Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhukset pääsevät nyt Rivieralle virtuaalisesti

Reaaliaikaisen opastuskierroksen aikana on tarjolla paikallisia herkkuja

Kotimaa
 
Antibesin-kierros palautti palvelukeskuksen asukkaiden muistot pintaan
Antibesin-kierros palautti palvelukeskuksen asukkaiden muistot pintaan
Sammatissa sijaitsevan palvelukeskus Syysviirussa tehtiin kesäkuun lopulla virtuaalimatka Antibesin kaupunkiin Ranskan Rivieralle. Välimeren maisemien lisäksi matkalla päästiin nauttimaan rosé-viinistä ja patongista. Toimittaja Ruut Tolonen, kuvaus Janne Järvinen, leikkaus Kristiina Marttinen

Hoivakoti Syysviirussa Sammatissa tehtiin torstaina Rivieran-matka, joka onnistui myös huonommilla jaloilla.

Oppaana toimi Ranskan Antibesissa perheineen lomaileva Jani Korpela, joka esitteli kaupunkia otsaan kiinnitetyn videokameran välityksellä reaaliaikaisesti. Hän on Suomen Kotilääkäripalvelu Oy:n toimitusjohtaja, jonka johtamaa turistikierrosta seurattiin Suomessa myös kahdessa muussa palvelutalossa.

Poiminta

Yksin asuvatkin pääsevät pian matkalle

Virtuaalimatkailu on vasta pilottivaiheessa, mutta Syysviirun taustalla oleva Hovikoti-ryhmä aikoo hyvästä palautteesta rohkaistuneena jatkaa kokeiluja.

"Mutta seuraava kohderyhmä, jolle haluamme kokeilla palvelun räätälöimistä, on yksin asuvat", kertoo Hovikoti-ryhmän toimitusjohtaja Jussi Peltonen.

Virtuaalimatkailun tarjoaminen yksin asuville voisi tapahtua syksyllä, johon mennessä lähetykset pyritään saamaan säännöllisiksi ja tekniikka luotettavaksi.

Ilmaiselle elämykselle pitää Peltosen mukaan panna jossakin vaiheessa hintalappu.

"Hintahaarukka voisi asettua kympin ja kahdenkympin väliin. Mutta alkuvaiheessa olemme halunneet katsoa, että tekniikka ja interaktiivisuus varmasti toimivat. Tarkoitus ei ole vain katsoa televisiota."

Peltonen arvioi, että matkoista voisi myöhemmin olla jopa vientituotteeksi.

"Seison tässä nyt historiallisessa paikassa. Tietääkö kukaan, minä vuonna Antibesin satama on perustettu?" Korpela kysyy. Videokuvassa on huvijahtirivi.

2 170 kilometrin päässä kymmenkunta Syysviirun asukasta katselee sohvalta tv-ruutua, jossa Korpela jatkaa kaupungin muurien sisäpuolelle. Kun Korpelan perhe pysähtyy kahvilan terassille, myös Sammatissa nautitaan lasilliset roseeviiniä ja mehua sekä tuoretta patonkia.

"Kippis ja kulaus", Korpela sanoo ja nostaa maljan.

Vaikka Syysviirun sohvamatkalaisilla on muistisairautta, videokuva palauttaa mieleen lomia.

"Hei, nyt tuli sellainen tieto, että kaksi meidän asukastamme on uinut tuolla samalla rannalla", kertoo Syysviirun toimitusjohtaja Tanja Peltoniemi.

Aikoinaan Ranskassa pitkiä aikoja viettänyt Maria Väänänen, 87, iloitsi eniten siitä, että näki ruudulla entisiä lomaseutujaan.

"Mukava oli katsoa, ihan tutulta näytti. Tuli sellainen lämmin olo taas", Väänänen sanoi tunnin kierroksen päätteeksi.

Myös Sirkka Pirinen, 87, nautti matkasta. "Parasta oli maisema, vaikka se ei tullutkaan ihan kokonaan näkyviin. Kyllä voisin lähteä uudelleenkin."

Vielä maanantaina virtuaalimatkan toteutuminen oli epävarmaa. Kamppailu ranskalaisen byrokratian ja 4g-yhteyden kanssa kesti kuusi tuntia, mutta lopulta yhteys saatiin toimimaan.

Toimitusjohtaja Peltoniemi iloitsee, että asukkaat tuntuivat nauttivan. Videolähetysten tarkoitus on tarjota vanhuksille virikettä, joka on osa hoivatyötä.

"Mutta pitää muistaa, että meille hoivatyö on kuitenkin aina ensisijaista. Kaikki ekstra vaatii vaivannäköä."

Janne Järvinen HS
Hoivakoti Syysviirun asukkaat kävivät virtuaalimatkalla Rivieralla. Moni iloitsi nähdessään uudelleen vanhoja lomaseutujaan.
Hoivakoti Syysviirun asukkaat kävivät virtuaalimatkalla Rivieralla. Moni iloitsi nähdessään uudelleen vanhoja lomaseutujaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat