Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat haluaa nyt esitellä Venäjälle valmiuttaan

Kotimaa
 
Ilmavoimat
Venäläisen kuljetuskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon eteläpuolella perjantaina.
Venäläisen kuljetuskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa Porvoon eteläpuolella perjantaina. Kuva: Ilmavoimat

Puolustusvoimat myönsi viime torstaina, että se on kaikessa hiljaisuudessa perustanut nopean valmiuden joukot. Joukkoihin on ryhdytty värväämään keväällä varusmiehiä, jotka siirtyvät reserviin.

Vain päivä sitä aikaisemmin kerrottiin, että Puolustusvoimat on lähettänyt sodanajan huollon kannalta tärkeimmille yrityksille kirjeen. Siinä luvataan ottaa yrityksiin yhteyttä valmiussuunnittelusta.

Siitäkään ei ole kuin runsas kuukausi, kun Puolustusvoimat lähetti reserviläisille 900 000 kirjettä, joissa kerrottiin sodanajan sijoituksista.

Onko sattumaa, että Puolustusvoimien toiminta on näkynyt viime kuukausina näin vahvasti? Onko sotilaallista valmiutta lisätty tietoisesti?

Vallitseva puheenparsi ei hevin myönnä suunnitelmallisuutta. Puolustusvoimat kiistää valmiuden lisäämisen jyrkästi, koska armeijakielessä valmiuden nosto on vakava toimi, josta seuraa reserviläisten kutsumisia palvelukseen. Siksi Puolustusvoimat puhuu enintään valmiuden tehostamisesta.

On kuitenkin näyttöä siitä, että viime syksyn jälkeen on tapahtunut jotain.

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg piti viime syyskuussa valtakunnallisten maanpuolustuskurssien avajaisissa linjapuheen, jossa hän analysoi Krimin miehityksestä ja Ukrainan sodasta saatuja oppeja Suomen näkökulmasta.

Lindberg sanoi, että Suomen "työkalupakissa täytyy olla niin nopean valmiuden kynnyssuorituskykyjä kuin laajan pitkäkestoisen kriisin työkaluja oikeassa tasapainossa".

"Lyhyesti sanottuna: tarvitsemme terävän torjuntakärjen ja riittoisan reservin. Nämä kaksi elementtiä muodostavat ennalta ehkäisevästi uskottavan maanpuolustuksen ytimen."

Lindbergin puheesta oli jo luettavissa, että Puolustusvoimat suunnitteli uusia nopean valmiuden joukkoja. Kaukana ei ole ajatus siitäkään, että oli aika hyödyntää Suomen yleistä asevelvollisuutta ja isoa reserviä.

Puolustusvoimat on lisännyt valmiuttaan tänä ja viime vuonna useilla tavoilla. Myös Venäjä on vahvistanut joukkojaan Suomen lähialueilla.
Puolustusvoimat on lisännyt valmiuttaan tänä ja viime vuonna useilla tavoilla. Myös Venäjä on vahvistanut joukkojaan Suomen lähialueilla.

Suomen puolustuksen ehdottomiin peruskiviin kuuluu se, että maalla pitää olla uskottava, ennalta ehkäisevä pelote. Pienellä maalla pelote ei voi olla koskaan aseiden määrä, mutta se voi olla yleinen asevelvollisuus.

Reserviläiskirjeen lähettäminen oli esimerkki asevelvollisarmeijan tietoisesta, viestinnällisestä voimannäytöstä: Hei, katsokaa! Vaikka meillä on vain satakunta taistelupanssarivaunua, meillä on silti miljoona taistelukoulutuksen saanutta miestä.

Reserviläiskirjeeseen viitattiin toki jo niin sanotussa Siilasmaan työryhmän raportissa, mutta siitä on jo viisi vuotta. Päätös reserviläiskirjeestä tehtiin vasta tänä vuonna.

Ensimmäinen näkyvä osoitus Suomen halusta osoittaa puolustusvalmiuttaan oli viime joulukuussa, kun Ilmavoimat lennätti hävittäjiä päivystykseen Helsinki-Vantaan lentokentälle. Syynä oli se, että venäläisiä sotilaslentokoneita oli ruvennut Suomen itsenäisyyspäivästä alkaen liikkumaan Itämeren yllä runsaasti.

Puolustusvoimat korosti viestiään julkaisemalla poikkeuksellisesti valokuvia Hornet-lentäjien näkemistä venäläiskoneista.

Vastaavanlainen voimannäyttö oli huhtikuussa, kun Merivoimien merenalainen anturikenttä hälytti epäillystä sukellusveneestä Helsingin edustalla. Tuolloin miinalaiva Uusimaan päällikkö ei epäröinyt käyttää tilanteessa varoituspommeja.

Viestimien ja yleisön kiinnostus Puolustusvoimia ja puolustuspolitiikkaa kohtaan on kasvanut selvästi sen jälkeen kun Venäjä miehitti Krimin. Se aiheuttaa myös näköharhaa Puolustusvoimien toiminnan lisääntymisestä.

Harhaa lisää se, että vuodenvaihteessa päättyi Puolustusvoimien uudistukseksi kutsuttu säästöohjelma. Ohjelman päätyttyä Puolustusvoimien toiminta on palannut normaalille tasolleen.

Otsikoihin ovat päässeet tavallista helpommin useat kansainväliset sotaharjoitukset, joihin Suomi on osallistunut jo vuosia ilman sen kummempaa kohua. Sama pätee useisiin kalustohankintoihin, joita olisi aiemmin käsitelty julkisuudessa hyvinkin niukasti.

Eräiden tehokkaimpien aseiden hankkimisen taustalla on jo yli kymmenen vuotta sitten valmistunut iskukykytutkimus, jonka tuloksia Puolustusvoimat on hyödyntänyt pitkäjänteisesti.

Iskukykytutkimuksessa arvioitiin kokonaispuolustuksen kannalta tehokkaimmiksi aseiksi raskaat raketinheittimet, tykistön erikoisampumatarvikkeet ja hävittäjien ilmasta maahan -ohjukset. Niitä kaikkia Suomi on ostanut näihin päiviin asti hyvin systemaattisesti.

Hyvä esimerkki on parin viikon takaa, kun Hornetit pudottivat täsmäpommeja Rovajärvellä. Ne olivat ensimmäiset uskottavat pommituslennot sitten toisen maailmansodan, mutta taustalla on yli kymmenen vuoden valmistelu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat