Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustoimeentulotuki Kelaan 2017 – hakijoiden määrä voi kasvaa nykyisestä

Tarkoituksena on säästää rahaa ja lisätä kansalaisten yhdenvertaisuutta

Kotimaa
 
Vesa Laitinen
Palveluneuvoja Julia Bergroth auttaa päivittäin jopa kymmeniä asiakkaita Kallion virastotalossa toimeentulotuen palvelupisteessä. "Se tässä työssä on parasta, että tätä tarvitaan", hän sanoo.
Palveluneuvoja Julia Bergroth auttaa päivittäin jopa kymmeniä asiakkaita Kallion virastotalossa toimeentulotuen palvelupisteessä. "Se tässä työssä on parasta, että tätä tarvitaan", hän sanoo. Kuva: Vesa Laitinen

Yhä useampi ihminen voi alkaa hakea toimeentulotukea, kun perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelaan vuoden 2017 alussa.

Kuntien myöntämää toimeentulotukea on käytetty vähemmän kuin laki mahdollistaa, arvioivat Kela sekä sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Tuen hakemisen Kelalta ajatellaan olevan helpompaa ja vähemmän leimaavaa. Lain säätämiseen johtaneessa hallituksen esityksessä arvioidaan, että uusia tuensaajia voi olla jopa 28 000 kotitaloudessa.

Toimeentulotukimenojen onkin arvioitu kasvavan vuosittain 75–100 miljoonaa euroa. Esityksessä korostetaan kuitenkin, että menojen kasvua on erittäin hankalaa arvioida täsmällisesti.

Uudistusta on perusteltu kansalaisten yhdenvertaisuuden parantamisella. Toimeentulotuen myöntäminen on perustunut pitkälti hakemukseen ja sen pohjalta tehtävään harkintaan. Näin on jatkossakin, mutta Kela luottaa siihen, että kun ohjeistus laaditaan yhdessä paikassa, myöntöperusteetkin ovat aiempaa yhdenmukaisemmat.

Siirrolla tavoitellaan myös säästöjä. Ne tulevat Kelan etuuspäällikkö Heli Kauhasen mukaan henkilöstökuluista. Kela on laskenut, että se pystyy hoitamaan tehtävän kolmanneksella henkilöstöstä, jolla kunnat ovat sen tähän mennessä hoitaneet.

Koska moni perustoimeentulotuen hakija on jo valmiiksi Kelan asiakas, Kela voi tarvittaessa hyödyntää vanhastaan tai muiden etuuksien yhteydessä toimitettuja asiakkaiden tietoja.

Sosiaalityötä yritetään vahvistaa

 Kela alkaa myöntää ja maksaa perustoimeentulotukea näillä näkymin vuoden 2017 alusta.

 Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki pysyvät kuntien hoidettavana. Niitä haetaan pääasiassa Kelalta.

 Kunnat osallistuvat vastakin perustoimeentulotuen rahoitukseen.

 Toimeentulotuen uudistusta selvittänyt työryhmä esittää, että täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea haettaisiin kunnilta.

 Työryhmä esittää myös, että kunnissa vahvistettaisiin sosiaalityötä, kun taakka tukien käsittelyssä kevenee.

Laki mahdollistaa kunnille tuen myöntämisen maaliskuun 2017 loppuun saakka. Kela toivoo kuntien hyödyntävän siirtymäaikaa. Muuten Kelalle voi tulla pitkät jonot, Kauhanen sanoo. Hänen mukaansa Kela rekrytoinee lisää henkilöstöä käsittelemään toimeentulotukihakemuksia.

Helsingin kaupungin toimeentulotuen maksupäällikkö Anne Qvist kertoo, että kaupungilla on jo alettu varautua muutokseen. Sekä toimeentulotukihakemuksia käsitteleville että toimeentulotukea maksaville työntekijöille pyritään järjestämään uusia työtehtäviä.

STM:n asettama toimeentulotuen uudistusta selvittänyt työryhmä esittää, että kuntien etuuksia käsitelleet työntekijät voisivat keskittyä paremmin sosiaalityöhön ja neuvontaan.

Kelan palvelupisteiden harventuminen ei Kauhasen mukaan ole ongelma. Kela aikoo hyödyntää sähköisiä palveluita sekä puhelinpalvelua ja -ajanvarausta.

"Mutta mahdollisuus päästä fyysisesti paikalle tulee turvata", sanoo Kuntaliiton lakimies Maria Porko.

Kela myöntää jo nyt lukuisia muitakin etuuksia, joten perustoimeentulotuen siirron on ajateltu helpottavan palveluiden saamista yhdeltä luukulta.

Kustannuksia syntyy myös uusien tietojärjestelmien rakentamisesta. Hallituksen esityksen mukaan järjestelmät maksavat Kelalle noin 7,5 miljoonaa euroa. Kela on jo aloittanut tietojärjestelmien rakentamisen.

"Siinä ei ole varaa epäonnistua. Ihmiset tarvitsevat rahansa", Kauhanen sanoo.

Hallitusohjelman mukaan hallitus arvioi toimeentulotukilain uudistamisen siten, että julkiset menot eivät lisäänny. Porkon ja Kauhasen mukaan Kuntaliitto ja Kela eivät tiedä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

STM:n sosiaalineuvos Eveliina Pöyhönen kertoo, että hallitusohjelmaan pohjautuvaa arviointia tehdään samalla kun hallitusohjelman toimeenpanosuunnitelmaa tehdään. Toistaiseksi edetään kuin kirjausta ei olisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat