Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri kaavailee Viroon huokeaa vanhainkotia

Suomalaisvanhuksille on suunnitteilla runsaasti palveluita omalla kielellä

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Jari-Vesa Isokotamäki
Suunniteltu vanhainkoti sijaitsisi arvostetussa Nõmmen kaupunginosassa kahden hehtaarin puiston ympäröimänä. 1950-luvun sairaalarakennus aiotaan remontoida perusteellisesti.
Suunniteltu vanhainkoti sijaitsisi arvostetussa Nõmmen kaupunginosassa kahden hehtaarin puiston ympäröimänä. 1950-luvun sairaalarakennus aiotaan remontoida perusteellisesti. Kuva: Jari-Vesa Isokotamäki

Suomalainen työterveyslääkäri Jari-Vesa Isokotamäki on yhdessä virolaisen juristin Asko Endojan kanssa perustamassa Tallinnaan vanhainkotia.

"Hoiva siellä on tarkoitus järjestää erittäin laadukkaasti ja edullisesti suomalaisen mittapuun mukaan", Isokotamäki kertoo.

Artikkeliin liittyvät

Syreenikoti-nimistä hoivakotia suunnitellaan hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitsevaan Nõmmen kaupunginosaan, jota Isokotamäki kuvailee vauraaksi omakotitalovaltaiseksi alueeksi.

Vanhainkodille on varattu vuonna 1954 sairaalaksi rakennettu noin 1 600 neliön kivirakennus. Se on tarkoitus remontoida perusteellisesti noin 40 asukkaalle, jos hanke lähtee etenemään. Isokotamäen mukaan Syreenikodissa olisi runsaasti laadukkaita palveluita.

"Ei siellä varmaan mitään mirhamin tuoksua ole eikä kultaa ikkunan puitteissa mutta toimiva kokonaisuus. Hoitaja on paikalla, ja on mahdollisuus lääkärin vastaanottoon. On fysioterapiaa, hierontaa ja kampaamoa samassa rakennuksessa. On myös oma ravintola, jossa on hyvät ruoat ja palvelut."

Suunnitelmissa on myös kappeli ja saunaosasto. Henkilökunta puhuisi suomea, televisiosta näkyisivät suomalaiset kanavat, ja taloon tilattaisiin suomenkieliset lehdet. Hinnat olisivat suomalaista tasoa huomattavasti halvemmat, koska Viron palkkakustannukset ovat selvästi pienemmät.

"Olemme ajatelleet, että hintaluokka kuukausitasolla olisi siellä puolentoista tonnin puitteissa, kun Suomessa se on 2 500 eurosta 5 000:een tai jopa 6 000 euroon jossain paikoissa", Isokotamäki vertaa.

Espoon kaupungin asumispalvelupäällikön Mona Hägglundin mukaan hoivakotien keskimääräiset kuukausihinnat pyörivät Suomessa nykyään 4 500 euron paikkeilla. Arvio perustuu kaupungin viime vuonna tekemään laajaan kilpailutukseen.

Isokotamäki on aiemmin ollut perustamassa yksityisen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksen Pihlajalinnan lääkäriasemia. Hän työskentelee myös nykyään konsernissa. Syreenikoti on kuitenkin Isokotamäen oma hanke, joka sai alkunsa lääkärin turhautumisesta kotimaisten vanhuspalvelujen hintaan ja laatuun.

"Tällä hetkellä tilanne Suomessa on tältä osin lähinnä kauhea. Ihmiset maksavat hoidostaan tuommoisissa paikoissa ihan tolkuttomiakin hintoja ja joutuvat myymään omaisuuttaan. Idea on, että saataisiin tähän touhuun jokin tolkku lisäämällä vaihtoehtoja."

Isokotamäen mukaan hänen tarkoituksensa ei ole tehdä rahaa virolaisella vanhainkotibisneksellä vaan Syreenikotia varten perustetaan lähiaikoina voittoa tavoittelematon säätiö.

Investoinnin suuruus olisi Isokotamäen mukaan "muutamia miljoonia euroja". Osan niistä hän aikoo sijoittaa itse, ja osa olisi pankeilta kerättyä rahoitusta. Kiinteistökauppoja Tallinnassa ei vielä ole lyöty lukkoon.

Remonttiin ryhtyminen odottaa sitä, että Syreenikoti saa riittävästi ennakkovarauksia. Suunnitelmat ovat niin pitkällä, että asiakkaiden varmistumisen jälkeen remontti voitaisiin saada valmiiksi alle vuodessa.

"Jos kukaan ei tästä kiinnostu, emme tätä tietenkään rakenna. Lähden kuitenkin siitä, että totta kai ihmisiä tähän löytyy, koska kaikki ainekset ovat kohdallaan."

Isokotamäki muistuttaa, että Helsingistä pääsee Tallinnaan parissa tunnissa.

"Suomalaisiahan on Virossa myös paljon töissä. Kun joillakin on myös lapset siellä, niin voisi olla kiva, että saadaan mummo ja vaarikin sinne."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat