Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusten automaatiojärjestelmissä tietoturvariski

Kyberturvallisuuskeskus löysi tuhansia suojaamattomia järjestelmiä

Kotimaa
 

Viestintäviraston alainen Kyberturvallisuuskeskus on löytänyt Suomesta parituhatta suojaamatonta kiinteistöautomaatiolaitetta, joihin pääsee käsiksi internetin kautta.

Kyseisten laitteiden avulla säädellään muun muassa rakennusten lämmitystä, valaistusta, ilmanvaihtoa, hälytyksiä, lukituksia ja jopa nettikameroita.

Kiinteistöautomaatiota käyttävät esimerkiksi asuinkerrostalot, toimistokiinteistöt, kauppakeskukset, sairaalat, vankilat, urheiluhallit ja pankit. Hyökkääjä voi aiheuttaa isot vahingot, jos hän pystyy ottamaan haltuunsa tällaisen kiinteistön automaatiojärjestelmän.

Suojaamattomilla automaatiolaitteilla Kyberturvallisuuskeskus tarkoittaa niitä, joiden kirjautumissivulle pääsee internetissä.

Pelkkä salasanasuojaus kirjautumissivulla ei suojaa automaatiolaitetta riittävästi. Löydettyjen laitteiden ohjelmistoille on nimittäin helppo etsiä haavoittuvuuksia internetistä.

Aalto-yliopisto julkaisi runsaat kaksi vuotta sitten tutkimuksen internetissä julkisesti esillä olevista automaatiolaitteista Suomessa. Tuolloin suurimpaan osaan tutkimuksessa havaituista laitteista löytyi tiedossa oleva haavoittuvuus julkisista haavoittuvuustietokannoista.

Aalto-yliopiston raportin mukaan on oletettavaa, että turvallisuudesta vastaavat tahot eivät tiedä heidän järjestelmiensä näkyvän yleisessä internetissä.

Kyberturvallisuuskeskus kartoitti Suomesta löytyviä suojaamattomia automaatiolaitteita kevään aikana. Keskus kävi läpi tiettyjen tietoliikenneporttien koko Suomen ip-osoiteavaruuden (internet protocol).

Kiinteistöautomaatiolaitteiden lisäksi löytyi muutamia kymmeniä suojaamattomia teollisuusautomaatioon ja teollisuuden hallintajärjestelmiin viittaavia laitteita.

Kartoituksessa havaittiin myös kotiautomaatiolaitteita, joissa ei ollut lainkaan pääsynhallintaa. Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan näistä laitteista saatavien tietojen avulla rikolliset voivat ajoittaa asuntomurron niin, ettei ketään ole kotona.

Viestintävirasto aikoo ilmoittaa havaitsemistaan suojaamattomista järjestelmistä niiden ylläpitäjille. Ongelmana on se, että vain joitain käyttäjiä on pystytty tunnistamaan laitteiden palauttaman tiedon perusteella. Suurimmasta osasta tiedetään vain havaittu verkko-osoite. Osoitteen käyttäjän tiedot ovat teleyrityksillä, joten valtaosa yhteydenotoista pitää tehdä teleyritysten kautta.

Viestintävirasto ilmoittaa yleensä heti, jos se havaitsee kriittisen infrastruktuurin tai teollisuusautomaatioon liittyvän laitteen avoimena verkossa. Kiinteistöautomaatioon liittyvistä laitteista on tarkoitus ruveta ilmoittamaan harvemmin, kuten kerran vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat