Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hätäapujärjestöiltä leikataan kymmeniä miljoonia euroja

Hallitus pienentää Ahtisaaren CMI:n tukea 38 prosenttia

Kotimaa
 

Hallitus leikkaa vuonna 2016 kansalaisjärjestöjen kehitysaputuesta 43 prosenttia eli 49 miljoonaa euroa.

Joukossa on presidentti Martti Ahtisaaren CMI, joka on maailman merkittävimpiä konfliktinratkaisujärjestöjä. CMI:n tänä vuonna saamasta 4,4 miljoonan euron avustuksesta leikataan ensi vuonna 1,6 miljoonaa euroa, mikä on noin 20 prosenttia järjestön toimintamenoista.

Leikkaus on osa noin miljardin euron kehitysapurahojen 200 miljoonan euron leikkauksia. Tänä vuonna kansalaisjärjestöt saavat valtiolta kehitysyhteistyötukea 114 miljoonaa euroa. Ensi vuonna kokonaissumma on 65 miljoonaa euroa, jos leikkausaikeet menevät läpi syksyn budjettineuvotteluissa.

Hallitus julkisti säästöaikeensa poikkeuksellisesti ennen budjetin valmistumista, jotta järjestöt osaavat hätäavussaan varautua väheneviin rahoihin.

Säästötoimi tarkoittaa, että useat hanketukikierrokset keskeytetään. Ohjelmatukea ja toiminta-avustusta saavien järjestöjen tukiin kohdistuu ministeriön mukaan "tasapuolisesti noin 38 prosentin leikkaus". Tällaisia järjestöjä on 22.

"Näille järjestöille menee arviolta kaksi kolmasosaa tuista", sanoo ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Riikka Laatu.

Tukia saa kaikkiaan sata kansalaisjärjestöä. Suurimmat menettäjät ovat Kirkon ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Fida International, Suomen Punainen Risti ja Plan Suomi.

Kirkon ulkomaanavulta leikataan ensi vuonna liki 4,3 miljoonaa euroa, mikä on noin 11 prosenttia järjestön noin 40 miljoonan euron budjetista.

Ulkomaanapu arvelee, että 4,3 miljoonalla eurolla pystyy avustamaan 300 000:ta ihmistä.

Ministeriö ei vielä kertonut humanitaarisen avun leikkauksista.

"Jos ne tehdään samalla prosenttiluvulla kuin kehitysyhteistyöstä, jää lisäksi noin 100 000 humanitaarisen kriisin keskellä kamppailevaa ihmistä ilman tukea", Kirkon ulkomaanapu kertoi tiistaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Kirkon ulkomaanapu toimii useissa maailman maissa, jotka ovat pakolaisten lähtömaita, kuten Syyriassa. Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja.

Leikkaukset perustuvat Juha Sipilän (kesk) hallituksen hallitusohjelmaan.

"Suomi on 2000-luvun aikana voinut merkittävästi lisätä kehitysapuaan, ja myös järjestöjen kehitysyhteistyö on vahvasti kasvanut. Nykyisessä tilanteessa kaikkia julkisia menoja täytyy kuitenkin supistaa. Tämä koskee myös kehitysyhteistyötä", sanoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) tiistaina tiedotteessaan.

Suomi keskittyy erityisesti naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen, energian, veden ja ruoan kestävään tuotantoon ja käyttöön sekä yksityisen sektorin, työllisyyden ja verotuskyvyn vahvistamiseen kehitysmaissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat