Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä pelkää metsään menemistä – näillä ohjeilla aloittelijakin pärjää retkellä

Retkille on helppo lähteä, ja niillä viihtyvät lapsetkin

Kotimaa
 
Partiolainen: Hyvä puukko toimii myös lapiona, vesurina ja lusikkana
Partiolainen: Hyvä puukko toimii myös lapiona, vesurina ja lusikkana
Partiota 15 vuotta harrastanut Peitsa Veteli, 22, on viettänyt metsässä jopa tuhat vuorokautta. Hän kehottaa ihmisiä tutustumaan rohkeasti retkeilyyn, vaikka se tarkoittaisi aluksi vain kävelyreissua metsässä. Toimittaja: Ossi Mansikka. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Kesäretkeilijän metsää rikastavat kasvien tuoksu, lintujen sinfoniat ja puiden oksistossa humiseva tuuli – mutta myös hyttyset ja mäkäräiset, jotka vaanivat paljasta ihoa.

Eräopas ja Suomen Ladun projektikoordinaattori Juhani Lehto kuvailee retkeilyä elävästi. Ikänsä metsissä viettänyt 54-vuotias muistuttaa, että luonnossa liikkuminen tutkitusti vähentää stressiä ja kirkastaa mieltä.

"Metsän tuoksut ovat miellyttäviä ja maanläheisiä, ja minulla ne avaavat kaikki röörit. Kun retkeilee, pitää myös muistaa pysähtyä ja laittaa vaikka silmät kiinni ja kuulostella."

Esa Syväkuru HS
Partioharrastuksen parissa jopa tuhat vuorokautta metsässä viettänyt Peitsa Veteli, 22, rohkaisee etenkin kaupunkilaisia lähtemään retkelle. "Siitä vain ostaa hyvät kengät ja lähtee kävelylle. Heti ei tarvitse ylittää Etelämannerta."
Partioharrastuksen parissa jopa tuhat vuorokautta metsässä viettänyt Peitsa Veteli, 22, rohkaisee etenkin kaupunkilaisia lähtemään retkelle. "Siitä vain ostaa hyvät kengät ja lähtee kävelylle. Heti ei tarvitse ylittää Etelämannerta."

Metsähallituksen ylläpitämä luontoon.fi-sivusto kertoo, että joka neljäs suomalainen harrastaa vähintään kymmenen kilometrin patikkaretkiä ja joka kymmenes käy yön yli kestävillä vaelluksilla.

Luontoretket alkavat houkutella etenkin kesäkuukausina, mutta moni ehkä arkailee: mistä aloittaa, jos metsä tuntuu vieraalta ja tuoreimmat retkikokemukset rajoittuvat kuohuviinipiknikkeihin Suomenlinnassa?

"Suosittelisin Nuuksion kansallispuistoa Espoossa. Se on yksi hyvä kohde, jossa aloittaa. Reitit ovat selkeästi merkittyjä, joten ne eivät vaadi paljoa suunnistamista", Lehto kertoo.

"Porkkalanniemi ja Kopparnäs ovat myös kivoja matalan kynnyksen retkikohteita. Kaikissa paikoissa saa yöpyä merkityillä paikoilla, ja niissä on nuotiopaikkoja, joissa on monesti puutakin valmiina."

Harvaan asutun Suomen 39 kansallispuistoa ja sadat muut retkeilykohteet tarjoavat tutustuttavaa lähellä ja kaukana.

Ympäri maata on myös historiallisia kohteita. Muun muassa Svartholman sokkeloinen merilinnoitus Loviisassa tai niin sanotun Salpalinjan puolustusasemat Miehikkälässä ovat suosittuja vierailupaikkoja.

Fakta

Jokamiehenoikeudet ovat Suomessa laajat

Sallittua:

 Liikkua luonnossa jalan, hiihtäen ja pyöräillen.

 Oleskella ja yöpyä tilapäisesti.

 Poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia.

 Onkia ja pilkkiä.

 Veneillä, uida ja peseytyä vesistössä ja kulkea jäällä.

Kiellettyä:

 Kulkea pihamaalla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla.

 Kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa sammalta tai jäkälää.

 Tehdä avotulta luvatta.

 Häiritä kotirauhaa.

 Roskata ympäristöä.

 

Lähde: ymparisto.fi

Retkelle voi lähteä yksin, perheen kanssa tai aikuisten kesken. Metsää ei kannata pelätä, ja lapset voi ottaa rohkeasti mukaan suunnistamiseen ja retkiaskareisiin, neuvoo kasvatuskoordinaattori Laura Kalervo Suomen partiolaisista.

"Ei retkellä sen ihmeellisempää ohjelmaa tarvita: otetaan vain lapsi mukaan tiskaamiseen, ruoanlaittoon ja nuotion tekoon. Retkeily on hyvä harrastus. Ja kyllä kouluikäinen voi aikuisen opastuksessa puukkoakin käyttää. Sillä on kiva esimerkiksi askarrella nuotiolla."

Lapsia kiinnostavat eläimet, kuten linnut ja ötökät, sekä erilaiset kasvit. Niitä voi tutkia yhdessä esimerkiksi suurennuslasin tai kasvikirjan avulla.

Reitti ja kohde kannattaa kuitenkin valita omien ja muiden retkeilijöiden jaksamisen mukaan. Retkeilykipinä voi syttyä lyhyestäkin reissusta.

"Ei kannata lähteä liian suurin tavoittein liikkeelle, jos ei ole aiemmin ollut paljon maastossa. Ensin voi lähteä pienelle kävelyretkelle merkittyä reittiä pitkin nuotiopaikalle, paistaa makkaran ja lähteä pois. Päiväretken jälkeen voikin jo ottaa seuraavan askeleen ja kokeilla maastossa yön viettämistä", eräopas Lehto sanoo.

Jos suunnittelee retkeä yön yli, teltassa yöpymistä voi harjoitella kotipihallakin.

Uuden retkeilijän ei edes tarvitse ostaa kalliita varusteita itse. Lähipiiristä saattaa löytyä lainavarusteita, ja esimerkiksi vuokratelttoja voi kysellä vaikkapa Suomen Ladun jäsenyhdistyksistä.

Vaikka jokamiehenoikeudet takaavat Suomessa poikkeuksellisen vapauden liikkua vesistöissä ja metsissä, korvessakin pitää käyttäytyä.

Retkeilijöiden piireissä puhutaan leave no trace -periaatteesta: se, minkä kantaa luontoon, pitää kantaa myös pois.

Oksia ei pidä katkoa eikä sammalta repiä. Seuraava retkeilijä ei parhaimmillaan edes huomaa, että joku on ollut paikalla aikaisemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat