Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimuksen neuvottelut jatkuvat pian

Palkansaajajärjestöt pitävät kiinni mahdollisuudesta olla mukana määrittelemässä sopimusta

Kotimaa
 

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ja hallitus ovat päättäneet, että tunnusteluja yhteiskuntasopimuksen neuvotteluista jatketaan elokuussa.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjohtajat tapasivat tiistaina pääministeri Juha Sipilää (kesk). Mukana olivat myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok).

Tästä on kyse

 Pääministeri Juha Sipilä (kesk) haluaa Suomeen yhteiskuntasopimuksen, joka parantaisi yritysten kilpailukykyä.

 Yksi keskeinen esitys on ollut vuosittaisen työajan pidentäminen ilman lisäpalkkaa.

 Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus ryhtyy lisäleikkauksiin.

 Sopimus kaatui toukokuussa, koska palkansaajat vastustivat työajan pidentämistä.

Hallitus tekee heinäkuun loppuun mennessä ehdotuksen prosessin keskeisestä sisällöstä. Sen jälkeen alkavat neuvottelut keskusjärjestöjen kanssa siitä, mitä kaikkea sopimus sisältäisi.

Keskusjärjestöt ottavat kantaa hallituksen kaavailuihin elokuun 21. päivään mennessä.

Palkansaajajärjestöt ovat halunneet olla mukana määrittelemässä sopimuksen sisältöä. Ne eivät tahdo alkaa neuvotella vain hallituksen linjaamista asioista vaan tuoda pöytään ehdotuksensa, jotta sopimuksesta tulisi niiden mielestä tasapainoinen.

"Nyt on otettu askeleita, jotta saataisiin aikaan yhteinen agenda. Jos se löytyy, prosessi voisi alkaa", sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

"Toistaiseksi hallitus on edennyt hankkeessa rakentavasti. On valmiutta rakentaa agendaa yhdessä. Tällaista sopimusta ei voi saada aikaan muuten kuin yhteistyössä. Ei sitä sanelemalla saa aikaan", arvioi Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

"Pidän hyvänä, että nyt on lähdetty etsimään askeleita, jotka voisivat johtaa kohti yhteiskuntasopimusta", kertoo Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Yhteiskuntasopimuksessa linjattaisiin todennäköisesti päämäärät ja keskeiset toimintatavat. Hallitusohjelman mukaan sopimuksen pitäisi vähentää yksikkötyökustannuksia ainakin viisi prosenttia sekä parantaa irtisanottavien muutosturvaa ja koulutusta.

Näiden linjausten mukaan liitot neuvottelisivat syksyllä 2016 oman sopimuksensa. Jos sopimuksilla saavutetaan hallituksen toivoma "kilpailukykyloikka", hallitus peruuttaa 1,5 miljardin euron säästö- ja veronkiristysaikeensa. Lisäksi palkansaajille tulisi miljardin euron veronkevennykset.

Jos sopimusta ei synny tai loikka ei ole riittävä, hallitus toteuttaa 1,5 miljardin euron leikkaukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat