Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huvipuistot rajoittavat selfiekepin käyttöä

Älypuhelimeen liitettävän kädenjatkeen saa kuitenkin tuoda mukanaan alueelle

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Turisti otti itsestään valokuvaa selfiekepin avulla juhannusaattona Helsingin Kauppatorilla.
Turisti otti itsestään valokuvaa selfiekepin avulla juhannusaattona Helsingin Kauppatorilla. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Suurimmat suomalaiset huvipuistot ovat rajanneet niin sanottujen selfiekeppien käyttöä.

Älypuhelimeen liitettävän ja omakuvien ottamista helpottavan tikun saa tuoda Linnanmäen, Särkänniemen ja Powerparkin alueille, mutta sitä ei saa ottaa mukaan valtaosaan laitteista. Alahärmässä sijaitsevan Powerparkin kaikki laitteet ovat selfiekeppikiellossa.

Artikkeliin liittyvät

"Laitevalvojat yrittävät blokata tikut pois. Olemme arvioineet, että ne ovat turvallisuusriski, joten riski pitää saada tietenkin eliminoitua", kertoo Powerparkin johtaja Mikko Kiviluoma.

Viihdejätti Disney ilmoitti viime perjantaina, että se kieltää selfiekeppien käytön huvipuistoissaan Yhdysvalloissa, Pariisissa ja Hongkongissa. Kielto koskee laitteiden lisäksi myös huvipuistoalueita.

Disney perustelee kieltoa turvallisuusriskillä: matkapuhelin voi pudota kesken laitekyydin. Selfiekeppi voi myös osua laiterakenteisiin, sillä huvipuistolaitteiden turvaetäisyyksiä ei ole suunniteltu kädessä pidettäviä esineitä silmällä pitäen.

Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä sanoo, ettei Tampereella tarvita laajaa kieltoa: selfiekepin saa ottaa Särkänniemessä osaan laitteista.

"Suomalainen kuluttaja osaa ajatella järkevästi eikä yritä tulla tikun kanssa esimerkiksi Tornadoon", Seppälä toteaa.

Linnanmäellä selfiekeppi on kielletty laitteissa, joihin ei saa tuoda puhelintakaan sen putoamisvaaran vuoksi. Sellainen laite on esimerkiksi vuoristorata.

"Meillä ei ole ollut tarvetta viralliselle kiellolle, sillä tikkuja on verrattain vähän liikkeellä", sanoo toimitusjohtaja Pia Adlivankin Lasten Päivän Säätiöstä.

Selfiekeppien käytön ovat kieltäneet myös useat kymmenet ulkomaiset museot. Lontoossa sijaitseva National Gallery luokittelee ne kielletyiksi kameroiden kolmijaloiksi. Museon mukaan kielto suojelee taideteoksia sekä muiden kävijöiden yksityisyyttä ja käyntikokemusta.

Suomen isoimmissa museoissa kieltoa ei ole. Ateneumin viestintäpäällikkö Johanna Eiramo kertoo, etteivät selfiekepit ole ongelma, sillä valtaosa näyttelystä on joka tapauksessa kuvauskieltoaluetta.

Kiasmassa ei suljeta pois selfiekeppien käytön rajoittamista.

"Niistä ei ole ollut kuitenkaan ongelmia. Aiemmin selkäreppujen ja sateenvarjojen käyttöä rajoitettiin vasta ongelmien ilmaannuttua", sanoo tiedottaja Päivi Oja.

Nykyään Kiasmassa kuten useissa muissakin museoissa saa kantaa isoa selkäreppua näyttelytiloissa vain rintapuolella. Näin reppu ei osu epähuomiossa näyttelyesineeseen. Pitkät sateenvarjot taas pitää jättää vaatesäilöön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat