Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

300 000 mökkiläisen kiinteistövero voi kiristyä

Vapaa-ajanrakennuksen vero kasvaa jopa 40 prosenttia

Kotimaa
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Suomessa on yli 500 000 loma-asuntoa. Vuonna 2014 niiden kiinteistövero tuotti 85 miljoonaa euroa.
Suomessa on yli 500 000 loma-asuntoa. Vuonna 2014 niiden kiinteistövero tuotti 85 miljoonaa euroa. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva

Mökkien kiinteistövero voi nousta ensi vuonna yli 40 prosenttia. Valtiovarainministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle lakiluonnoksen, jossa esitellään kiinteistöverolain muutos.

Luonnoksen mukaan vapaa-ajan asuntorakennusten veronkorotuksella on tarkoitus kerätä vuosina 2016–2017 noin 19 miljoonaa euroa. Yksittäisen mökkiläisen veronkorotus on keskimäärin 37 prosenttia.

Fakta

100 miljoonaa euroa kunnille

 Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti useista veromuutoksista, jotka keventävät muun muassa palkkaverotusta mutta kiristävät kiinteistöverotusta.

 Kunnat perivät kiinteistöveroa, joten ne saavat päätöksen myötä seurauksena 100 miljoonaa euroa lisää verotuloja vuosina 2016–2019.

 Tänä vuonna kiinteistöveron laskennallinen tuotto kunnille on 1,64 miljardia euroa.

 Verotuotto on kasvanut tasaisesti uudisrakentamisen, veron alarajojen korotusten ja verotusarvojen tasokorotusten ansiosta.

Veronkorotus ei kuitenkaan koske kaikkia mökkiläisiä, vaan kunnat tekevät päätöksen itsenäisesti. Ministeriö arvioi, että korotusmahdollisuuteen tarttuu jopa 164 kuntaa. Näiden kuntien alueella on noin 300 000 mökkiä.

"Lähtöolettama on se, että ne kunnat, jotka soveltavat nyt korkeinta mahdollista veroprosenttia, nostavat veroprosenttinsa uudelle ylärajalle. Myös ne kunnat, joiden veroprosentti on nyt jonkin verran ylärajan alapuolella, käyttävät uutta liikkumavaraa hyväkseen", kertoo lainsäädäntöneuvos Jukka Vanhanen valtiovarainministeriöstä.

Nyt kunta on voinut periä vapaa-ajanasunnosta 0,6 prosenttiyksikköä suurempaa kiinteistöveroa kuin vakituisista asuinrakennuksista. Ensi vuodesta lähtien poikkeus nousee yhteen prosenttiyksikköön.

Vapaa-ajan asukkaiden liitto pitää korotussuunnitelmaa kohtuuttomana. Liitto muistuttaa, että jo nyt vapaa-ajanasuntoja verotetaan selvästi vakituisia asuinrakennuksia kovemmin.

Kuntaliiton tilaston mukaan vakituisen asunnon keskimääräinen kiinteistöveroprosentti on tänä vuonna 0,46, kun taas vapaa-ajanasunnon veroprosentti on 1,07.

"Korotussuunnitelma kuulostaa erittäin pahalta. Pitää muistaa, että iso osa vapaa-ajan asukkaista on eläkkeellä olevia ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä hyvätuloisia", sanoo Vapaa-ajan asukkaiden liiton varapuheenjohtaja Ilkka Larjomaa.

Suomessa on yli puoli miljoonaa loma-asuntoa. Mökkien kiinteistöverokertymä oli viime vuonna noin 85 miljoonaa euroa.

Ministeriön mukaan mökkiläisten kiinteistöveron korotuksesta hyötyvät monet rahoitusvaikeuksissa olevat maaseutuvaltaiset kunnat. Kuntaliitto uskoo, että kaikki mökkikunnat eivät kuitenkaan tartu korotusmahdollisuuteen.

"Osa kunnista haluaa houkutella vapaa-ajan asukkaita, ja ne käyttävät jatkossakin matalampia verotusarvoja. Tässä on kuitenkin osavastaus siihen keskusteluun, jossa osa kunnista on halunnut siirtää verotuloja kesämökkivaltaisille kunnille", arvioi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.

Myös vakituisten asuinrakennusten kiinteistöverorajoja nostetaan, mutta vasta vuonna 2017. Yksittäisen kiinteistön omistajan verorasitus kasvaa noin viisi prosenttia.

"Tässä on kyseessä vain kohtuullinen ala-rajan korotus, ja kunnille jää hyvin liikkumavaraa verosuunnitteluun", Kietäväinen toteaa.

Vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveron alaraja nousee 0,37:stä 0,38 prosenttiin. Yleisessä kiinteistöverossa, joka koskee muun muassa maapohjaa, alaraja nousee 0,80 prosentista 0,84 prosenttiin.

Valtiovarainministeriö suunnittelee voimaloiden kiinteistöveron nostamista 2,85:stä 3,35 prosenttiin. Muutos voi lisätä verotuloja noin 64 kunnassa. Eniten siitä hyötyisi Eurajoki, jossa sijaitsee Olkiluodon ydinvoimala. Kunnan kiinteistöverotuotto kasvaisi jopa 15 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat