Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salamat ovat iskeneet tänä kesänä poikkeuksellisen harvoin

Salamoita oli kesäkuussa runsaat 3 000. Normaali määrä on yli kymmenkertainen.

Kotimaa
 
Harri Kiiskinen / Str
Salama iskee Jyväskylässä heinäkuussa 2014.
Salama iskee Jyväskylässä heinäkuussa 2014. Kuva: Harri Kiiskinen / Str

Suomessa on iskenyt kesällä poikkeuksellisen vähän salamoita. Kesäkuun aikana löi vain runsaat 3 000 salamaa, kun pitkän ajan keskiarvo on 35 000 maasalamaa.

"Muistaakseni salamamäärältään kaikkien aikojen surkeimman kesäkuun lukema oli runsaat 2 000 salamaa. Tämä kesäkuu oli kolmen alhaisimman joukossa", sanoo tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Vähäinen salamamäärä kertoo helteettömästä kesästä.

"Kylmä säätyyppi ei suosi runsassalamaisia ukkosia. Ukkospäiviä on kyllä ollut, eli jossain päin Suomea on lähes päivittäin salamoinut toukokuun puolivälistä alkaen, mutta salamamäärät ovat olleet pieniä", Mäkelä sanoo.

Salamoiden määrässä on kuitenkin suurta vaihtelua jopa niin sanotulla salamakaudella eli touko–syyskuussa.

Esimerkiksi viime vuonna kesäkuussa oli niukasti ukkosia ja juhannuksen aikoihin satoi jopa räntää. Heinäkuussa tuli kuitenkin pitkä hellejakso, jonka aikana ukkosti runsaasti. Seurauksena oli, että koko salamakauden aikana salamoi 1,5 kertaa niin paljon kuin normaalisti.

"Jos sää jatkuu viileämpänä, niin tuskinpa tullaan näkemään runsassalamaista kesää. Oletan kuitenkin, että heinäkuussa tulee ainakin muutama päivä, että meillä on ukkosille otollista lämmintä, kosteaa ja helteistä ilmaa", Mäkelä arvelee.

Suomessa iskee salamakaudella keskimäärin 135 000 maasalamaa, mutta vaihtelu on suurta.

Ilmatieteen laitoksen salamoiden mittaushistoria alkaa vuodesta 1960. Sen jälkeiseltä kaudelta erottuu kaksi poikkeuksellisen rajua salamavuotta, vuodet 1972 ja 1988. Molempina vuosina Suomessa iski huikeat 350 000 maasalamaa. Lukuja voidaan verrata 2000-luvun rajuimpaan salamavuoteen 2003, jolloin löi 230 000 salamaa.

Ilmatieteen laitos laskee salamaniskuja salamapaikanninjärjestelmän avulla. Lisäksi laitos tekee yhteistyötä Norjan, Ruotsin, Viron ja Liettuan kanssa. Nämä maat jakavat anturiensa havaintotiedot keskenään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat