Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikesakkoa korotetaan jo ensi syyskuussa

Pääosin summat kaksinkertaistuvat, mutta suurin maksu nousee 200 euroon

Kotimaa
 

Oikeusministeriön mukaan rikesakko on tarkoitus kaksinkertaistaa jo syyskuun alussa. Muutos tapahtuu aiemmin suunniteltua nopeammin.

"Hallitusohjelmassa puhutaan ensi vuodesta, mutta nyt se tehdään 1. syyskuuta. Rikesakkoja on mahdollista korottaa asetusta muuttamalla, eikä se edellytä lainmuutosta", kertoo oikeusministeriön erityisasiantuntija Ville Hinkkanen.

Rikesakko on euromäärältään kiinteä varallisuusrangaistus, jonka määrää yleensä poliisi. Rikesakko on päiväsakkoa lievempi rangaistus.

Rikesakko voi olla nykyisin suuruudeltaan 10–115 euroa rikkomuksen vakavuuden mukaan.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että tarkoituksena on korottaa kaikki rikesakon rahamäärät kaksinkertaisiksi. Suurinta 115 euron rikesakkoa korotetaan kuitenkin 230 euron sijasta vain 200 euroon, koska sitä suurempi rikesakko vaatisi lainmuutosta.

Rikesakkoja määrätään vuosittain noin 300 000. Suurin osa niistä tulee liikennerikkomuksista. Rikesakko voidaan antaa myös muun muassa järjestysrikkomuksesta.

Rikesakkojen kaksinkertaistamisen on arvioitu lisäävän valtion rikesakkotuloja 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon.

Myös päiväsakkoja on tarkoitus korottaa hallitusohjelman mukaisesti nykyisestä. Se edellyttää lainmuutosta, eikä uudistuksen aikataulu ole vielä selvillä.

"Valmistelu käynnistyy heti lomien jälkeen, ja tarkoituksena on saada esitys kohtuullisen pian eduskuntaan", erityisasiantuntija Hinkkanen kertoo.

Päiväsakkoja määrätään muun muassa suurista ylinopeuksista ja muista sakolla rangaistavista teoista. Sakon määrään vaikuttavat teon moitittavuus ja tuomitun tulot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat