Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Venäjän-lähettiläs kutsuttiin puhutteluun

Ulkoministeri Timo Soini: "Venäjä haluaa reagoida. Tosiasia on se, että henkilöitä on EU:n pakotelistalla ja siihen on syynsä."

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen on toiminut tehtävässään toukokuusta 2012 alkaen.
Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen on toiminut tehtävässään toukokuusta 2012 alkaen. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Venäjä kutsui Suomen Venäjän-suurlähettilään Hannu Himasen keskiviikkona puhutteluun.

Syynä on Etyj-kokouksesta evättyjen, EU:n pakotelistalla olevien Venäjän valtuuskunnan jäsenten kohtelu. Asiasta kertoi venäläinen uutistoimisto Tass.

Artikkeliin liittyvät

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ei näe puhuttelussa suurta dramatiikkaa.

"Venäjän pitää reagoida, ja se haluaa reagoida", Soini sanoi HS:lle keskiviikkoiltana.

"Se haluaa kuulla suurlähettiläältä perusteet, ja hän on ne antanut."

Soinin mukaan on sinänsä hyvä, että suurlähettiläs kuulee Venäjän reaktiot virallista kautta. Hän ei halua spekuloida sillä, ryhtyykö Venäjä vielä muihin Suomeen kohdistuviin diplomaattisiin toimiin Etyj-päätöksen vuoksi.

"Tosiasia on se, että henkilöitä on EU:n pakotelistalla ja siihen on syynsä."

Venäjän Etyj-valtuuskunnassa on viisitoista jäsentä, joista kuusi on EU:n Venäjän-vastaisiin pakotteisiin kuuluvalla matkustuskieltolistalla.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) ihmetteli aiemmin päivällä sitä, että Suomi ei myönnä poikkeuslupaa maahantuloon EU:n pakotelistalla oleville Venäjän valtuuskunnan jäsenille.

"Tämä kertoo siitä, millaiset idän ja lännen keskinäiset suhteet Euroopassa tällä hetkellä ovat", Kanerva sanoo.

"Monestakin syystä olisi hyvin tärkeää, että tätä vuorovaikutteisuutta Venäjän kanssa ei katkaistaisi Eurooppa-neuvoston tavoin. Toivon, että Venäjän valtuuskunta on läsnä kokouksessa tästä välinäytelmästä huolimatta", Kanerva toteaa.

Hän kertoo olleensa yhteydessä valtuuskuntaan ja aikovansa vielä jatkaa keskustelua. Kanervan mielestä olisi erityisesti Ukrainan sodan takia tärkeää, ettei Etyj katkaise välejään Venäjään.

"Vaaditaan, että kriisiin täytyy löytää poliittinen, diplomaattinen ratkaisu. Miten se voidaan saavuttaa, jos toinen osapuoli ei ole täysivaltaisesti mukana?"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat