Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäkuu on täynnä vaaroja saimaannorpalle

Tutkija poistaisi verkot keskeisiltä norppa-alueilta koko kuukaudeksi

Kotimaa
 
Juha Metso
Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela piteli viime kesänä käsissään kuuttia, joka kuoli lailliseen verkkoon Haukivedellä.
Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela piteli viime kesänä käsissään kuuttia, joka kuoli lailliseen verkkoon Haukivedellä. Kuva: Juha Metso

Saimaannorpan vaarallisin kuukausi alkoi keskiviikkona. Verkkokalastuskielto Saimaalla päättyi, eivätkä keväällä syntyneet kuutit ole vielä tarpeeksi suuria selviytyäkseen verkoista.

Tutkija haluaisi jatkaa kieltoa, sillä vaarana on, että kuuttikuolleisuus kasvaa.

"Saimaan keskeisiltä norppa-alueilta pitäisi saada verkot pois heinäkuussa", sanoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta.

"Heinäkuusta on tullut yleisin kuuttikuolleisuuden aika. Pyydyskuolleisuutta pitäisi saada pienennettyä, sillä luvut ovat aika tylyjä."

Myös säännösten vastaiset katiskat ovat norpille tuhoisia. Tällä viikolla Puumalasta löytyi katiskaan kuollut nuori hylje.

"Luvatonta kalastusta. Tällä alueella kaikissa katiskoissa pitäisi olla nielurajoitin, mutta tässä ei ollut. Ei myöskään minkäänlaisia pyydysmerkkejä", Sipilä kertoo.

Norppakanta on Metsähallituksen mukaan kasvanut hieman. Tuoreen kanta-arvion mukaan norppia on noin 320. Laskennoissa ja kudosnäytteiden avulla on löytynyt tänä vuonna 57 kuuttia.

Poikkeuksellisen huonot pesimäolot vaikuttivat laskentatulokseen, sillä pesäpaikat olivat jo pitkälti sulaneet laskenta-aikana ja jäät sulivat tutkijoiden alta. Siksi kaikkia paikkoja ei ehditty käydä läpi. Syntyneiden kuuttien määrä onkin arvioitu laskennallisesti 70:ksi.

Tilanne ei silti ole hyvä, Sipilä korostaa.

"Kanta pitäisi saada kasvamaan mahdollisimman paljon, sillä epävakaat olot, kuten ilmaston lämpeneminen, lisäävät kuuttikuolleisuutta."

Norppien suojelun toteutumista ja Saimaan kalastusrajoituksia pohditaan maa- ja metsätalousministeriön työryhmässä, joka ei kuitenkaan ole löytänyt yhteistä kantaa. Seurantaryhmä ei saanut esitystään valmiiksi määräaikaan eli kesäkuun loppuun mennessä, ja työryhmä on hakenut jatkoaikaa.

Saimaannorpan suojeluun liittyvät asetukset umpeutuvat keväällä. Niin sanottu kuuttiasetus kieltää verkkokalastuksen tärkeimmillä lisääntymisalueilla huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Lisäksi Saimaalla on ympärivuotisia pyydysrajoitusalueita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat