Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älylaite varoittaa autoa lähestyvästä hirvestä

Tampereella luotiin katse älyliikenteen tulevaisuuteen, joka ei ole enää kaukana

Kotimaa
 
Uudenlainen navigaattori on nopea ja älykäs
Uudenlainen navigaattori on nopea ja älykäs
Tampereella pohdittiin tulevaisuuden älyliikennettä. Pian auto tietää, jos mutkan takana on hirvi. Toimittaja: Jukka Harju, kuvaus ja leikkaus: Reijo Hietanen.

Autoilu on joskus 2020-luvulla turvallisempaa, jos Tampereella keskiviikkona esitellyt visiot liikenneautomatiikasta toteutuvat. Vanha tuttu navigaattori kokee eräänlaisen uudelleen syntymisen, jossa se alkaa vastaanottaa myös reaaliaikaista tietoa.

Jos mutkan takana on hirvi, laite tietää sen jo etukäteen, sillä toinen autoilija on voinut ilmoittaa siitä järjestelmään yhdellä näpäytyksellä. Myös Liikenneviraston tiedotteet muun muassa ruuhkista ja kolareista päivittyisivät hetkessä näkökenttään.

Niin sanotussa yhteistoiminnallisessa ajamisessa auto saa jatkuvaa tietoa esimerkiksi tie- ja sääoloista joko lähiverkon tai matkapuhelinverkon välityksellä. Tätä on jo kokeiltu Tampereella, jossa kamera-laserskanneri mittaa sumua ja välittää siitä tietoa. Samanlainen tiesääasema on myös Sodankylässä.

Kolme vuotta kestäneen kansainvälisen CoMoSeF-hankkeen tuloksia esiteltiin keskiviikkona VTT:n tiloissa Tampereella. Selväksi tuli myös se, että vielä on tehtävää matkalla kohti automatisoitua älyliikennettä.

Yksi kysymys on, miten suuret autonvalmistajat lähtevät mukaan ja millaiset standardit alalle syntyvät.

"Vuonna 2020 uudet autot ovat jo valmiimpia tähän, mutta tämä siirtymäaika mennään ulkoisilla laitteilla. Tulee jälkiasennettavia ratkaisuja", sanoo projektikoordinaattori Pekka Eloranta Mobisoft-ohjelmistoyrityksestä.

Tämä tarkoittaa kojelautaan asennettavaa ja älypuhelimella käytettävää näyttöä tai tablettia, jolla tieto saadaan kuljettajalle. Navigaattorista se eroaa siten, että älyliikenteessä laite on vielä reaaliaikaisempi.

Eloranta muistaa myös kaksi tapausta, joissa reaaliaikainen tieto keleistä olisi saattanut estää onnettomuuden: Konginkankaan bussiturma ja Lahdentien joukkokolaroinnit.

Tampereella taksit ovat jo hetken tehneet pioneerityötä älyliikenteessä. Niiden päätteillä voi parilla kosketusruudun näpäytyksellä ilmaista liikenteen poikkeavuudesta muille takseille, mikä päivittyy samalla hetkellä näkyviin kaikille.

Järjestelmässä on omat koodinsa esimerkiksi hirvelle ja tien sulkemiselle.

Reijo Hietanen
Tampereen takseissa on jo älyjärjestelmä, jossa kuljettaja voi ilmoittaa reaaliajassa muille tietyssä paikassa olevasta poikkeamasta. Se ei vaadi kuin pari näpäytystä päätteeseen, näyttää asiakaspalvelupäällikkö Rauno Moisander Tampereen aluetaksista.
Tampereen takseissa on jo älyjärjestelmä, jossa kuljettaja voi ilmoittaa reaaliajassa muille tietyssä paikassa olevasta poikkeamasta. Se ei vaadi kuin pari näpäytystä päätteeseen, näyttää asiakaspalvelupäällikkö Rauno Moisander Tampereen aluetaksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat