Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutistoimisto: Pohjoiskorealainen tutkija loikkasi Suomeen

Ulkoministeriö ei vahvistanut tietoa torstai-iltana

Kotimaa
 
Sheng Li / REUTERS
Vartiotorni Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla lähellä Hyesanin kaupunkia.
Vartiotorni Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla lähellä Hyesanin kaupunkia. Kuva: Sheng Li / REUTERS

Pohjoiskorealainen biokemiallisten aseiden asiantuntija on loikannut Suomeen kesäkuun alussa, mukanaan gigatavujen verran todisteita ihmiskokeista, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap. Uutistoimisto sai tiedon asiasta torstaina.

47-vuotias tutkija, jonka sukunimeksi kerrotaan Lee, työskenteli mikrobiologisessa tutkimusyksikössä Ganggyessa, Chagangin provinssissa lähellä Kiinan rajaa, uutistoimisto kertoo.

Pohjoiskorealaisen ihmisoikeusjärjestön edustajan mukaan Lee loikkasi Suomeen Filippiinien kautta 6. kesäkuuta, Yonhap kertoo.

Leellä oli mukanaan tallennuslaite, jolla on 15 gigatavua tietoa Pohjois-Koreassa tehtävistä ihmiskokeista. Hän haluaa paljastaa ihmiskokeet. Loikkari aikoo todistaa Euroopan parlamentille myöhemmin heinäkuussa.

Ulkoministeriö ei voinut vahvistaa tietoa mahdollisesta loikkarista HS:lle myöhään torstai-iltana.

Yhdysvalloissa toimivan Pohjois-Korean ihmisoikeustilannetta seuraavan HRNK-järjestön johtajan Greg Scarlatoiun mukaan loikkarin tiedot ihmiskokeista kuulostavat uskottavilta.

"Meille on kerrottu aiemminkin vastaavia tarinoita, joiden mukaan ihmiskokeita tehdään esimerkiksi vankileireillä", Scarlatoiu kertoi HS:lle puhelimessa torstaina.

Tietojen mukaan leireillä olisi esimerkiksi testattu kemiallisten aseiden vaikutuksia vangeilla, Scarlatoiu sanoo.

Scarlatoiu kertoo kuulleensa uutisen Suomeen loikanneesta miehestä, mutta ei tiedä sen tarkemmin, minkä järjestön kanssa mies on ollut tekemisissä tai kuinka hän onnistui pakenemaan maasta.

Pohjoiskorealaisia on loikannut rajan yli erityisesti Etelä-Koreaan. Maassa toimii useita järjestöjä, joiden tavoite on sopeuttaa loikkareita yhteiskuntaan.

Loikkareiden mukaan Pohjois-Korea on teloittanut ihmisiä esimerkiksi sen vuoksi, että he ovat jääneet kiinni puheluista ulkomaille.

Viime vuonna loikkareiden määrä Pohjois-Koreasta väheni huomattavasti, kertoi brittilehti Guardian toukokuussa. Vuonna 2014 maasta pakeni 1 396 ihmistä, kun edellisvuosina loikkareita oli vuosittain 2 400–2 900.

Lehden mukaan syynä tähän ovat maan hieman parantunut taloustilanne ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin tehokas propagandakampanja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat