Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvira asetti klinikan toimintakieltoon

Kotimaa
 

Valvira on päättänyt asettaa Meidänklinikka Oy -nimisen, muun muassa hammaslääkäri- ja suuhygieniapalveluita tarjonneen, klinikan välittömään toimintakieltoon. Syynä on potilasturvan vakava vaarantuminen.

Valvira teki tutkintapyynnöt poliisille kolmen suuhygienistin ja yhden hammaslääkärin tehtävissä työskennelleiden henkilöiden epäillystä laittomasta ammatinharjoittamisesta jo 5. joulukuuta 2014.

Päätöksessään Valvira, sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen lupaviranomainen, luettelee lukuisia epäkohtia Meidänklinikan toiminnassa.

Ehjiä paikkoja oli vaihdettu uusiin ja olemattomia reikiä oli paikattu. Hampaita oli myös poistettu aiheettomasti.

"Joskus poistettiin hampaita sen vuoksi, että myöhemmin olisi mahdollista laittaa implantteja, vaikka hammas olisi ollut säilytettävissä juurihoitamalla", Valviran ratkaisussa sanotaan.

Suuhygienistit tekivät klinikalla hammaslääkärille kuuluvia tehtäviä.

Potilasasiakirjoihin oli kirjattu hampaiden ja reikien paikkaamisia, joita ei ollut tehty. Lisäksi toimenpiteitä oli määritelty kalliimmaksi kuin ne todellisuudessa olivat. Klinikan työntekijöillä oli pääsy toistensa tekemiin kirjauksiin ja niitä oli muuteltu jälkikäteen perusteettomasti.

Valvira ei esimerkiksi pitänyt mahdollisena, että klinikan vastaava hammaslääkäri olisi tehnyt kaikki Kelan Valviralle toimittamien tietojen mukaan hänen tekemikseen merkityt toimenpiteet. Esimerkiksi 4. elokuuta vuonna 2014 hänelle oli kirjattu yhteensä 64 toimenpidettä kolmella eri paikkakunnalla.

Klinikalla toimineiden hammaslääkärien osaamista ei ollut varmistettu millään tavalla. Työntekijöillä ei ole ollut asianmukaista koulutusta. Lisäksi heidän kielitaitonsa on ollut riittämätöntä.

Valvira ryhtyi selvittämään asiaa saamiensa yhteydenottojen perusteella. Valvira on kuullut tapauksessa useita viranomaisia sekä Meidänklinikan entisiä työntekijöitä.

Kuluttajariitalautakunnalla on ollut selvitettävänä neljä Meidänklinikkaa koskevaa tapausta. Potilasvakuutuskeskuksessa tapauksia on ollut niin ikään neljä.

Kela on hylännyt Meidänklinikalla tehdyistä hoidoista tehtyjä korvaushakemuksia. Myös Väestörekisterikeskus, joka myöntää terveydenhuollon käyttöön tarkoitetut toimikortit, on kiinnittänyt huomiota Meidänklinikan toimintaan.

Suomen Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry sanoo, että liitolla ei ole roolia Meidänklinikan tapauksessa.

"Ainakaan aseman omistava hammaslääkäri ei ole meidän jäsenemme. On vastenmielistä, jos potilaille on tehty toimenpiteitä, joita nämä oikeasti eivät olisi tarvinneet. Heitä ei kyllä lohduta se, että hinta oli halpa."

Pöyryn mukaan Valviran valvontatoimet kohdistuvat lähes poikkeuksetta yksittäisiin hammaslääkäreihin.

"Mieleeni ei tule toista vastaavaa tapausta, jossa viedään lupa toimivalta asemalta. Huomautuksia puutteista lupa-asioissa on ollut."

Aluehallintovirasto on käsitellyt vuodesta 2013 lähtien seitsemän kantelua ja ilmoitusta Meidänklinikan toiminnasta. Tapauksia ovat käsitelleet Etelä-Suomen, Länsi- ja Sisä-Suomen, sekä Lounais-Suomen Aluehallintovirastot. Lounais-Suomen AVI keskeytti Meidänklinikan Porin yksikön hammaslääkäri- ja suuhygienistipalvelujen antamisen 26. helmikuuta 2015 annetulla päätöksellä.

Suomen Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtajan Matti Pöyryn käsityksen mukaan Meidänklinikan Porin yksikön toiminta on jatkunut senkin jälkeen.

"Tässähän on sellainen takaportti, että ratkaisu ei estä näitä henkilöitä tekemästä samaa hommaa ammatinharjoittajina tai toisen palveluksessa. Kuulin pari kuukautta sitten, että Porissa toiminta jatkuu tällä periaatteella", Pöyry sanoo.

"En tiedä tapauksen yksityiskohtia, mutta tietyllä tavalla tehokkaampaa olisi ottaa henkilöiltä luvat pois."

Meidänklinikka ei vastannut Helsingin Sanomien yhteydenottoyrityksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat