Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanus pyrkii puolueensa johtoon

Kristillisdemokraattien puheenjohtajakisan suosikki on Essayah. Östman ei lähde ehdolle.

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Kansanedustaja Sari Tanus pyrkii kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi. Puheenjohtaja valitaan Savonlinnassa 28. elokuuta.
Kansanedustaja Sari Tanus pyrkii kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi. Puheenjohtaja valitaan Savonlinnassa 28. elokuuta. Kuva: Katarina Sällylä HS

Ensimmäisen kauden kansanedustaja, tamperelainen Sari Tanus, 51, pyrkii kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi elokuun puoluekokouksessa. Hänen lisäkseen ehdokkaaksi on ilmoittautunut kansanedustaja Sari Essayah.

Kymmenen vuotta puheenjohtajana ollut Päivi Räsänen on ilmoittanut jättäytyvänsä sivuun.

Kuka

Sari Tanus

 51-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja sekä erikoislääkäri ja gynekologi.

 Opiskeli Suomen valtion stipendiaattina Neuvostoliitossa, jossa valmistui lääkäriksi vuonna 1991. Jatko-opinnot Suomessa.

 Asuu Tampereella, kolmen pojan äiti.

Tanus käy puheenjohtajakampanjaan teemalla "Sydämen asialla". Hän on jo muutamassa eduskunnassa käyttämässään puheenvuorossa korostanut edustavansa kristillisiä arvoja. Puheenvuoronsa hallituksen ohjelmasta hän päätti sanoihin: "Jumalan siunausta". Se on harvinaista poliittisella areenalla.

Tanus kertoo, että useat ovat pyytäneet häntä ehdokkaaksi. Hän haluaisi nostaa kristillisdemokraatit koko kansan puolueeksi, joka ajaa asioita kristilliseltä pohjalta, mutta laajalla rintamalla "raikkaasti elämässä mukana olevana puolueena".

"Kristillisyys on aitoa lähimmäisestä välittämistä. Työ ja päätökset tehdään pienimmän ja heikoimman kautta, se ei voi tuoda muuta kuin parannusta päätöksentekoon", hän sanoo.

Kristilliset arvot poliittisen puolueen perustana eivät ole suomalaisia innostaneet. Puolueen kannatus pyörii vuodesta toiseen kolmessa prosentissa.

"Suomen hyvinvointi on rakentunut kristillisten arvojen ja lähimmäisestä välittämisen varaan", Tanus sanoo.

"Tänä päivänä kristillisiä arvoja mustamaalataan ja karsitaan. Näen sen suurena tyhmyytenä – ihan kun repisi omia vahvoja juuriaan pois."

Tanus on ollut käynnistämässä kansalaisaloitetta, joka tähtää lakisääteiseen oikeuteen kieltäytyä elämän lopettamisesta vakaumuksellisista syistä. Aloite on kerännyt 68 000 nimeä ja tulee eduskuntaan syksyllä.

Hän on myös allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jossa toivotaan avioliiton säilyttämistä miehen ja naisen välisenä. Sekin näyttää saavuttavan vaadittavan 50 000 nimen rajapyykin.

Tanuksen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitto on viemässä Suomen sananvapauden, uskonnonvapauden ja valinnan vapauden takapajulaksi.

"Jo nyt vaikka tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole edes voimassa, koskaan ennen en ole tavannut sananvapautta ja ihmisoikeuksia rajoittavia kommentteja niin paljon kuin heidän taholtaan on tullut perinteistä avioliittoa kannattavia kohtaan."

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei käy kisaan mukaan, vaikka häntäkin on pyydetty. Östman sanoo käyneensä pari vuotta itsensä kanssa keskustelua asiasta. Hän arveli, että Sari Essayah on ennen pitkää käytettävissä. "Tiesin, että puolue saa hyvän puheenjohtajan."

Östman sanoo viihtyvänsä paremmin ryhmän puheenjohtajana. "En tunne vahvaa kutsumusta puheenjohtajan tehtävään."

Sari Essayahilla on puolueessa suuri kannatus. Vuoden takaisissa EU-vaaleissa hän sai lähes 61 000 ääntä, mutta putosi silti EU-parlamentista. Heti sen jälkeen häntä alettiin kosiskella eduskuntavaaleihin ja puolueen puheenjohtajaehdokkaaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat