Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkipääkaupunki Mikkeli ei aio nostaa verotusta

Kuopiossa mökkien kiinteistöveron korotus houkuttelee

Kotimaa
 

Osa suurimmista mökkikunnista harkitsee vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveron nostamista. HS uutisoi torstaina, että kunnat voivat nostaa mökkien kiinteistöveroa ensi vuonna jopa 40 prosenttia. Valtiovarainministeriön arvion mukaan jopa 164 kuntaa käyttää mahdollisuutta hyväkseen. Näiden kuntien alueella on yli 300 000 vapaa-ajan asuntoa.

Kuopiossa on maan toiseksi eniten mökkejä. Kunnan alueella on lähes 10 000 vapaa-ajan asuntoa. Palvelualuejohtaja Jarmo Pirhonen myöntää, että mahdollisuus veronkorottamiseen houkuttelee.

"Mahdollinen korotus nousee varmasti syksyllä keskusteluun. Minun on kuitenkin vaikea uskoa, että Kuopio nostaisi vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveron uudelle ylärajalle. Sillä voisi olla vaikutuksia kaupungin kilpailukykyyn", Pirhonen arvioi.

Hän painottaa, että kaupungin on pidettävä huolehtia Kuopio-brändistä. Veroasteen nostaminen ylärajalle voisi vaikuttaa potentiaalisten vapaa-ajanasukkaiden ratkaisuihin.

"Emme tietenkään halua, että kun Kuopion vapaa-ajan mahdollisuuksista puhutaan, ensimmäisenä nousisi mieleen juuri kiinteistövero", Pirhonen sanoo.

Mikkelissä on noin 700 mökkiä enemmän kuin Kuopiossa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka (kesk) kertoo, että Suomen mökkipääkaupunki ei todennäköisesti kiristä vapaa-ajan asuntojen verotusta.

"Me olemme tehneet ensi vuoden talousraamiin, ja ensi vuosi näyttää nyt hieman ylijäämäiseltä. Voi olla, että kiinteistöveroa ei tarvitse nostaa syksyllä edes keskusteluun", Kuikka arvioi.

Hän muistuttaa, että mökkiläisten on saatava verorahoilleen vastinetta.

"Jos kunnat lähtevät nostamaan kiinteistöveroprosenttia, niiden on myös mietittävä mitä vapaa-ajan asukkaat saavat vastineeksi. Meillä esimerkiksi pyritään huomioimaan mökkiläiset erilaisten palveluiden käyttäjinä eritoten kesäaikaan", Kuikka sanoo.

Paraisilla on tänä vuonna maan korkein vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroprosentti (1,5 %). Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén ei poissulje veroprosentin korotusta.

"Valtuusto päättää asiasta syksyllä, mutta meillä on ollut historiallisesti veroaste korkealla. Päätös riippuu ennen kaikkea kunnan taloudellisesta tilanteesta", Nygrén sanoo.

Hän muistuttaa, että valtio on ohjannut jo vuosia kuntia käyttämään kiinteistöveroa kuntatalouden rahoituskeinona.

"Meillä on toki nostettu myös vakituisten asuntojen kiinteistöveroa", Nygrén toteaa.

Haapajärvellä on maan toiseksi korkein mökkien veroprosentti (1,35 %) heti Paraisten jälkeen. Raaseporissa on sama veroprosentti kuin Haapajärvellä.

Haapajärven kaupunginjohtaja Juha Uusivirta ei usko, että kunta lähtee kiristämään mökkiläisten kiinteistöveroa.

"Me emme ole varsinainen mökkikunta, joten korotuksesta saatava verotuotto olisi pieni", Uusivirta sanoo.

Haapajärvellä on vain parisataa mökkiä. Ministeriön lakiluonnoksessa kaikkien kiinteistöveroluokkien rajat muuttuvat.

"Se on lähtökohtaisesti hyvä ratkaisu, sillä kunnat saavat lisää pelivälineitä rahoitusratkaisujen miettimiseen", Uusivirta kiittelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat