Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luomutila osallistuu tutkimustyöhön

Palkittu Knehtilän maatila tekee viljelyskokeiluja ja myy navetassaan designtuotteita

Kotimaa
 
Mika Ranta HS
Markus Eerolaa ympäröivä luonnonhoitopelto niitetään lähipäivien aikana.
Markus Eerolaa ympäröivä luonnonhoitopelto niitetään lähipäivien aikana. Kuva: Mika Ranta HS

Hyvinkääläinen Knehtilän maatila on valittu vuoden ympäristöystävällisimmäksi maatilaksi. Tilan isännällä Markus Eerolalla on kiire. On tarkastettava peltojen kasvitilannetta. Hän on kävelemässä pitkin peltoja ja kumartuu katsomaan, miten kaura ja herne kasvavat. Hyvin kasvavat.

"Kun siirryin luomuviljelyyn, sitä ihmeteltiin, sillä minua pidettiin tehoviljelijänä. Mutta minä olen nyt luomutehoviljelijä", Eerola nauraa.

Artikkeliin liittyvät

Knehtilän tilalla on viljelypinta-alaa kaikkiaan 340 peltohehtaaria. Tällä kasvukaudella peltojen nurmimäärä on peltoja parantavan kiertoviljelyn vuoksi suuri. Toiseksi eniten pelloissa kasvaa tällä kaudella luomutattaria, joka on menestyksellinen vientituote. Tilalla viljellään luonnonmukaisesti myös ohraa, vehnää, kauraa, herneitä ja syysviljoja.

Knehtilässä siirryttiin luomuviljelyyn viisi vuotta sitten.

"Sysäyksen luomuun siirtymiseen antoi peltojen ruiskutus. Markus oli kaikki kauniit kesäillat ja -yöt ruiskuttamassa peltoja. Siinä ei ollut mitään järkeä", kertoo tilan emäntä Minna Sakki-Eerola.

Tilalla ei ole tyydytty vain luomuviljelyyn.

Eerola on tehnyt tilallaan lukuisia erilaisia kokeiluja, joiden tavoitteena on parantaa viljelyn tuloksia sekä saavuttaa uusia ympäristöystävällisiä viljelykeinoja.

Näistä esimerkkejä ovat muun muassa tuubikompostointimenetelmän kehittäminen hevosen lannalle sekä erilaiset biohiiltä ja orgaanisia lannoitteita koskevat kokeilut. Pilottihankkeissa tilalla on ollut lukuisia yhteistyökumppaneita, kuten Helsingin yliopisto.

Parhaillaan Knehtilässä ollaan aloittamassa hanketta, joka tähtää Palopuron agroekologiseen symbioosiin eli siihen, että Knehtilä sekä sen läheiset naapuritilat olisivat energian ja ravinteiden suhteen omavaraisia. Ympäristöä säästävästä tuotantomallista on tarkoitus tehdä monistettava. Hanke on saanut ympäristöministeriön rahoitusta ja sitä hallinnoi Helsingin yliopisto.

Tilojen lisäksi mukana on Luonnonvarakeskus sekä laitetoimittajia.

Eerola on innokas kokeilemaan myös uutta tekniikkaa, jolla parannetaan viljelytuloksia.

Kun torjunta-aineita ei käytetä, on keksittävä uusia ratkaisuja maan parantamiseen ja rikkakasvien torjuntaan. Siksi Knehtilässä testataan esimerkiksi optista haraa. Sen lukulaite tunnistaa pellon viljelykasvirivit. Tunnistuksen perusteella traktorivetoinen laite asettuu automaattisesti niin, että harat puhdistavat ja möyhivät kasvirivien välit eivätkä viljelykasvit vaurioidu.

Knehtilässä ei pelkästään viljellä, sillä tilan navettarakennuksessa toimii luomu- ja designtuotteiden myymälä sekä kahvila. Navetan tiloja voi myös vuokrata erilaisia tilaisuuksia ja juhlia varten.

Markus Eerola puhuu useaan otteeseen siitä, miten tiukassa suomalaisen viljelijän tulovirta on. Elannon ansaitseminen vaatii paljon työtä ja luomuviljely erityisen paljon pitkäjänteisyyttä.

Silti usko ympäristöystävälliseen viljelyyn on vahva.

"Olemme lähteneet perinteisestä viljelystä liikkeelle, kehittäneet ja laajentaneet tilan toimintaa. Uskomme, että yhteiskunta arvostaa tätä työtä. On katsottava vain eteenpäin."

Marke Harkas HS
Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat