Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustalaiset johtavat hallituksen suurhankkeita

Hallituksen 27 kärkihankkeesta kuuttatoista vetää keskustan ministeri

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Keskusta johtaa kuuttatoista hallituksen 27 kärkihankkeesta. Kuvassa vasemmalta Olli Rehn, Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Juha Sipilä.
Keskusta johtaa kuuttatoista hallituksen 27 kärkihankkeesta. Kuvassa vasemmalta Olli Rehn, Juha Rehula, Anu Vehviläinen ja Juha Sipilä. Kuva: Rio Gandara / HS

Keskustalaisilla on huomattavasti vahvempi rooli Juha Sipilän (kesk) hallituksessa kuin puolueen ministerimäärä antaisi olettaa. Tähän tulokseen voi tulla, koska keskustalaisten käsissä on kaikki merkittävimmät hankkeet ja enemmistö kaikista kärkihankkeista.

Hallitus on julistanut toistaiseksi 27 kärkihanketta, joista kuuttatoista vetää yksin keskustalainen ministeri.

Näiden lisäksi keskusta johtaa yhtä ryhmää yhdessä kokoomusministerin sekä perussuomalaisen ministerin kanssa ja yhtä ryhmä kokoomusministerin kanssa. Yhdessä keskustalainen ministerin kaverina on perussuomalainen ministeri.

Keskustalainen puheenjohtajana löytyy yhdeksässätoista niistä ryhmästä, joiden tehtävä on muuttaa olennaisesti Suomen suuntaan. Keskustalla on hallussa 70 prosenttia kärkihankkeiden johtopaikoista kun hallituksen ministereistä alle 43 prosenttia on keskustalaisia. Kärkihankkeissa uudistetaan muun muassa työelämän sääntöjä, sosiaali- ja terveyshuoltoa ja koulutusta.

Kokoomuslaisille ja perussuomalaisille on jäänyt molemmille yksin johdettavaksi neljä kärkihanketta.

Kokoomuksella vain opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen sekä perussuomalaisista sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström vetävät yksin kärkihankkeita. Kaikilla keskustalaisilla ministerillä on jokin kärkihanke vedettävänä.

Hallitus on organisoinut työnsä niin, että talouspoliittinen ministerivaliokunta ja kuusi ministerityöryhmää koordinoi laajemmin kärkihankkeita ja hallitusohjelman strategisten tavoitteiden edistymistä.

Talouspoliittista ministerivaliokuntaa lukuun ottamatta ryhmissä on yhtä monta jäsentä kaikista puolueista, mutta puheenjohtajarintamalla keskustalaisilla on myös ryhmissä ylivalta.

Biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen ministerityöryhmää johtavat yhdessä maa- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk). Toimintatapojen uudistamisen ministerityöryhmässä puhetta johtavat yhdessä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk). Reformiministerityöryhmän puheenjohtajat ovat perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) ja Vehviläinen.

Sisäministeri Petteri Orpolle (kok) kuuluu sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon ministerityöryhmä ja Grahn-Laasoselle osaamisen ja koulutuksen ministerityöryhmä. Perussuomalaisten Mäntylä johtaa yhtä ryhmää, joka on hyvinvoinnin ja terveyden ministerityöryhmä.

Hallituksen vaikutukseltaan merkittävimpiä hankkeita ovat yhteiskuntasopimus, sosiaali- ja terveyshallinnon uudistus eli sote ja kuntien tehtävien karsinta. Keskeinen on myös toimintatapojen uudistamisryhmälle kuuluvat digitalisaation edistäminen julkisessa hallinnossa, erilaiset kokeilut ja normien purkaminen.

Jokaista keskeisintä ryhmää vetää keskustalainen.

Näiden ryhmien kontolla on valtaosa toimista, jolla hallitus aikoo nujertaa kymmenen miljardin euron kestävyysvajeen. Kestävyysvajeella tarkoittaa sitä, kuinka paljon julkinen talous velkaantuisi ajan myötä vuositasolla ennen kaikkea väestön ikääntymisen takia, jos valtio ja kunnat eivät tekisi mitään. Toimilla valtio yrittää saada muun muassa työllisyysastetta nykyistä korkeammaksi, jotta nykyistä useampi toisi rahaa yhteiskunnan palvelujen rahoittamiseen.

Kärkihankkeiden valmisteluun eivät puolueiden puheenjohtajat suoraan osallistu. Paitsi pääministeri Sipilä, joka on ottanut vastuun vaikeassa yhteiskuntasopimuksessa, jossa hallitus yrittää yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa löytää keinoja, miten Suomen hintakilpailukykyä ja työllisyysastetta voisi parantaa.

Hallituksessa on 14 ministeriä, joista kuusi on keskustalaista ja neljä kokoomuslaista ja perussuomalaista. Koko hallitus seuraa hankkeidensa edistymistä strategiaistunnoissa, joita järjestetään kahden viikon välein. Ministerityöryhmiä on lähes puolet vähemmän kuin edellisellä hallituskaudella.

Korjaus 3.7. klo 13: Kirjoituksessa ollut virheellinen lause "kokoomuslaisille ja perussuomalaisille on jäänyt molemmille yksin johdettavaksi neljä ja perussuomalalaisille kolme kärkihanketta" on vaihdettu muotoon "kokoomuslaisille ja perussuomalaisille on jäänyt molemmille yksin johdettavaksi neljä kärkihanketta".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat