Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oulun Nallikari on norjalaisten Riviera

Kehitysyhtiö Business Oulu on houkutellut myös norjalaisyrityksiä Ouluun. Lentoyhteys Tromssasta on lisännyt kiinnostusta.

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Nallikarin uimaranta Oulussa on autio, mutta norjalaisturistit viihtyvät läheisellä leirintäalueella. He ovat venäläisten lisäksi Oulun suurin matkailijaryhmä.
Nallikarin uimaranta Oulussa on autio, mutta norjalaisturistit viihtyvät läheisellä leirintäalueella. He ovat venäläisten lisäksi Oulun suurin matkailijaryhmä. Kuva: Vesa Ranta

Meri tuoksuu läheiselle Nallikarin leirintäalueelle. Norjan Kirkkoniemestä lomalle saapuneet Bente ja Knut Hagen ovat lähdössä Edenin kylpylään. Yhdeksänvuotias tytär Rukke Hagen on jo hakemassa maastopyöräänsä.

"Merivesi on poikkeuksellisen kylmää, joten on paras lähteä kylpylään. Ei täällä viime kesänä näin kylmä ollut", Bente Hagen sanoo.

"Nallikari on meille Riviera ja Oulu ainoa todella suuri kaupunki, kun meiltä lähdetään etelään", sanoo Benten sisko May Smaaskjær, joka on samassa seurueessa miehensä Remi Smaaskjærin kanssa. Molemmilla pariskunnilla on oma asuntovaunu.

Vesa Ranta
Norjalaiset käyvät Oulussa ostoksilla. May Smaaskjær (vas.) Knut Hagen, Bente Hagen ja Rukke Hagen viettävät aikaa Nallikarin leirintäalueella. Hagenit aikovat viettää Oulun seudulla kaksi viikkoa
Norjalaiset käyvät Oulussa ostoksilla. May Smaaskjær (vas.) Knut Hagen, Bente Hagen ja Rukke Hagen viettävät aikaa Nallikarin leirintäalueella. Hagenit aikovat viettää Oulun seudulla kaksi viikkoa

Norjalaisten kiinnostus on huomattu myös Oulussa.

"Norjalaiset ovat venäläisten ohella Oulun suurin matkailijaryhmä, jonka vaikutus näkyy myös seudun vähittäiskaupassa", sanoo Oulun kaupungin kehitysyhtiön Business Oulun markkinointipäällikkö Pauliina Pikkujämsä.

Bente Hagenkin aikoo mennä ostoksille Oulun-matkallaan.

"Halpahalli, Prisma, Zeppelin, niin ja uusi Idea Park", hän luettelee.

Nallikarin leirintäalueella on yhteensä kymmenen norjalaisten asuntovaunua, joista suurin osa on saapunut pohjoisesta 760 kilometrin päässä sijaitsevasta Kirkkoniemestä.

Asuntovaunujen eteen viritetyistä katoksista, pöytäryhmistä ja grilleistä voi päätellä, että Nallikari ei ole heille yhden yön kohde. Hagenit ja Smaaskjærit aikovat viipyä Nallikarissa kaksi viikkoa kuten aiempinakin kesinä. Oulua etelämmäksi ei ole tarpeen lähteä.

"Tämä on minulle viides lomamatka Oulun Nallikariin. Viihdymme täällä hyvin. Oulussa on helppo pyöräillä laajaa pyörätieverkkoa", Terje Kristiansen Kirkkoniemestä kehuu.

Hän juo vaunun etuteltassa rauhassa kahvia, sillä vaimo Kjersti Kristiansen on lasten Majan ja Amundin kanssa kiikkumassa. Leirintäalueen lasten leikkipaikalla on myös Kjerstin veli Håkon Borresen lastensa Johannen ja Magnuksen kanssa.

Vesa Ranta
Kristiansenin perhe on matkustanut Norjasta Ouluun jo viidesti. Tytär Maja Kristiansen (edessä) keinuu, vanhemmat Terje ja Kjersti Kristiansen seuraavat sivusta.
Kristiansenin perhe on matkustanut Norjasta Ouluun jo viidesti. Tytär Maja Kristiansen (edessä) keinuu, vanhemmat Terje ja Kjersti Kristiansen seuraavat sivusta.

Etuteltan pressulattialla on lasten legoja ja sarjakuvalehtiä. Kristiansenin seurue viipyy Oulussa kaksi viikkoa. Oulun matkasta on tullut perinne.

Oulun kaupunki hyödyntää ja syventää Pohjois-Norjan yhteyksiä. Business Oulu on avannut Suomi-talon Tromssaan.

"Siellä myydään oululaista osaamista Pohjois-Norjaan ja houkutellaan norjalaisia yrityksiä etabloitumaan Oulun seudulle", Pikkujämsä kertoo.

Tuloksia on saatu: Norjalainen puolijohdeyhtiö Nordic Semiconductor on perustanut sadan työntekijän yksikön Ouluun. Se kehittää muun muassa entistä vähemmän virtaa kuluttavia langattomia laitteita.

Norjalainen EyeLife AS on puolestaan avannut ohjelmistojen kehitysyksikön Ouluun. Se kehittää ohjelmistoja muun muassa ultraäänilaitteille, jotka toimivat kosketusnäytöllä.

"Erittäin ratkaisevaa on ollut suoran lentoyhteyden avaaminen Tromssasta Luulajan kautta Ouluun. Nykyisin Oulussa käy joka viikko norjalaisia yritysvieraita. Ennen heitä oli vaikea saada vastaamaan edes puhelimeen", sanoo Business Oulun suunnittelija Jukka Olli.

Oulun kaupunki tukee lentoyhtiötä viiden vuoden ajan yhteensä 2,7 miljoonalla eurolla. Tromssan lentoja on talvella viisi viikossa ja kesällä kaksi.

"Tavoitteena on 20 prosentin käyttöaste. Pitkän ajan käyttöaste on ollut 23 prosenttia ja huhti-toukokuussa se oli 40 prosenttia. Muutaman kerran kone on ollut aivan täynnä", Olli sanoo.

Tapio Mainio HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat