Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viileä kesäkuu vähensi hukkumisia

Hukkuneista oli suurin osa miehiä, vaikka miehillä on keskimäärin parempi uimataito

Kotimaa
 
Iisakki Härmä

Tämän vuoden kesäkuussa Suomessa hukkui kaksitoista miestä ja yksi nainen, kertovat Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton (SUH) keräämät ennakkotiedot. Luvut ovat miltei samat kuin viime vuoden kesäkuussa, jolloin hukkui yksitoista miestä ja yksi nainen.

Määrää voidaan molempina vuosina pitää suhteellisen vähäisenä, sillä viimeisten viiden vuoden aikana kesäkuussa on keskimäärin hukkunut 19 ihmistä.

Fakta

Muista nämä rannalla

 Tiedosta uimataitosi rajat ja vältä turhia riskejä.

 Ui rannan suuntaisesti, äläkä lähde uimaan yksin.

 Valvo pieniä uimareita.

 Runsas alkoholinkäyttö ei sovi uimiseen.

 Ennen veteen hyppäämistä varmista, että pinnan alla ei ole mitään ylimääräistä.

 Uimarantojen ylläpitäjä, arvioi riskit ja muista turvallisuus.

"Viileä sää on ilmeiseti vaikuttanut. Myös viime vuonna oli vastaava tilanne", kertoo SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

Tämän vuoden kesäkuussa viisi hukkui uidessa ja neljä vesiliikenteessä. Loppujen hukkumissyytä ei ole kerrottu.

SUH kerää hukkumistilastonsa mediasta saamistaan tiedoista.

"Ainakin kahdessa tapauksessa näyttäisi siltä, että pelastusliivien käyttö olisi voinut pelastaa hukkumiselta. Muutamassa tapauksessa myös alkoholilla on ilmeisesti ollut osuutta asiaan", Heinonen kertoo.

Kesäkuussa hukkuneista kolme oli 20-vuotiata. Kuuden hukkuneen on uutisoitu olleen iäkkäitä tai keski-ikäisiä. Muiden ikää ei ole kerrottu.

Miksi miesten osuus on hukkumistilastoissa vuosi toisensa jälkeen niin korkea?

"Sen kun tietäisi", Heinonen vastaa.

Yksi selitys voi olla se, että miehiä on ylipäätään enemmän veneilijöissä ja kalastajissa. Tiedossa on myös miehillä yleisempi alkoholinkäyttö ja taipumus ottaa riskejä.

"Uimassa toki käyvät yhtä paljon sekä miehet että naiset", Heinonen huomauttaa.

SUH:n tekemissä uimataitotutkimuksissa on aiemmin tullut esille, että vanhemmissa ikäluokissa naisten uimataito on jonkin verran heikompi kuin miehillä, kun esimerkiksi kuudesluokkalaisilla lapsilla vastaavaa eroa ei löydy. Voi siis olla niin, että vanhemmat uimataidottomat naiset välttelevät vesille lähtemistä, kun taas monilla miehillä voi olla ylimitoitetut käsitykset omasta uimataidosta.

Heinosen mukaan monet hukkumiset tapahtuvat suhteellisen lähellä rantaa. Moni ei ota huomioon esimerkiksi sitä, että luonnonvesissä uiminen on vaikeampaa kuin uimahallissa.

Alkuvuodesta on hukkunut yhteensä 46 ihmistä, siis reippaasti vähemmän kuin viime vuonna, jolloin tammi–kesäkuussa hukkui 65 ihmistä.

"Viime vuonna alkuvuosi oli todella surullinen jäihin hukkumisten vuoksi. Tänäkin vuonna oli jäihin hukkumisia, mutta vähemmän", Heinonen vertaa.

Tämä vuosi on hukkumisten määrien suhteen ollut itse asiassa melko tyypillinen, sillä vuosina 2011–2015 Suomessa on keskimäärin hukkunut alkuvuodesta 47 ihmistä.

Tilastokeskus julkaisee viralliset tilastot hukkumistapausten määrästä vuotta myöhemmin kuin SUH. Virallisiin tilastoihin tapauksia kertyy usein vuositasolla jonkin verran enemmän kuin SUH:n ennakkotietoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat