Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset arvostavat kehitysapua yhä enemmän – kunhan se ei maksa liikaa

Suomalaiset ovat entistä halukkaampia leikkaamaan kehitysyhteistyöstä

Kotimaa
 

Suomalaiset pitävät kehitysapua entistä tärkeämpänä, mutta ovat silti aiempaa hanakampia leikkaamaan kehitysyhteistyön määrärahoja. Näin kertoo ulkoministeriön teettämä perjantaina julkaistu Taloustutkimuksen kysely.

Suomalaisista 87 prosenttia pitää kehitysyhteistyötä ja -politiikkaa tärkeänä. Lukema oli suurempi viimeksi kahdeksan vuotta sitten ennen finanssikriisin puhkeamista.

Vaikka suomalaiset suhtautuvat nykyään kehitysyhteistyöhön positiivisesti, resursseja ei haluta kasvattaa.

Vain 11 prosenttia kansalaisista haluaisi Suomen nykyisessä taloustilanteessa lisätä kehitystyön määrärahoja, kun vielä viime vuonna lukema oli 14 prosenttia ja toissa vuonna peräti 23 prosenttia. 61 prosenttia pitäisi rahoituksen ennallaan ja runsas neljännes leikkaisi sitä.

Kysely asettaa Suomen talousvaikeudet ja kehitysapurahat vastakkain kysymyksellä: "Miten Suomen tulisi toimia kehitysmäärärahojen suhteen nykyisessä taloudellisessa tilanteessa?"

Hallitusohjelman julkistus ajoittui kyselyajalle, joten osa vastaajista tiesi hallituksen suunnitelmista leikata kehitysapua 300 miljoonalla eurolla vuodessa. Hallituspohja oli tiedossa jo ennen kyselykierroksen alkua.

"Myönteisimmin kehitysyhteistyöhön suhtautuvat puolueet joutuivat oppositioon. Ilmapiirin muutos oikeistolaisemmaksi oli tiedossa jo kyselyn aikaan. Perusporvarihallituksen valtaantulosta pystyi päättelemään, että leikkauksia on tulossa. Ne otettiin jo tapahtuneina tosiasioina", arvioi Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Rahkonen uskoo, että kyselyn tuloksiin vaikuttivat sekä maailman pakolaiskriisi että kotimaan taloushuolet. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n raportin mukaan maailmassa on ennätysmäärä ihmisiä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa. Määrä on suurin sitten toisen maailmansodan.

"Kun melkein kaikesta leikataan, ihmiselle tulee olemisen tuska. Halu auttaa on kova, mutta samalla muistetaan oma ahdinko."

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten 992:ta yli 15-vuotiasta suomalaista kesän alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat