Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laiton vienti Suomen kautta Venäjälle vähentynyt

Tänä vuonna tulli on takavarikoinut laitonta tavaraa arvossa mitattuna aiempaa vähemmän

Kotimaa
 
Iisakki Härmä
Leif Rosas
Tullin takavarikoiman piraattitavaran joukossa on ollut muun muassa vaatteita, leluja, elektroniikkaa ja varaosia, kuten laakereita.
Tullin takavarikoiman piraattitavaran joukossa on ollut muun muassa vaatteita, leluja, elektroniikkaa ja varaosia, kuten laakereita. Kuva: Leif Rosas

Meriteitse satamiin saapuvat ylimitoitetut alkoholilastit. Lentoteitse Suomeen saapuvat salakuljetettavat erät piraattituotteita, paperittomat lemmikkieläimet sekä lääkkeet, joista puuttuu resepti.

Siinä tyypillisiä asioita, joihin tulli on alkuvuonna puuttunut matkustajaliikenteessä.

Artikkeliin liittyvät

Tänä vuonna tulli on pysäyttänyt teollis- tai tekijänoikeuksia loukkaavia tuotteita 315 688 euron edestä, kun viime vuonna haltuun otetun tavaran arvo oli runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Luvut eivät kerro mitään Suomeen päätyvien piraattituotteiden määrästä, huomauttaa tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen. Lasku johtuu pitkälti siitä, että Suomen asema Venäjälle suuntautuvan laittoman viennin kauttakulkumaana on vähentynyt.

"Tällä hetkellä maailmantilanne on mikä on, ja sekä laillinen että laiton tavara ei vain yksinkertaisesti kulje Venäjälle."

Alkuvuonna tulli ei ole pysäyttänyt yhtään suurta piraattituotteiden rahtierää, eikä näin tapahtunut viime vuonnakaan. Sen sijaan suomalaiset tilaavat piraattituotteita posti- ja pikalähetyksinä Kaukoidästä. Helsinki-Vantaan lentokentän kautta kulkee noin 40 miljoona pakettia vuodessa.

"Määrä on niin suuri, että meillä ei ole mitään sellaista työkalua, jolla saataisiin kaikki piraattituotteet poimittua pois sieltä, vaikka yritetään parhaamme. Se on vähän kuin rypälepommi. Kun tulee paljon pieniä lähetyksiä, jotkut niistä kyllä pääsevät valitettavasti läpi."

Osa piraattituotteista saapuu Suomeen lentävien matkustajien ja lentorahdin mukana. Mukana on yhä laukkuja ja vaatteita, mutta nykyään enenevissä määrin myös matkapuhelimia.

"Elektroniikkalaitteissa lämpöä eristävästä kuparista säästetään usein näissä feikkituotteissa. Ne ovat sitten juuri näitä latureja ja akkuja, jotka palaa ja poksuu", Pakkanen varoittaa.

Viime aikoina Suomeen on tuotu myös paljon piraattileluja.

"Ne ovat todella vaarallisia. Meillä saattaisi tullilaboratorio hylätä kyseiset tavaraerät jo sen perusteella, että niissä on niin paljon kiellettyjä aineita."

Matkustaja voi tuoda ulkomailta mukanaan piraattituotteita, jos ne on tarkoitettu hänen omaansa eikä kaupalliseen käyttöön. Tullissa havahdutaan silloin, kun henkilö tuo useamman kappaleen samaa tuotetta.

"Yleensä nämä henkilöt, jotka pysäytetään, ovat ostaneet isompia satseja kerralla. Saatetaan sanoa, että tavaraa on ostettu suvulle. Takana saattaa olla jonkinnäköinen kaupallinen syy. Henkilö saattaa vaikka myydä tuotteita verkossa eteenpäin."

Monella Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuvalla matkustajalla ei ole tietoa siitä, että EU:n ulkopuolelta saa tuoda tuotteita verottomasti 430 euron edestä, kertoo tulliylitarkastaja Kirsi Taipale Lentotullista.

Yksi yleinen virhe on myös se, että Suomeen palaavalla matkustajalla on mukanaan lääkkeitä, joihin ei löydy reseptiä. Reseptilääkkeet on saatettu alun perin hankkia Suomestakin, mutta reseptiä ei ole muistettu ottaa matkalle mukaan.

Tulli on alkuvuoden aikana joutunut puuttumaan myös 159 lemmikkieläimen maahantuloon. Kyse on EU:n ulkopuolelta tuoduista eläimistä, joilta puuttuvat vaadittavat luvat ja rokotukset. Taipaleen mukaan Helsinki-Vantaalla tapauksia on vuosittain parisenkymmentä.

"Näissä käy usein niin, että eläin jää tullin haltuun muutamaksi päiväksi, jolloin asiakkaalla on aikaa selvittää asioita. Jos hän ei saa niitä selvitettyä, eläin palautetaan tai viime kädessä lopetetaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat