Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus ei ole väitteistään huolimatta leikkaamassa kaikesta eikä tasaisesti

Kotimaa
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.

Toukokuussa kokoomuksen Petteri Orpo väitti, että hallitus leikkaa kaikesta tasaisesti, kun television aamulähetyksen toimittaja ihmetteli, miksi koulutuksesta piti leikata niin isosti. Kesäkuussa Ben Zyskowicz (kok) sanoi Ylen Ykkösaamussa, etteivät säästöt ole arvovalinta, vaan kaikesta säästetään.

Tosiasiassa hallitus ei ole leikannut kaikesta eikä tasaisesti.

Siinä missä juustohöylä on vain hipaisten ylittänyt puolustusvoimat ja maatalouden, on koulutuksen sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja etuuksien kohdalla käytetty – jos ei ihan lihakirvestä niin – ainakin kokkiveistä.

Hallitus on tehnyt monia isoja arvovalintoja, mikä käy ilmi oheisesta jutusta. Totta kai – sehän on poliitikkojen tehtävä: tehdä arvovalintoja.

Siksi ihmiset äänestävät eri puolueita, että puolueet tekisivät oman linjansa ja ideologiansa mukaisia arvovalintoja. Sitähän politiikka on.

Pakko on suomalaisen politiikan suosittuja sanoja. Hallitus mielellään esittää, että se on toiminut pakon edessä. On pakko tehdä ikäviä päätöksiä. On pakko leikata. On pakko kajota koulutukseen ja terveys- ja sosiaalimenoihin. On pakko.

Näin voi tietysti sanoa vaikka kuinka monta kertaa peräkkäin, niin että asia alkaa kuulostaa totuudelta. Se ei silti vielä tee siitä totta. Suomen ei ole pakko leikata. Suomi voisi myös korottaa veroja. Tässä kohdassa hallitus on tehnyt itse valinnan, ei toiminut minkään luonnonvoimien tai pakon edessä.

Tai hallitus voisi ottaa lisää velkaa. EU-maista lähes kaikki ovat Suomea velkaisempia, vain muutama maa on vähemmän velkaantunut kuin Suomi.

Leikkaaminen toki saattaa hyvinkin olla järkevää – mutta pakko se ei ole.

Ei ole sattumaa, että molemmat lausahdukset ovat kokoomuspolitiikoilta. Viime vuosina etenkin kokoomus on halunnut häivyttää ideologiat ja arvovalinnat politiikasta. Ainakin omastaan. Kokoomuslaisen retoriikan mukaan kokoomus toimii järjen ja käytännöllisyyden mukaan, ja valintoja ohjaavat asiantuntijatieto ja virkavastuulla tehty valmistelu. Sen sijaan muut puolueet esittävät ideologiapäissään mitä sattuu.

Yhteiskunnalliselle keskustelulle mielikuva vaihtoehdottomuudesta ei tietenkään ole hyväksi.

Piia Elonen HS
Kirjoittaja on HS:n Politiikan ja
talouden uutistuottaja. piia.elonen@hs.fi, Twitter: piiaelonen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat