Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi perusti vuoden 1975 Etykiä varten salaisen Karhu-ryhmän, jonka olemassaolo paljastui vasta vuosia myöhemmin

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Teuvo Ruohonen ihmettelee edelleen, ettei mitään epätavallista tapahtunut koko Ety-kokouksen aikana.
Teuvo Ruohonen ihmettelee edelleen, ettei mitään epätavallista tapahtunut koko Ety-kokouksen aikana. Kuva: Katarina Sällylä HS

Kesän 1975 Ety-kokous kätki järjestelyihinsä salaisuuden, joka paljastui vasta vuosia myöhemmin. Kokousta turvasi kolme vuotta aiemmin perustettu poliisin erityisturvaosasto Karhu.

Karhu siirsi Suomen poliisivoimat uudelle aikakaudelle ja Suomen isojen joukkoon, sillä nyt sen poliisilla oli oma erikoisryhmänsä. Niiden tarve oli jo nähty maailmalla.

Tosin Karhu-ryhmän edustaja näytti kotikutoiselta. Päällä oli 10 kilogrammaa painava, erittäin epäkäytännöllinen lyijystä tehty luotiliivi ja kädessä Suomi-konepistooli, joka jo tuolloin oli lähinnä antiikkia. Valkoisessa kypärässä luki poliisi. Kokohaalari erotti muista poliiseista, ja kengän pohja oli terästä.

Teuvo Ruohosen kotialbumi
Komisario Teuvo Ruohosen komennossa Ety-kokouksen ajan oli armeijan miehistönkuljetusvaunu, joka oli tarkoitettu Karhu-ryhmän tehtäviin. Kuva on otettu lähellä Finlandia-taloa. Oikealla Ruohonen, toinen poliisiasuinen on hänen autonkuljettajansa Antero Ihalmo.
Komisario Teuvo Ruohosen komennossa Ety-kokouksen ajan oli armeijan miehistönkuljetusvaunu, joka oli tarkoitettu Karhu-ryhmän tehtäviin. Kuva on otettu lähellä Finlandia-taloa. Oikealla Ruohonen, toinen poliisiasuinen on hänen autonkuljettajansa Antero Ihalmo.

Ainakin Karhu oli ehtinyt harjoitella. Se sai alkunsa jo kolme vuotta aiemmin Etyk 1 -kokouksen alla. Sisäministeriön käsky ryhmän perustamisesta tuli ylikomisario Johan Rinteelle ja komisario Teuvo Ruohoselle.

"Pohdimme Rinteen kanssa, miksi saimme niin vähän ohjeita. Syy oli se, että kukaan ei tiennyt, mitä antaa", Ruohonen, 93, muistelee kotonaan Helsingissä. Hän oli Karhun kakkosmiehenä vuoteen 1980 saakka.

Apuna oli sentään lehtileike, joka kertoi Japanin poliisin vastaavasta ryhmästä. Hyvää apua he saivat myös puolustusvoimilta.

"Seuraava ongelma oli miehistön koulutus. Mitään sulkeisia ei edes mietitty. Piti kouluttaa miehet nopeiksi ja tekemään tehtävänsä hyvin."

Intoa oli, samoin taitoa, muistaa Ruohonen. Tarkkuuskivääriryhmä kilpaili Santahaminassa lopulta siitä, kuka saa lähimmäs kympin keskustaa.

Kaiken harjoittelun tähtäimessä oli kesän 1975 yhden viikonlopun kokous. 1970-luvun alku oli kansainvälisen terrorismin nousun aikaa ja sen yksi pahimmista verilöylyistä koettiin Münchenin olympialaisissa, jossa kuoli seitsemäntoista ihmistä panttivankitilanteessa.

Rinteen ja Ruohosen tehtävä oli varmistaa, että Suomessa ei vastaavaa tapahtuisi tai ainakin siihen vastaisi oma erikoisporukka. Maailman katseet olisivat silloin Suomessa.

Tausta

Poliiseilta paloivat kesälomat

Ety-kokous oli poliisille valtava ja vaativa operaatio eikä vähiten siksi, että koko maailma katsoi Suomea nuo päivät. Kokoukseen osallistui esimerkiksi 35 valtionpäämiestä, mikä tiesi monenlaista turvallisuusasiaa varmistettavaksi.

Ympäri maata Helsinkiin haalittiin 1 400 poliisia, joilta meni siinä kesäloma hetkeksi. Helsingin laitoksen vahvuudestakin puolet oli Etyk-tehtävissä. Finlandia-talo oli vahvasti vartioitu, poliisia tarvittiin myös saattueiden ja hotellien turvaamiseen.

Presidentti Urho Kekkonen halusi kadut siisteiksi alkoholisteista, mikä jäi poliisin tehtäväksi. Heidän väliaikaista sijoittamistaan pohdittiin pitkään.

Karhu-ryhmän lisäksi kokouksesta sai alkunsa myös Pohjois-Irlannissa oppia saanut pommivalmiusryhmä.

"Me koetimme kuvitella, mitä kaikkea voisi tulla eteen. Kenelläkään ei ollut mitään käsitystä, mitä se voisi olla. Oli vähän vaikeakin harjoitella, kun ei ollut skenaarioita. München opetti kuitenkin sen, että jos jotain tulee, se on tosi yllättävää", Ruohonen sanoo.

Mutta se tiedettiin, että uhka ei olisi suomalainen. Ryhmän salassapito puolestaan oli osa taktiikkaa. Ajatus oli, että Karhu-ryhmä tulisi terroristeille yllätyksenä.

"Meitä oli kielletty puhumasta mitään. Olin jopa vähän kiusaantunut siitä. Oli sellaista pikkumaista urkintaa, että oletko puhunut mitään. Olisi sitä voinut ajatella toisinpäinkin, että vastapuoli tietäisi, mitä sillä on vastassa."

Kokousviikonloppu meni paineessa ja vähillä yöunilla. Yhdysvaltalainen turvamies kyseli Rinteeltä, onko saattueiden kohdalle osuvat viemärikaivot tarkastettu. Tähän Rinne perimätiedon mukaan vastasi viileästi, että "viemäripoliisiyksikkö on ne jo tutkinut". Riskillä pelattiin.

"Ei ollut kyllä tullut mieleenkään sellainen", Ruohonen nauraa.

Rinne johti toimintaa ilmasta, helikopterista. Ruohonen johti kentällä. Hieman oli silti epäselvää, miten käskysuhteet toimisivat, jos jotain tapahtuisi. Ruohonen tajusi tämän, kun hän neuvotteli virka-apuna saadun, armeijan miehistönkuljetusvaunun vääpelin kanssa.

"Meni kylmät väreet selässä, kun hän vastasi, että sitten ammutaan, jos poliisi käskee. Minä sitten varmaan olisin ollut se käskynantaja."

Vaunussa oli konekivääri. Yhtä vaunua pidettiin piilossa Mariankadun sisäpihalla, kun presidentinlinnassa oli iltavastaanotto. Sillä oli määrä karauttaa kadulle puuportin läpi, jos tarvittaisiin. Parikymmentä karhumiestä puolestaan väijyi linnan kulisseissa.

Samoin Karhu piilotteli Finlandia-talon ympäristössä. Lopulta mitään ei tapahtunut. Ryhmä oli vielä täydessä valmiudessa, kun vieraiden lentokoneet olivat jo lähteneet.

Juhlia ei pidetty. Karhua tarvittiin tositoimiin, näkyviin tehtäviin seuraavan kerran vasta kaksi vuotta myöhemmin, konekaappaustilanteeseen Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Etyk 40 vuotta sitten

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat