Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arhinmäki haluaa palauttaa luottamuksen työmarkkinoille

Kotimaa
 
Studio Kulmapöydän vieraana Paavo Arhinmäki: Fennovoiman hanke on pelleilyä
Studio Kulmapöydän vieraana Paavo Arhinmäki: Fennovoiman hanke on pelleilyä
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhimäki ennustaa, että elinkeinoministeri Olli Rehnillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin esittää, että Fennovoiman uuden voimalan rakentamislupaa ei myönnetä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki on yhä pöyristynyt hallituksen aikomuksesta tehdä mittavia leikkauksia koulutukseen.

"Vielä pari kuukautta ennen vaaleja hallitukselle tehtiin välikysymys koulutusleikkauksista. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että koulutuksesta ei enää leikata, ja nyt leikataankin euromääräisesti eniten. Mikään ei ole enemmän omaan jalkaan ampumista", Arhinmäki ihmettelee.

Opetuksesta, tieteestä ja kulttuurista on tarkoitus leikata pitkällä aikavälillä 681 miljoonaa euroa.

"Koulutukseen ja sivistykseen panostaminen on ainoa tapa, jolla Suomi on aikoinaan saatu nousuun ja jolla pärjätään tulevaisuudessa", Arhinmäki sanoo.

Arhinmäen mukaan 1990-luvun laman tulokset näkyvät nyt nuorten pahoinvointina.

Rio Gandara HS
Paavo Arhinmäki (vas) ihmettelee voitollisia yrityksiä, jotka irtisanovat työntekjöitään. "Jos potkuja antava yritys tuottaa voittoa ja jakaa isoja osinkoja, miksi työntekijät luottaisivat työnantajiinsa?"
Paavo Arhinmäki (vas) ihmettelee voitollisia yrityksiä, jotka irtisanovat työntekjöitään. "Jos potkuja antava yritys tuottaa voittoa ja jakaa isoja osinkoja, miksi työntekijät luottaisivat työnantajiinsa?"

"Ei ole varaa siihen, että syrjäytetään osa nuorista hyvin varhaisessa vaiheessa yhteiskunnan ulkopuolelle mielenterveydellistä ja koulutuksellisista syistä", Arhinmäki katsoo.

Hänen mukaansa koulutuksen tuomat rutiinit antavat nuorille turvaa.

Arhinmäki sanoo, että nyt peruskoululta ollaan viemässä kehittämisrahat, joilla on parannettu viihtyvyyttä esimerkiksi luokkakokoja pienentämällä.

Toisen asteen koulutukseen kohdistuvat leikkaukset taas lisäävät Arhinmäen mukaan jo nyt valmiiksi suuria keskeyttämismääriä.

Hän muistuttaa, että jos yliopistojen perustutkimukselta viedään rahoitus, niillä ei ole myöskään edellytyksiä huippututkimukselle, jota Suomessa peräänkuulutetaan.

"Mistä uudet innovaatiot tulevat, jos perustutkimusta ei ole?" Arhinmäki kysyy.

Hallitus hakee säästöjä muun muassa jäädyttämällä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen indeksikorotukset. Myös korotukset opintotukeen jäädytetään ja tukikuukausien määrää rajataan.

Kulttuuriministerinä ollessaan Arhinmäki sai vuosien väännön jälkeen ajettua opintorahan sitomisen indeksiin.

"On farssi, että päätöksen jälkeen täysindeksi oli käytössä puoli vuotta, kunnes järjestelmää jo muutettiin ja lopulta indeksi poistettiin", Arhinmäki sanoo. Hän harmittelee, ettei hallituksella ole ollut malttia seurata opintotukiuudistuksen tuloksia ennen kuin se "tekee leikkauksia leikkausten päälle".

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) haluaa yhä yhteiskuntasopimuksen, joka parantaisi yritysten kilpailukykyä. Sen yksi keskeinen esitys on ollut vuosittaisen työajan pidentäminen ilman lisäpalkkaa.

Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus ryhtyy lisäleikkauksiin.

Arhinmäki vastustaa työajan pidentämistä.

"Työajan pidennys on käytännössä palkkojen alentamista. Tuottavuus kasvaa paremminkin sillä, että panostetaan työssä viihtymiseen ja työhyvinvointiin. Göteborgin kaupunki on lyhentänyt työaikoja, jolloin sairauspoissaolot ja työtapaturmat ovat vähentyneet", Arhinmäki sanoo.

Hänen mukaansa keskeistä on nyt palauttaa luottamus työnantajien ja työntekijöiden välillä.

"Ymmärrän, että jos yritys tuottaa tappiota, se joutuu irtisanomaan työntekijöitä. Mutta jos potkuja antava yritys tuottaa voittoa ja jakaa isoja osinkoja, miksi työntekijät luottaisivat työnantajiinsa?"

Arhinmäen mielestä suomalaisyritysten pitäisi pystyä kehittämään yhä kiinnostavampia tuotteita vientiin.

"Suomen teollisuuden on kehitettävä yhä jalostetumpia tuotteita bulkin sijaan. Laadukkaiden palvelujen vienti voisi olla yksi mahdollisuus", Arhinmäki arvelee.

Hyvinvointivaltion säilyttämiseksi ei tarvitsisi Arhinmäen mukaan kiristää verotusta.

"Yrityksen kuuluisi maksaa veronsa siihen maahan, jossa se tekee voittoa, eikä niin, että sisaryhtiötalouden kautta emoyhtiöt toimivat veroparatiiseissa ja vievät voitot niihin", Arhinmäki toteaa ja muistuttaa, että talousahdinko koskettaa koko Eurooppaa, ei vain Suomea.

Hän näkee, että Saksan talouskasvu luo epätasapainoa EU:n alueella, jonne suurin osa Suomen viennistä kohdistuu.

"Saksan ylijäämä on muiden maiden alijäämää. Kaikki EU-maat eivät voi olla yhtä aikaa ylijäämäisiä. Kaikki eivät voi saada vientiä vetämään EU:n ulkopuolelle niin merkittävästi. Jos Eurooppa ei lähde toimimaan, ei Suomikaan lähde", Arhinmäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat