Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helle jatkuu vielä lauantaina

Etelässä nautittiin perjantain säästä. Merivesi lämpenee vauhdilla.

Kotimaa
 
Helle herättää pääkaupunkiseudun saariston
Helle herättää pääkaupunkiseudun saariston
Kauan kaivatut helteet ovat saaneet pääkaupunkiseutulaiset suuntaamaan vesille ja saariin. HS kävi Isossa Vasikkasaaressa Espoossa ja Helsingin Käärmesaaressa etsimässä hellepalvojia. Toimittaja: Pekka Mykkänen. Kuvaus ja editointi: Leif Rosas

Perjantai oli kesän tähän mennessä lämpimin päivä. Helteet ylsivät Suomen eteläosista Pohjois-Pohjanmaan eteläosiin saakka. Ilmatieteen laitoksen mukaan hieman ennen puoltapäivää Suomen lämpimin paikka oli Helsinki-Vantaa. Siellä mitattiin lämpötilaksi 28,3 astetta.

Torstainen, Kokemäellä mitattu 27,8 asteen lämpöennätys siis rikottiin.

Melko todennäköisesti 30 lämpöasteen rajakin ylitettäneen vielä tänä kesänä. Ilmatieteen laitoksen mukaan 30 lämpöasteen raja ylittyy jossain päin Suomea lähes joka vuosi. Edellisen kerran 30 astetta jäi ylittymättä kesällä 2009 sekä sitä edeltävänä kesänä 2008.

"Silloinkin 30 asteen rikkoutuminen oli kiinni vain muutamasta kymmenyksestä", kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Vaikka yksittäisiä 30 asteen ylityksiä tapahtuu lähes joka kesä, ovat useamman päivän mittaiset jaksot Jokisen mukaan harvinaisempia. Pisimmät yhtämittaiset yli 30 asteen helleputket sijoittuvat vuoteen 1972, jolloin lämpimintä oli yhteen menoon Inarissa. Siellä 30 astetta ylittyi kesä-heinäkuun vaihteessa peräti kymmenenä peräkkäisenä päivänä. Toiseksi eniten 30 asteen ylittäviä hellepäiviä oli Utsjoella ja Oulussa, joissa molemmissa ylityksiä tapahtui seitsemänä päivänä putkeen.

Vuoden 1972 jälkeen hurjin hellekesä oli tilastojen mukaan vuonna 2010, jolloin yli 30 asteeseen päästiin parhaimmillaan kuutena peräkkäisenä päivänä Lahdessa, Kouvolassa ja Puumalassa. Kolmanneksi pisimmät yli 30 asteen helleputket sijoittuvat vuoteen 2003, jolloin lämpöä riitti monin paikoin viitenä päivänä yhteen menoon. Neljänneksi kovimmat hellejaksot koettiin kesällä 2014.

Tilastollisesti eniten hellepäiviä on mitattu Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Yli 30 asteen hellepäivät ovat Jokisen mukaan todennäköisiä etenkin maan etelä- ja itäosissa, missä meri ei pääse viilentämään ilmaa.

"Todennäköisyys yli 30 asteen helteille on kasvanut ilmaston lämpenemisen myötä. Vuosien välinen vaihtelu tulee kuitenkin olemaan jatkossakin suurta."

Viileä ja sateinen alkukesä on pitänyt Helsingin uimarannat tyhjinä, mutta meneillään oleva lämmin viikko on nostanut merivesien lämpötilaa useilla asteilla.

Kun vielä viime viikolla Helsingin uimarannoilla mitattiin noin neljäntoista asteen lämpötiloja, on tällä viikolla esimerkiksi Hietaniemessä eli Hietsussa päästy jo kahdenkymmenen asteen lukemiin.

18–20 asteen lämpötiloja on mitattu myös Marjaniemen, Munkkiniemen ja Pikkukosken uimarannoilla.

"Tulevan lämpimän viikonlopun aikana vesi voi lämmetä vielä useamman asteen lisää", kertoo Helsingin ympäristökeskuksen terveystarkastaja Lotta Kivikoski.

"Rannoilla veden lämpötila mitataan kuitenkin aina pinnasta, ja jos esimerkiksi tuulee tai sataa, nousee pintaan kylmempää vettä", hän muistuttaa.

Saarilla sijaitsevilla rannoilla, kuten Suomenlinnassa ja Pihlajasaaressa, on vesi ollut hiukan viileämpää kuin muualla Helsingissä.

Alkukesän koleus on pitänyt sinilevän poissa kaikilta Helsingin rannoilta.

Laura Mendelin HS
Ihmiset nauttivat helteestä Pitkänsillanrannassa perjantaina.
Ihmiset nauttivat helteestä Pitkänsillanrannassa perjantaina.
Elsa Fiander (vas.) ja Elsa Kytähonka söivät perjantaina jäätelöä Hakaniemen torilla.
Elsa Fiander (vas.) ja Elsa Kytähonka söivät perjantaina jäätelöä Hakaniemen torilla.
Pekka ja Milja Kauppinen pesivät mattoja Sörnäisten rantatien kupeessa perjantaina.
Pekka ja Milja Kauppinen pesivät mattoja Sörnäisten rantatien kupeessa perjantaina.
Päivän sää 4.7.
Päivän sää 4.7.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat