Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus suosii yrityksiä ja työntekoa – HS laski, kuinka leikkaukset voisi korvata

Sipilän hallituksen ohjelma suosii yrityksiä ja työntekoa. Työelämän ulkopuolisten osa heikkenee.

Kotimaa
 
Leif Rosas
Hallitusneuvottelut alkoivat valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa 8. toukokuuta.
Hallitusneuvottelut alkoivat valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa 8. toukokuuta. Kuva: Leif Rosas

Suomen hallituksen ohjelma on alkumetreillään joutunut hyökkäysten kohteeksi. Oppositiopuolueet ovat syyttäneet hallitusta siitä, että se sysää talouden tasapainottamisen vähäosaisten niskaan.

Mutta miltä Suomen hallituksen ohjelma olisi voinut näyttää, jos hallitus olisi tehnyt toisenlaisia valintoja? Helsingin Sanomat selvitti asiaa kokoamalla vaihtoehtoja hallituksen päätöksille.

Hallituksen tekemien ja tekemättä jättämien säästöpäätösten tarkastelu osoittaa nopeasti, että hallituspuolueiden arvot näkyvät ohjelmassa. Keskusta on suojellut maatalousyrittäjiä, kokoomus pienyrittäjiä ja perussuomalaiset turvallisuutta ja raskasta teollisuutta.

Hallitusohjelman leikkaukset ja veropäätökset osuvat kipeimmin niihin, jotka ovat työelämän ulkopuolella.

Suurimmat säästöt valtiontalouteen hallitus tekee sosiaalietuuksien leikkauksilla ja tukien vuosikorotuksia määrittelevien indeksien jäädytyksellä, miljardi euroa molemmista. Kolmanneksi isoimmat leikkaukset kohdistuvat opetukseen, tieteeseen ja kulttuuriin, yhteensä puoli miljardia euroa.

Samansuuruisilla säästöillä mutta erilaisilla arvovalinnoilla hallitusohjelma olisi voinut näyttää toisenlaiselta.

Oheisessa grafiikassa on esitelty vaihtoehtoja hallitusohjelmassa tehdyille leikkauksille. Lähtökohtana vaihtoehtoisten toimien valinnassa oli se, että niillä pitää saavuttaa karkeasti sama säästävä vaikutus valtiontalouteen.

Osittain vaihtoehtoja löytyi hallitusohjelman sisältä. Ohjelmassa on tehty useita veronalennuksia ja lisäpanostuksia, joita hylkäämällä hallitus olisi voinut vähentää menoleikkauksia.

Lisää vaihtoehtoja löytyy ministeriöiden viime vuosina tekemistä kartoituksista ja selvityksistä.

Niihin on kirjattu mahdollisia leikkauskohteita ja veronkiristysmahdollisuuksia, joilla hallitus olisi voinut vähentää leikkauksia. Osa näistä keinoista hylättiin Smolnan huoneissa ja osa ei päässyt neuvottelupöydälle asti.

Hallituksen leikkauspäätösten ja vaihtoehtojen vertailu kertoo selvästi hallituksen arvovalinnoista, jotka suosivat yrityksiä ja työtä tekeviä.

Se ei tarkoita, että ohjelma olisi suoraviivaisen oikeistolainen. Kipeiden leikkausten vastapainoksi hallitus suunnittelee myös vähäosaisia auttavia korotuksia ja panostuksia.

Toisaalta ohjelmasta näkee, että hallitus on joutunut tekemään myös omille arvoilleen kipeitä ratkaisuja.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat, keskustan Juha Sipilä, kokoomuksen Alexander Stubb ja perussuomalaisten Timo Soini, määrittivät hallitusohjelman isot linjat jo ennen varsinaisten neuvottelujen alkua.

Ensimmäinen tärkeä päätös oli valtiovarainministeriön laskelmien ottaminen neuvottelujen pohjaksi. Siksi hallitus sitoutui kautensa aikana leikkaamaan julkista taloutta noin kuudella miljardilla eurolla.

Toinen tärkeä päätös oli se, että veroastetta ei nosteta. Siksi hallitusohjelman oli pakko keskittyä menojen karsimiseen. Menojen karsiminen kohdistuu jo lähtökohtaisesti niihin, jotka hyvinvointivaltiossa ovat saajapuolella, eli vähäosaisiin.

Kolmatta linjausta hallitus ei pitänyt yhtä selvästi esillä neuvottelujen aikana, mutta HS:n tietojen mukaan se määritti hallitusohjelman ratkaisuja. Hallitus oli nimittäin sitoutunut siihen, että suomalaisten yritysten kustannuskilpailukykyä ei heikennetä hallituksen toimilla. Hallitus päätyi jatkamaan sellaisia huomattavia yritystukia, jotka on selvityksissä todettu tehottomiksi, mutta joiden poistaminen satuttaisi yrityksiä. Osin yritysten tukia lisättiin.

Hallituksen linjan taustalla on se, että Suomen veroaste on jo kansainvälisessä vertailussa korkea.

Suomen yritysten tuottavuus ja kustannuskilpailukyky ovat heikentyneet edellisten kymmenen vuoden aikana verrattuna moniin kilpailijamaihin. Hallitus uskoo, että yrityksiä ja työntekoa tukemalla Suomen talous saa kasvua, josta myös vähäosaiset pitemmällä aikajänteellä hyötyvät.

HS on koonnut vaihtoehtoiset toimet käyttämällä hallitusohjelman liitteitä, valtion talousarviota sekä valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön viimeaikaisia selvityksiä. Vaihtoehtoiset toimet on valittu siten, että kunkin toimen tasapainottava vaikutus julkiseen talouteen olisi karkeasti sama kuin hallituksen leikkauksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat