Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junat ja bussit kilpailevat matkustajista

Halpabussit ovat laskeneet matkalippuhintoja. VR:lle edulliset bussiliput asettavat paineita.

Kotimaa
 
Halpabussin epämukavuus sai nousemaan junan kyytiin
Halpabussin epämukavuus sai nousemaan junan kyytiin
Mervi Oranen arvostaa junassa olevaa liikkumatilaa sekä ravintolavaunun antimia. Kesälomareissu taittuu kumipyörien sijaan raiteiden päällä, koska junan matkustusmukavuus on yksinkertaisesti parempi. Oranen löytää silti kehitettävää junamatkailustakin. Toimittaja: Sanni Mattila, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Halpabussiyhtiö Onnibussin tulo markkinoille on laskenut matkalippujen hintoja. Onnibussin vanavedessä muut bussiyhtiöt ja VR ovat nipistäneet hintojaan.

HS vertasi, millä kulkuvälineellä matka Helsingistä Lahteen taittuu edullisimmin, jos matkaan lähtisi ensi keskiviikkona noin kello yhdeksän aamulla.

Vertailu

Mikä on halvin julkinen kulkupeli Lahteen?

HS vertasi matkantarjoajien lippuhintoja Helsingistä Lahteen. Esimerkkimatkan ajankohta on keskiviikko 8. heinäkuuta, noin kello 9.30 aamulla.

Tulokset halvimmasta kalleimpaan: 

 

Onnibussi: 6 euroa (sisältää 1 euron varausmaksun) Matkahuollon bussi: 10 euroa

Lähijuna: 13 euroa

Intercity-juna: 27, 60 euroa. 

 

Vertailu tehtiin Onnibussin, Matkahuollon ja VR:n nettisivuilla ilmoitettujen hintatietojen perusteella perjantaina 3. heinäkuuta.

Matkantarjoajat harrastavat nykyään kelluvaa hinnoittelua, eli matkan hinta vaihtelee ajankohdan mukaan.

Yleensä lipun hinta on sitä kalliimpi, mitä lähempänä matkapäivää lipun varaa. Kuluttajan pitää siis olla valppaana, jos reissusta tahtoo maksaa mahdollisimman vähän.

Edullisimmin matka Helsingistä Lahteen ensi keskiviikkona taittuisi Onnibussin kyydissä, netistä ostetulla kuuden euron lipulla. Toiseksi edullisin vaihtoehto on Matkahuollon bussi, joka kyyditsee matkustajan Lahteen kymmenellä eurolla.

Hintavertailun perää pitää VR. Lähijuna puksuttaa Lahteen 13 eurolla, mutta nopeamman Intercity-junan hinta on reilut 27 euroa.

Nousemme Onnibussin kyytiin Helsingistä ja matkustamme sillä Lahteen. Bussissa kysymme matkustajilta, miksi he ovat valinneet halpabussimatkan junailun sijaan. Paluumatka Lahdesta tehdään Intercity-junalla. Sen aikana junamatkustajat saavat perustella, miksi raideliikenne on heidän valintansa.

Onnibussin kyydissä Marja Karjalaisella on vankka mielipide bussimatkustamisen eduista.

"VR:n hinnat ovat tällä hetkellä niin kalliit, etteivät ne palvele työssäkäyvää ihmistä, joka ei ole oikeutettu minkälaisiin alennuksiin. Junan hinta-laatusuhde ei yksinkertaisesti riitä", Karjalainen sanoo.

Artikkeliin liittyvät

"Matka Jyväskylään junalla maksaa 50–60 euroa. Tästä bussimatkasta olen maksanut yhdeksän euroa".

Maija Nykopin mielestä edullinen hinta on keskeinen tekijä, mutta sen lisäksi bussissa on yksinkertaisesti mukavampi taittaa matkaa kuin junassa.

"Täällä voi hyvin lukea tai torkahtaa. Junassa on kovasti vilinää ja kuulutuksia", Nykopp sanoo.

Hänen matkaseuralaisensa Isko Kantoluoto on halpabussin kyydissä ensimmäistä kertaa. Junailukin kävi mielessä, mutta VR:n hintoihin tutustumisen jälkeen halpabussi alkoi tuntua houkuttelevammalta.

Paluumatkalla Helsinkiin Kari Häkkinen siemailee olutta Intercity-junan ravintolavaunussa.

Mies kaivaa taskustaan matkalipun: Kouvola–Helsinki 38,30 euroa.

"Sikahinta", Häkkinen puuskahtaa. Aune Lauronen-Lindroos puolestaan pitää junalipun hintaa halpana. Eläkeläisenä hän saa alennusta 45–55 prosenttia peruslipun hinnasta.

Junavaunun hälinässä kirjan lukemiseen syventynyt Tove Rosenberg luonnehtii itseään tyytyväiseksi junamatkustajaksi. Hän on oppinut hyödyntämään VR:n asiakasohjelma Veturin alennettuja matkoja.

"Hinta riippuu tietenkin ajasta, jolloin matkustaa. Perjantaisin ja sunnuntaisin on kalliimpaa. Silloin hinnat voisivat olla halvemmat", Rosenberg toteaa.

Arttu Huhtala HS
Marja Karjalainen ihailee Onnibussin sujuvaa palvelua ja edullisuutta. VR:n hinnat ovat Karjalaisen mielestä niin kalliit, että ne eivät palvele työssäkäyvää ihmistä, joka ei ole oikeutettu alennuksiin.
Marja Karjalainen ihailee Onnibussin sujuvaa palvelua ja edullisuutta. VR:n hinnat ovat Karjalaisen mielestä niin kalliit, että ne eivät palvele työssäkäyvää ihmistä, joka ei ole oikeutettu alennuksiin.
Arttu Huhtala HS
Kari Häkkinen on junamatkailun kannattaja, vaikka lippujen kalliit hinnat ärsyttävätkin. Häkkinen arvostaa junan nopeutta. Lisäksi ravintolavaunussa on mukava rupatella muiden matkustajien kanssa.
Kari Häkkinen on junamatkailun kannattaja, vaikka lippujen kalliit hinnat ärsyttävätkin. Häkkinen arvostaa junan nopeutta. Lisäksi ravintolavaunussa on mukava rupatella muiden matkustajien kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat