Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairastujat siirtävät lomiaan varoen – työn välttelijät ovat löytäneet keinon pidentää kesäänsä

Mitä suurempi yritys, sitä herkemmin lomien siirto-oikeutta käytetään

Kotimaa
 
Ismo Henttonen
Kesäflunssan takia lomia siirretään edelleen varoen. Siirtoja tehdään vasta noin viikon sairastelun jälkeen, joten käytännössä tilanne on sama kuin ennen lakimuutosta.
Kesäflunssan takia lomia siirretään edelleen varoen. Siirtoja tehdään vasta noin viikon sairastelun jälkeen, joten käytännössä tilanne on sama kuin ennen lakimuutosta. Kuva: Ismo Henttonen

Sairastumisen takia pilalle meneviä lomapäiviä siirretään yhä varoen, asiantuntijat kertovat.

Viime kesästä alkaen vuosilomalla sairastujat ovat voineet siirtää lomaansa, vaikka kyseessä olisi vain lyhyt sairastelu.

Fakta

Näin siirrät vuosilomaasi

 Kun sairastut, varmista, että olet vuosilomalla, jonka työnantajasi on hyväksynyt.

 Ilmoita sairastumisesta heti työnantajalle.

 Hanki lääkärintodistus työnantajaa varten ja ano loman siirtämistä.

 Työnantajan kannattaa kertoa, miten toimitaan, jos sairastunut ei pysty itse tekemään ilmoitusta.

 Sovi, milloin käytät siirretyt lomapäiväsi. Tavallisesti siirretty loma on käytettävä lomakaudella, joka kestää toukokuun alusta syyskuun loppuun.

Teollisuudessa ja suurissa yrityksissä lomia siirretään enemmän kuin palvelualoilla.

"Mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä korkeammalla on kynnys siirtää lomaa", arvioi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n yrittäjyysasiantuntija Jari Huovinen.

EK teki viime vuonna kesälomien jälkeen kyselyn, jonka mukaan kahdessa kolmesta yrityksestä lomia oli siirretty sairauden takia. Kovin yleisestä ilmiöstä ei kuitenkaan ole kyse, sillä usein yrityksessä vain yksi tai kaksi työntekijää oli siirtänyt lomaansa. Lisäksi lomia siirrettiin vasta noin viikon sairastelun jälkeen.

Aikaisemmin lomaa pystyi siirtämään vasta seitsemän sairauspäivän jälkeen, joten käytännössä tilanne on pysynyt ennallaan.

"Jos lomalla on vain flunssa, niin kyllä se vaan tympii lähteä hakemaan sitä todistusta sen takia. Ihmiset ovat mieluummin lomalla flunssassa kuin lähtevät jonottamaan päivystykseen", sanoo Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring.

Kaupan liitosta kerrotaan, että tänä kesänä työnantajat ovat kyselleet asiasta paljon. Ongelmia saattaa olla luottamuksessa, sillä työnantaja saattaa epäillä, onko työntekijä oikeasti sairas. Välillä selvitellään hyvin tarkasti, millaisesta sairaudesta on kyse.

"Työnantajat ovat kysyneet muun muassa, pitääkö työnantajan siirtää lomaa, jos työntekijä lähtee suunnitellulle ulkomaanmatkalle sairauslomallaan", kertoo Kaupan liiton asiantuntija Tiina Äijälä.

Työnantajat pelkäsivät, että lomien siirto-oikeus johtaisi lomien pidentämiseen sairastumisen verukkeella.

Loman siirto-oikeus koskee vain lakisääteistä neljän viikon lomaa. Jos työehtosopimuksessa on erikseen tavallista pidempi vuosiloma, siirto-oikeus ei yleensä koske neljän viikon jälkeisiä lomapäiviä. Työnantajilta vaaditaan tarkkaa kirjanpitoa siitä, millä lomalla työntekijä on, jotta tulkintakiistoilta vältytään.

EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk odottaa, että tänä vuonna siirto-oikeutta käytetään hieman enemmän kuin vuosi sitten, mutta ei usko merkittävään kasvuun. Poissaolot työpaikoilla nimittäin jakautuvat epätasaisesti.

"On ihmisiä, jotka eivät hae loman siirtoa yhden päivän flunssan takia. Sitten on ihmisiä, joille sairastaminen on rutiinia, ja he ovat valveentuneempia tässäkin asiassa."

EK on arvioinut, että lomalla sairastaminen maksaa 270 miljoonaa euroa, jos ihmisten oletetaan sairastavan yhtä paljon kuin ollessaan töissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat