Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varastettiinko pyörä, katosivatko matkatavarat? Näin saat vakuutuskorvaukset helposti

HS keräsi vinkit, miten vahingonkorvauksen hakeminen sujuu jouhevasti

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Polkupyörä kannattaa kuvata molemmilta puolilta neutraalia taustaa vasten. Erilaiset yksityiskohdat helpottavat pyörän tunnistamista ja päätymistä takaisin omistajalle, jos poliisi sattuu löytämään kadonneen pyörän. Lisäksi valokuvan avulla voi päätellä esineiden arvoa.
Polkupyörä kannattaa kuvata molemmilta puolilta neutraalia taustaa vasten. Erilaiset yksityiskohdat helpottavat pyörän tunnistamista ja päätymistä takaisin omistajalle, jos poliisi sattuu löytämään kadonneen pyörän. Lisäksi valokuvan avulla voi päätellä esineiden arvoa. Kuva: Katarina Sällylä HS

Kesäloma on riskien aikaa. Varkaudet ja vahingot yleistyvät, arvioidaan vakuutusyhtiöistä ja Finanssialan Keskusliitosta. Siksi on aika muistuttaa itseään siitä, miten korvausten saaminen vakuutusyhtiöiltä sujuu joutuisasti.

Nyrkkisääntönä on, että kaikki dokumentit, kuten kuitit, aitoustodistukset ja takuutodistukset, kannattaa säilyttää. Lisäksi esine kannattaa kuvata. Jos esine varastetaan tai se hajoaa, kuvat ja dokumentointi helpottavat ja nopeuttavat korvausten hakemista vakuutusyhtiöltä.

6 vinkkiä

Toimi näin

 Säilytä kuitit ja aitoustodistukset. Ne helpottavat esineen arvon määrittelyssä.

 Tallenna tositteet sähköisessä muodossa vaikka pilvipalveluun.

 Koruihin ja pyöriin kannattaa hankkia kaiverrus, joka auttaa tavaran tunnistamisessa.

 Ota esineestä sekä yleiskuva että kuva jostakin yksityiskohdasta, esimerkiksi kaiverruksesta. Tallenna kuvat pilvipalveluun.

 Tee tämä kaikki heti, kun hankit esineen. Muuten koko asia unohtuu.

 Jos epäilet, että esine on varastettu, tee ensin rikosilmoitus.

"Vahinkotilanteista kuvat ennen ja jälkeen vahingon jouduttavat käsittelyä huikean paljon", sanoo Lähi-Tapiolan korvausasiantuntija Tuomo Kosola.

Kuvaaminen on viisasta lähinnä siksi, että ihmisen muisti on pettävä.

"Polkupyörän värin tai mallin muistaminen ei ole ollenkaan niin simppeliä, kun pyörä yhtäkkiä katoaa", sanoo Finanssialan Keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen. Kuvan perusteella esineen tiedot on helppo kirjoittaa poliisille tehtävään rikosilmoitukseen.

Todistusvoimaa oleellisempaa kuvassa on se, että se voi auttaa joko varastetun tai kadonneen esineen löytymisessä, että sen arvon määrittelyssä. Polkupyöränkin mallia tai vaihdemäärää voi olla yllättävän hankala muistaa ulkoa. Kuvasta nämä näkee yhdellä vilkaisulla.

Lisäksi esineessä on hyvä olla jokin erityinen yksityiskohta, kuten kaiverrus. Kaiverrus on myös erilaisia sarjanumeroita helpompi muistaa.

Vakuutusyhtiö saattaa kysyä tositteita, kertoo omaisuusvahinkojen vahinkoasiantuntija Reetta Krichenbauer Osuuspankista. Siksi tositteiden on oltava tallessa. Niitä ei kuitenkaan tarvitse automaattisesti toimittaa vakuutusyhtiöön.

Krichenbauer muistuttaa myös, että hajonnutta omaisuutta ei saisi hävittää. Vakuutusyhtiölle tulee varata vahingontarkastusmahdollisuus.

Jos tositteita tai todisteita ei ole, asiakasta haastattelemalla pyritään saamaan selvyys esimerkiksi esineen arvoon, Tuomo Kosola kertoo.

Hänen mukaansa ihmiset yleensä kuvaavat lähes automaattisesti esineet vahingon tapahduttua. Kuvien ottaminen etukäteen varmuuden vuoksi on kuitenkin harvinaista.

Yleiskuvan lisäksi esineestä kannattaa kuvata kaikki yksityiskohdat ja muut tunnistamista helpottavat seikat, kuten tunnistenumero.
Yleiskuvan lisäksi esineestä kannattaa kuvata kaikki yksityiskohdat ja muut tunnistamista helpottavat seikat, kuten tunnistenumero.

Erilaiset varkaudet ja vahingot yleistyvät kesäisin. Matkatavaroita katoaa, puhelimia ja lompakoita varastetaan ihmisvilinässä. Lisäksi kesämökeillä talven aikana tapahtuneet vahingot saattavat käydä ilmi vasta, kun mökkeilijät tulevat viettämään lomaansa.

Finanssialan Keskusliiton Aku Pänkäläinen sanoo, että ennen matkalle lähtöä koti voi olla viisasta kuvata ennen matkaa. Näin näkee, mitkä esineet ovat olleet missäkin.

Kosola sanoo, että paikat kannattaa lisäksi jättää asutun näköisiksi ja huolehtia siitä, ettei postilaatikko loman aikana tursuile.

Sosiaalisessa mediassa ei kannata ilmoittaa kahden viikon lomasta ulkomailla.

"Nykyvarkaat osaavat hyödyntää sosiaalista mediaa", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat