Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tohtorikoulutukseen ehkä ryhtiä lailla – opetusministeriö harkitsee jatko-opiskeluoikeuden keston rajoittamista

Tohtorikoulutettavia on kertynyt vuosikymmenten mittaan lähes 20 000

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
"Tutkijan jatkuva ongelma on rahoituksen pirstaleisuus ja epävarmuus, myös väittelyn jälkeen", sanoo tutkija Miia Ijäs. Hän aloittaa elokuussa työt yliopistonlehtorin sijaisena Tampereen yliopistossa.
"Tutkijan jatkuva ongelma on rahoituksen pirstaleisuus ja epävarmuus, myös väittelyn jälkeen", sanoo tutkija Miia Ijäs. Hän aloittaa elokuussa työt yliopistonlehtorin sijaisena Tampereen yliopistossa. Kuva: Reijo Hietanen

Tohtorikoulutukseen pyritään saamaan lisää ryhtiä ja suunnitelmallisuutta. Yksi vaihtoehto on rajoittaa säädöksin jatko-opiskeluoikeuden kestoa, väläytetään opetusministeriön (OKM) koulutustarveraportissa. Sen tuloksia on määrä hyödyntää hallitusohjelman toimeenpanossa.

Jatko-opiskeluoikeus on Suomessa lähes 20 000:lla, kun vastaava luku Tanskassa on 8 000.

Fakta

Lisää yliopistotutkintoja

 Opetusministeriön työryhmä on linjannut 2020-luvun koulutustarpeet.

 Ammatillisia perustutkintoja suoritettaisiin 35 635 eli noin prosentin verran vähemmän kuin nyt.

 Ammattikorkeakoulututkintoja suoritettaisiin 20 390 eli kahdeksan prosenttia nykyistä vähemmän. Ylempien amk-tutkintojen määrä kuitenkin kaksinkertaistuisi.

 Yliopistotutkintoja suoritettaisiin 15 115 eli kahdeksan prosenttia nykyistä enemmän.

 Opintojen läpäisy eli valmistuminen tehostuisi kaikilla asteilla.

Suomen suuressa luvussa on vuosikymmenien kertymää, kun väitöskirjaa tehdään yhä usein työn ohessa tai perheen kasvattamisen lomassa "päikkäriväikkärinä".

"Jatko-opiskeluoikeus voitaisiin rajata vaikka kahdeksaan vuoteen, jos väitöstä tehdään puolipäiväisenä", heittää johtaja Riitta Maijala OKM:sta.

Tohtorintutkinnon tavoitteellinen suoritusaika on neljä vuotta, mutta harvat ennättävät siihen.

Muutama vuosi sitten perustettujen yliopistojen omien tohtorikoulujen myötä tilanne on tosin muuttunut niin, ettei jatko-opintoihin yhtä herkästi enää ajauduta esimerkiksi työttömyyden tai täydennyskoulutuksen tarpeen takia, vaan jatko-opintoihin haetaan ja opiskelijat valitaan.

Opiskelijoilta myös vaaditaan suunnitelmia rahoituksesta, ohjauksesta ja työn etenemisestä.

"Meille on kuitenkin tullut yliopistoilta toiveita, että aikaa rajoitettaisiin myös säädöksin."

Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajan Petri Koikkalaisen mielestä lainsäädäntömuutokset kuulostavat raskaalta keinolta siivota tilastoja.

"Ei jatko-opiskelijaksi pääsy enää ole niin helppoa, ja ilmoittautuakin pitää säännöllisesti", Koikkalainen huomauttaa.

Vuosi sitten itäisen Euroopan poliittisesta historiasta väitellyt tamperelainen tutkija Miia Ijäs, 32, pitää pitkäjännitteistä rahoitusta parhaana tutkimustyön kirittäjänä.

"Rahoituksen kesto on jopa tärkeämpi tekijä kuin sen määrä. Meillä on Suomessa lisäksi paljon pidemmät arviointiprosessit kuin muissa maissa", muistuttaa Ijäs. Hän vaikuttaa myös eurooppalaisten nuorten tutkijoiden edunvalvontajärjestön hallituksessa.

Koikkalainen kiittelee, ettei raportissa sentään esitetä tohtorikoulutuksen määrällistä lisäämistä, vaikka hallitusohjelma muuten korostaa osaamispohjaisen kasvun vahvistamista.

Raportin mukaan nykyinen tavoite eli 1 600 uutta tohtoria vuodessa riittäisi vastakin. Myös maltillista laskua 1 500:aan harkittiin.

Ongelma on se, että kaikki yliopistot esimerkiksi viime vuonna ylittivät tavoitteensa ja tuottivat yhteensä 1 860 tohtoria osin siksi, että tutkinnot tuovat rahoitusta. Myös kansainvälistyminen on lisännyt määriä. Esimerkiksi Helsingin yliopiston tohtoriopiskelijoista noin neljännes on muita kuin suomen- tai ruotsinkielisiä.

Tohtoreitten työttömyys kääntyi jyrkempään nousuun vuonna 2012. Työttömiä tohtoreita on jo yli tuhat. Etenkin luonnontieteistä väitelleitä on paljon työtä vailla.

Seuraavien kymmenen vuoden aikana eläköityy noin 600 tohtoria.

Julkisen sektorin rahoitusleikkaukset ovat vähentäneet tohtoreitten työllistymistä korkeakouluihin ja tutkimuslaitoksiin, minkä takia katse kääntyy yhä enemmän yrityksiin.

Ministeriön raportti asettaa tavoitteeksi, että vuonna 2030 yksityinen sektori työllistäisi jo lähes kolmanneksen tohtoreista.

Yritykset tulisi saada mukaan jo koulutusvaiheessa.

"Yritysmaailmassa oletetaan, että tohtorit vain istuvat nenä kirjassa, vaikka se ei pidä paikkaansa", Ijäs sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat