Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutarhakasveja on kasteltava lyhyenkin hellejakson aikana

Kukkivat kesäkukat tarvitsevat lannoitusta läpi kesän

Kotimaa
 
Laura Oja
Jättilaukka kukkii puutarhassa Vantaalla.
Jättilaukka kukkii puutarhassa Vantaalla.

Vaikka alkukesä on ollut sateinen, alkaneiden helteiden aikana ei pidä unohtaa puutarhakasvien kastelua. Kuumina päivinä puutarhakasvit kannattaa kastella myöhään illalla, jolloin ilma on jo viilentynyt. Vettä on annettava runsaasti kerralla.

"Kasvien kastelussa tärkeysjärjestyksessä ensimmäisinä ovat vastaistutetut kasvit, kesäkukat sekä kaikki satoa tuottavat kasvit. Mitä pienempi kasvin ruukku on, sitä nopeammin se kuivuu", neuvoo puutarhuri Sinikka Hangasmaa-Puska Helsingin Gardeniasta.

Heinäkuussa ajankohtaisia puutarhatöitä ovat kastelun lisäksi kitkeminen ja kasvimaalle kylvettyjen taimien harventaminen.

"Sekä ihanista kasveista nauttiminen. Pionien hurmaava kukinta on alkanut esimerkiksi Gardeniassa", Hangasmaa-Puska muistuttaa.

Kukkivat kesäkukat kaipaavat lannoitusta läpi kesän, kun muille kasveille riittää kesän kasvukaudeksi keväällä annettu lannoitus.

Heinäkuu on hyvää aikaa myös istuttamiselle, sillä monivuotisia kasveja voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Taimien on kuitenkin oltava astiataimia eli ruukussa kasvavia, sillä paljasjuuriset taimet on istutettava keväällä tai syksyllä. Uusien kasvien istuttajan on kuitenkin muistettava uusien kasvien huolellinen kastelu.

Kesäkuussa monessa pihassa ja puutarhassa on kärsitty kylmyydestä ja sateista. Kylmyys ja kosteus saattavat edistää myös kasvitautien leviämistä puutarhassa.

Kasvitautien torjunta on vaikeaa. Siksi kasveja on hyvä tarkkailla, jotta kasvitaudit ja tuholaiset havaitsee mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Myös kuolleet kasvinosat kannattaa poistaa ja hävittää heti, kun ne huomaa.

"Hyvin pitkälle puutarhanhoidossa pärjää sillä, että on oikea kasvi oikeassa paikassa, kastelee ja lannoittaa sopivasti sekä valitsee uusiin istutuksiin terveitä, tarkastettuja taimia ja muistaa kasvimaalla vuoroviljelyn", Hangasmaa-Puska sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat