Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekeillä oleva tupakkalaki suitsisi halpatupakan itätuontia

Alle euron Venäjällä maksava tupakka-aski houkuttaa monia ostoksille itärajan yli

Kotimaa
 
Juha Metso
Kotkan Karhulassa asuva Markku Paasonen hakee viikoittain Venäjältä bensaa ja tupakkaa halpojen hintojen vuoksi. Hänen mukaansa valtava hintaero maiden välillä tuo eläkeläiselle merkittävät säästöt.
Kotkan Karhulassa asuva Markku Paasonen hakee viikoittain Venäjältä bensaa ja tupakkaa halpojen hintojen vuoksi. Hänen mukaansa valtava hintaero maiden välillä tuo eläkeläiselle merkittävät säästöt. Kuva: Juha Metso

Suunnitellun uuden tupakkalain on tarkoitus pistää kuriin Kaakkois-Suomessa villinä rehottava halvan tupakan tuonti Venäjältä.

Virkamiesvalmistelussa olevaan tupakkalakiehdotukseen on suunniteltu 20 tunnin aikarajoitusta tupakan tuonnille ETA-alueen ulkopuolisista maista, mikä käytännössä koskee Venäjää.

Tausta

Tupakointia halutaan kitkeä uusin konstein

 EU:n tupakkatuotedirektiivin myötä teksti- ja kuvavaroitukset peittävät tulevaisuudessa 65 prosenttia tupakka-askista.

 Mentolin, suklaan tai muun makuiset tupakat kielletään nuorten tupakkakiinnostuksen vähentämiseksi.

 Sähkösavukkeiden suunnitellaan siirtyvän lääkelaista tupakkalakiin. Sähkösavukkeet voisivat saada myyntiluvan samalla tavalla säännellysti kuin muut tupakkatuotteet.

 On myös mahdollista, että savukeaskeista poistetaan tuotemerkit ja taloyhtiöille annetaan laajat oikeudet kieltää tupakointi esimerkiksi parvekkeella.

 Lisäksi uusi hallitus aikoo nostaa tupakkaveroa.

 Tullin arvion mukaan Suomessa poltetaan noin 5,7 miljardia savuketta, joista noin 4,7 miljardia on ostettu kotimaasta.

 Loput noin miljardi savuketta tuodaan Suomeen joko laillisena matkustajatuontina tai laittomasti Venäjältä tai Euroopasta.

 

Lähteinä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö ja Tulli

Lain on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2016.

Nykyisin kukin matkustaja voi tuoda Venäjältä yhden kartongin tupakkaa riippumatta siitä, kauanko matka on kestänyt. Suunnitellun lakiuudistuksen myötä tupakkaa saisi tuoda vain yli 20 tuntia kestäviltä matkoilta. Venäjän tai muiden maiden kansalaiset voisivat tuoda tupakkaa oltuaan välillä pois Suomesta 72 tuntia.

Tupakan tuontia alkaisi siis koskea sama aikarajoitus kuin alkoholia.

Venäjällä tupakka-aski maksaa edullisimmillaan noin 80 senttiä. Suomessa aski maksaa kuutisen euroa. Tulossa oleva tupakkaveron korotus nostaa hinnan kahdeksan euron tienoille, joten valtava hintaero Venäjän hyväksi vain kasvaa.

Kaakkois-Suomen runsas itätupakan käyttö näkyy selvästi tilastoissakin. "Tilastot tupakan myynnistä ovat paljon pienemmät kuin muualla Suomessa", sanoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keväällä 2014 tekemän kyselyn mukaan kaakkoissuomalaisista 15–64-vuotiaista miehistä peräti 30 prosenttia kertoi viime vuonna tupakoivansa päivittäin. Esimerkiksi Uudellamaalla vastaava luku on 14 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan tupakointi on Suomessa vähentynyt. "16–18-vuotiaista tupakoi enää alle 15 prosenttia. Vuonna 2001 asetettu tavoite on saavutettu, ja määrä on laskenut 31 prosentista 14:ään. Se ei ole tapahtunut itsestään eikä ilman normeja ja sääntelyä", Paavola huomauttaa.

Sairastavuudessa itätupakka ei näy – vielä. Ylilääkäri Lauri Lammi Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiristä Eksotesta arvioi, että aikaa Neuvostoliiton romahtamisesta on kulunut vielä liian vähän. Sen jälkeen katsotaan itätupakan tuonnin kasvaneen räjähdysmäisesti.

"Mutta varmasti tilanne kymmenen vuoden kuluttua on toinen. Syövän kehittyminen kestää 20–40 vuotta, ja keuhkoahtaumataudin kohdalla on sama juttu", hän ennustaa.

Tupakkaa tuovat liki kaikki Venäjällä käyvät kaakkoissuomalaiset. "Melkein kaikilla matkustajilla on se yksi kartonki savukkeita", sanoo Nuijamaan tullin varapäällikkö Kimmo Lakka Lappeenrannasta.

Hänen mukaansa mahdollisen 20 tunnin aikarajan valvominen ei ole ongelma tullille, vaikka alussa ongelmia voi tuottaa se, että kaikki matkustajat eivät tiedä uudesta laista. "Alkuun lailla voi olla aika työllistävä vaikutus", arvioi Lakka.

Jos Suomessa tupakkavero kiristyy ja hinta nousee ja Venäjällä tupakan hinta pysyy alhaisena, tilaisuus laittomalle bisnekselle kasvaa nykyisestään. "Siinä on aika iso kate, ja aluksi salakuljetus todennäköisesti kasvaa", sanoo Lakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat