Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saimaan hiljentymissaaren esikuvana on Kreikan pyhä Athos-vuori – Saimaan saareen ovat naisetkin tervetulleita

Saaressa on kolme skiittaa, ja lisää on tuloillaan. Skiitat ovat ortodoksisia, kaikille avoimia pyhäkköjä ja mietiskelypaikkoja.

Kotimaa
 
Johannes Wiehn
Isä Markus, Markus Petsalo, esittelee Trifonin tsasounassa Athoksen Vatopedin luostarista peräisin olevan ikonin kopiota.
Isä Markus, Markus Petsalo, esittelee Trifonin tsasounassa Athoksen Vatopedin luostarista peräisin olevan ikonin kopiota. Kuva: Johannes Wiehn

Taivalsaari. Vain puolentoista kilometrin matkalla saaren luonto muuttaa muotoaan monta kertaa.

Ylös ja alas kiemurtelevan polun varrella äkkijyrkät Saimaaseen uppoavat kalliot vaihtuvat matalaan hiekkapoukamaan ja varvikkoinen mäntymetsä ensin lehtomaiseen metsään ja sitten vanhaan sankkaan kuusikkoon.

Kaikkialta voi nähdä puiden välistä kimaltavan Saimaan. Polun varrella vastaan tulee yllättävä näky: kaunis pieni tsasouna.

Ilkonsaarta Taipalsaarella on jo vuosia kehitetty hiljentymis- ja virkistäytymiskohteeksi, ja se on nimetty uudestaan Skiittasaareksi. Skiitta tarkoittaa sivuluostaria, mutta tässä tapauksessa se merkitsee kaikille avointa pyhäkköä ja mietiskelypaikkaa.

Valkoisen kappelin esikuvana on novgorodilaista tyyliä edustava Pyhän Georgioksen kirkko Staraja Ladogan linnoituksesta Venäjältä, esittelee Marku Petsalo.
Valkoisen kappelin esikuvana on novgorodilaista tyyliä edustava Pyhän Georgioksen kirkko Staraja Ladogan linnoituksesta Venäjältä, esittelee Marku Petsalo.

Saaren pohjoisosa kätkee jo helmaansa kolme puista vuosina 2010–2013 valmistunutta tsasounaa. Tänä kesänä on alkamassa kahden kivisen kappelin rakentaminen keskelle saarta, ja myöhemmin niitä rakennetaan eteläpäähän vielä kaksi lisää.

Ajatus skiittasaaresta ja sitä kehittävä ekumeeninen Saimaan skiitat -yhdistys syntyivät vuonna 2008 kuuden lappeenrantalaismiehen käytyä Kreikan Athos-vuorella pyhiinvaelluksella. He halusivat toteuttaa pyhiinvaellusajatusta suomalaisessa luonnossa.

Trifonin tsasounan ikkunassa on pitsiverho.
Trifonin tsasounan ikkunassa on pitsiverho.

Yksi Athoksella käyneistä oli Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan eläkkeellä oleva kirkkoherra Markus Petsalo. "Ortodoksisen maailmankuvan mukaan luoja on luonnossa. Yksi tapa palvella Jumalaa on huolehtia luonnosta", hän sanoo.

Skiitat on sijoitettu saareen niin, että ne kuvastavat kristillistä rakennusperintöä apostolien ajoista lähelle nykyaikaa, Välimereltä Jäämerelle ja kreikkalais-bysanttilaisesta kulttuurista slaavilaiseen, karjalaiseen ja lappilaiseen kulttuuriin.

Toistaiseksi skiitat edustavat vain ortodoksisuutta, mutta Petsalo toivoo luterilaisten ideoivan saareen oman skiittansa.

Saaressa on sen omistavan Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön rakentamat kaksi retkisatamaa grillipaikkoineen ja käymälöineen.

Nikolaoksen tsasounan esikuvana on käytetty Uuden Valamon luostarin rantatsasounaa.
Nikolaoksen tsasounan esikuvana on käytetty Uuden Valamon luostarin rantatsasounaa.

Skiittayhdistys huolehtii 20 000–50 000 euroa maksavien skiittojen rakentamisesta talkoilla, keräysvaroin ja lahjoituksilla. "Me emme ole pyydä rahaa veronmaksajilta emmekä peri pääsy- tai muita maksuja. Tällaisia paikkoja on hyvin vähän", huomauttaa Petsalo.

Vain polkujen rakentamiseen on saatu EU:n kehittämisrahaa.

Petsalo toivoo matkanjärjestäjien löytävän Skiittasaaren, jotta siitä kehittyisi vilkas, mutta ei markkinahenkinen matkailukohde. Saari on erinomainen laiva- tai veneretken kohde esimerkiksi Lappeenrannasta, mistä venematka kestää noin tunnin.

"Kahtena viime vuonna skiitoissa on käynyt vieraskirjojen mukaan yli tuhat ihmistä", sanoo Saimaan skiittojen puheenjohtaja, lappeenrantalainen veneily-yrittäjä Seppo Salpakari. Hän aikoo jo tänä kesänä järjestää saareen muutaman turistimatkan.

Athoksen luostari on naisilta kielletty, ja sattumoisin Saimaan skiitat -yhdistyksen hallituksessa on vain yksi nainen varajäsenenä. Naiset ovat kuitenkin tervetulleita. "Toiminta liittyy rakentamiseen ja teknisiin asioihin, minkä vuoksi naiset eivät ole olleet asiasta kiinnostuneita", Petsalo sanoo.

Nikolaoksen tsasounaa koristavat puuleikkaukset.
Nikolaoksen tsasounaa koristavat puuleikkaukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat