Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hangon regatta on karistanut juopottelevat teinit

Viikonloppuna järjestettävässä Hangon Regatassa on ennätysmäärä venekuntia

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Loviisalainen Topi Lintukangas osallistuu regattaan vuonna 1946 rakennetulla A-luokan kilpaveneellä.
Loviisalainen Topi Lintukangas osallistuu regattaan vuonna 1946 rakennetulla A-luokan kilpaveneellä. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Suomen suurin vierasvenesatama on perjantaina illalla ääriään myöten täynnä ruskettuneita, iloisia purjehtijoita. Hangon Regatan kaksi ensimmäistä lähtöä ovat takana, ja miehistöt ovat saaneet veneensä kiinni Itäsataman laitureihin. Osa purjehtijoista on pystyttänyt teltan laiturille, osa aikoo yöpyä veneessä. Joka puolelta kuuluu ruotsin ja suomen sekaista puheensorinaa sekä avautuvien olut- ja siideritölkkien sihahduksia.

Pariisissa asuva Tuomas Autio aloitti lomansa Hangosta. Hän osallistuu kilpailuun kolmihenkisellä Båten Blå -kansanveneellä. Mies on käynyt Regatassa teinivuosistaan saakka.

Artikkeliin liittyvät

"Nuorena tulimme tänne aivan eri asiat kuin purjehdus mielessä. Taisin olla ainoa meidän porukastamme, joka edes tiesi, että täällä on samaan aikaan purjehduskilpailu", Autio nauraa.

Hangon Regatta tunnettiin vielä viime vuosikymmenellä ennen kaikkea nuorison kesäisenä juopottelutapahtumana. Tiensä löysi paikalle jopa 5 000 nuorta, joita kaitsemaan jouduttiin pyytämään poliiseja pääkaupungista asti.

Kaupungille ja Regatan järjestäville kolmelle purjehdusseuralle tapahtuman paisuminen ja järjestyshäiriöiden lisääntyminen kävivät hankalaksi. Lisäksi tapahtuman "häntä" jätti jälkeensä valtavat määrät siivottavaa.

"Nuorisolle ei ollut silloin riittävästi muita tapahtumia. Nykyään erilaisia viikonlopputapahtumia on tarjolla runsaasti", kommodori Kalle Niemi Hangö Segelföreningistä arvioi.

Tapahtuma saatiin aisoihin tiukemmalla kurilla: Alkoholin myyntiä rajoitettiin, ja alaikäisten juomia takavarikoitiin.

Oheistoiminnan rauhoittuminen on tehnyt hyvää purjehduskilpailulle. Tänä vuonna tapahtumaan osallistuu ennätysmäärä venekuntia. Ilmoittautuneita on 220, joten kaupungissa on järjestäjien arvion mukaan noin 2 500 purjehdusvierasta.

Purjehtijat kertovat, että itse tapahtuman luonne ei ole muuttunut. Kun Helsingissä järjestettävän regattapäivän jälkeen purjehtijat suuntaavat koteihinsa, Hangossa he viettävät aikaa yhdessä.

Purjehtijoiden vapaa-aika on maksimoitu.

"Kisapäivät pidetään kohtuullisen lyhyinä, jotta porukan aika riittää myös aftersailille. Parhaat bailut ovat nykyään laiturilla", Tuomas Autio sanoo.

Kaupungin turismille regatta on ollut vuosikymmenet kauden tärkein tapahtuma. Turismista ja satamistaan paljolti elävä kaupunki on kuitenkin kokenut viime vuosina kovia. Vielä 2000-luvun alussa sataman kautta kulki valtavat määrät tuontiautoja Venäjälle. Autojen kauttakulku tyrehtyi Venäjän lamaan vuonna 2008.

Vielä kovempi kolaus tuli kun Teräskonserni FNSteel sulki terästehtaansa vuonna 2012. Samalla 400 ihmistä jäi työttömäksi.

Viime vuonna kaupunki osti tehtaan konkurssipesältä Koverharin satama-alueen, ja kaupungin liikelaitos kehittää tosissaan satamatoimintaa. Hangon kautta kulkee niin konttiliikennettä, paperikuljetuksia kuin kaikki Suomeen tuotavat henkilöautot.

"Satamatoiminta on ollut hienoisessa nousussa, jopa viime vuonna", kaupunginjohtaja Jouko Mäkinen iloitsee.

Hangossa, kuten monessa muussa kesäkaupungissa, on yritetty jo pitkään pidentää kesäkautta. Mäkinen kertoo, että pääkaupunkiseutulaiset, jotka ovat ostaneet ydinkeskustasta kakkosasunnon, ovat tuoneet hienoista lisäpotkua talviturismille.

"Suuri osa heistä käy täällä ympärivuotisesti, Mäkinen arvioi.

Toni Lehtinen HS
Hanko

Hangon Regattaan ilmoittautui tänä vuonna ennätykselliset 220 venekuntaa. Suurin osa veneistä tulee Helsingistä ja Turusta.
Hangon Regattaan ilmoittautui tänä vuonna ennätykselliset 220 venekuntaa. Suurin osa veneistä tulee Helsingistä ja Turusta.
Ida Kukkapuro (vas.), Niklas Sandström, Toni Goltz ja Tuomas Autio aloittivat ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen illanvieton.
Ida Kukkapuro (vas.), Niklas Sandström, Toni Goltz ja Tuomas Autio aloittivat ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen illanvieton.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat