Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkohallitus pani sanan uskonpuhdistus pannaan

Reformaatiosta tulee vuonna 2017 kuluneeksi 500 vuotta. Juhlallisuudet alkavat ensi vuonna.

Kotimaa
 
Lehtikuva
Martti Luther halusi uudistaa katolista kirkkoa uskonpuhdistuksessa 1510-luvun Saksassa, mikä johti muun muassa luterilaisen kirkon irtautumiseen katolisesta kirkosta. Sana uskonpuhdistus harmittaa katolilaisia.
Martti Luther halusi uudistaa katolista kirkkoa uskonpuhdistuksessa 1510-luvun Saksassa, mikä johti muun muassa luterilaisen kirkon irtautumiseen katolisesta kirkosta. Sana uskonpuhdistus harmittaa katolilaisia. Kuva: Lehtikuva

Luterilainen kirkko juhlistaa ensi vuodesta alkaen 500 vuotta sitten tapahtunutta uskonpuhdistusta. Kirkkohallitus ei kuitenkaan aio käyttää sanaa uskonpuhdistus vaan puhua sen sijaan reformaatiosta.

Sananvaihdoksella luterilaiset haluavat välttää katolilaisten loukkaamista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Uskonpuhdistus-termin vaihtaminen reformaatioon kertoo satoja vuosia vanhoista haavoista luterilaisen ja katolisen kirkon välillä.

"Nyt tulee ensimmäistä kertaa satoja vuosia täyteen niin, ettei ole kyse vastakkainasettelusta. Omaa identiteettiä ei rakenneta nyt konfliktin kautta", projektisihteeri Timo-Matti Haapiainen sanoo. Hän valmistelee reformaation vuoden 2017 merkkivuotta Kirkkohallituksessa. Varsinainen merkkivuosi on 2017, mutta juhlinta alkaa jo ensi vuoden puolella.

"Uskonpuhdistus on ongelmallinen sana, koska itse usko ei voi likaantua tai turmeltua, vaan käytännöt sen ympärillä. Martti Lutherkaan ei halunnut muuttaa uskontoa, vaan anekauppaa sen ympärillä."

Haapiaisen mukaan uskonpuhdistus viittaa kirkon toimintaan, kun taas reformaatio sisältää kaikki tapahtumasarjan vaikutukset yhteiskuntaan: kansankielisyyden ja kansallisvaltioiden kehittymisen.

Kirkkohistorian professori Kaarlo Arffman Helsingin yliopistosta sanoo, että tieteessä käytetään jo reformaatio-sanaa.

"Ehkä Kirkkohallitus kokee, että vanha suomenkielinen muoto on liian poleeminen ja leimaa katolisen kirkon puhdistamattomaksi, likaiseksi ja vääristyneeksi kirkoksi. Reformaatio-sana on neutraalimpi", Arffman sanoo.

Uskonpuhdistus tarkoittaa katolisen kirkon uudistusta, jonka Martti Luther aloitti Saksassa 1510-luvulla. Vaikka hän halusi parantaa katolisen kirkon epäkohtia, roomalaiskatolinen kirkko julisti Lutherin pannaan.

Lopulta katolisen kirkon sisältä erosivat muun muassa luterilainen, reformoitu ja anglikaaninen kirkko. Se hiertää vieläkin kirkkojen välejä varsinkin Keski-Euroopassa.

"Suomessa, Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa eroon ei liittynyt kipeitä tunteita, koska täällä kirkko ei jakautunut, vaan muuttui muutaman sukupolven kuluessa. Ensin oltiin katolilaisia, nyt luterilaisia", Arffman sanoo.

"Täällä ei ole ollut tarvetta raivokkaaseen oman olemassaolon puolustamiseen tai mustamaalaamiseen samalla tavalla kuin Keski-Euroopassa."

Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa kirkko jakautui useisiin osiin.

"Tuli katkeraa vastakkainasettelua, vihamielisyyttä ja kysymyksiä, kumpi on oikeassa. Kyllä siellä nytkin ihmiset ovat varpaillaan. Toivon hartaasti, että juhlavuodesta ei tulisi riitelyn vuotta, ja vanha tuska ja kipu eivät nousisi pinnalle, vaan voisimme muistella yhdessä", Arffman sanoo.

Vaikka Keski-Euroopassa katolinen kirkko ja siitä eronneet kirkot saattavat alkaa repiä vanhoja haavoja auki, Suomessa sitä vaaraa ei ole – ehkä.

Kahdella kirkolla on asiasta erimielisyyksiä Suomessakin, mutta tilannetta tasoittaa se, että melkein kaikki ovat luterilaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat