Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sauvakävelystä tuli yliopistoaine – valmentaja näyttää, mitkä ovat lajin yleisimmät virheet

Tavoitteena on nostaa lajin arvostusta ja saada ammattitaitoisia alan opettajia

Kotimaa
 
Luulitko osaavasi sauvakävellä?
Luulitko osaavasi sauvakävellä?
Sauvakävelyn ammattivalmentaja näyttää, miten sauvakävellään oikein ja mitkä ovat lajin yleisimmät virheet. Toimitus: Jukka Harju, kuvaus ja leikkaus: Reijo Hietanen
Fakta

Suuri suosio tuli 1990-luvulla

 Jo 1930-luvulla kilpahiihtäjät käyttivät sauvoja kesäharjoittelussa. Hiljalleen tapa siirtyi kuntoilijoille.

 Nimi vakiintui 1990-luvulla ja 1997 se tuli laajasti tietoon Suomen Ladun ja sauvavalmistaja Exelin kautta.

 Nyt lajilla on satojatuhansia harrastajia Suomessa.

Valkeakoski. Itä-Suomen yliopisto aloittaa sauvakävelyn yliopisto-opetuksen ensi syksynä. Se on tarkoitettu liikunnan- ja terveydenalan ammattilaisille, joita tullaan kouluttamaan useita kymmeniä vuodessa.

On tavallaan aikakin, että yliopistotasoinen opetus alkaa, koska tätä Suomessa kehitettyä lajia on jo vuosia opetettu muiden maiden yliopistoissa, muun muassa Italiassa. Englanniksi sitä tosin kutsutaan nimellä nordic walking.

Suomessa alkavan koulutuksen takana on pariskunta, joka on tehnyt sauvakävelyvalmentamisesta ammatin itselleen ja opettanut sitä yli kymmenen vuotta eri maissa.

"Outoa on, että Suomessa ei ole aiemmin ollut lajin yliopistotason koulutusta, kun Suomi sentään on lajin kotimaa", sanoo Tiina Arrankoski, joka miehensä Tuomo Kettusen kanssa ryhtyy opettamaan sitä Itä-Suomen yliopistossa. He ovat jo Italiassa kouluttaneet noin 1 500 sauvakävelyohjaajaa.

Koulutuksen tavoitteena Suomessa on saada alalle liikunta- ja hoitoalalta opettajia, jotka voivat opettaa sitä edelleen. Sen tarkoitus on myös nostaa lajin arvostusta ja tuoda oikea kävely- ja sauvatekniikka sekä kehonhallinta useamman haltuun.

Suomessa sauvakävely kantaa yhä jonkinlaista vähemmän liikunnallisen lajin mainetaakkaa. Koulutuksella onkin nyt paikka osoittaa lajin monipuolisuus.

Reijo Hietanen
Sauvakävelystä tuli akateeminen oppiaine. Valmentajat Tiina Arrankoski ja Tuomo Kettunen näyttävät, miten se sujuu.
Sauvakävelystä tuli akateeminen oppiaine. Valmentajat Tiina Arrankoski ja Tuomo Kettunen näyttävät, miten se sujuu.

Ammattilaisen silmin suomalaisten sauvakävely ei näytä kovin hyvältä.

"Moni luulee, että kun osaa hiihtää, osaa myös sauvakävellä. Hiihdon ja sauvakävelyn liikeradat ja liikkeiden ajoitus ovat kuitenkin erilaiset. Yleinen mielipide on myös se, että sauvakävelyn tekniikkaa ei tarvitse opetella", Arrankoski sanoo.

"Yksi yleinen virhe näkyy jo kaukaa. Moni lähinnä vain kantaa sauvoja mukanaan puristavalla otteella ja töpöttelee niitä vartalon edessä. Toinen virhe liittyy varusteisiin: luontopolulla ei kannata kävellä asfalttitassujen kanssa. Niillä ei saa tarvittavaa pitoa."

He painottavat kokonaisuutta, johon kuuluvat hyvä ryhti, kehonhallinta ja kävelytekniikka.

"Sauvakävelyn opetus on ollut pitkään pelkkää sauvojen käytön opettelua, me halusimme mukaan myös ryhdin ja kävelyn", Kettunen sanoo.

Opetus- ja koulutustyössään he painottavat kokonaisuutta, johon kuuluvat hyvä ryhti, kehonhallinta ja kävelytekniikka. Ennen tehoa ja nopeutta pitää osata tekniikka, siten paranee koko kehon hyvinvointi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat