Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miesvaltainen oikeuslaitos naisistuu nopeasti Suomessa

Valtaosa tuomareista ja syyttäjistä on nykyisin naisia. Aiemmin ala oli miesvaltainen.

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi suosittelee syyttäjän työtä rohkeille, aktiivisille ja päätöksentekokykyisille henkilöille. "Lisäksi pitää sietää stressiä ja nopeasti muuttuvia tilanteita esimerkiksi oikeuden istunnossa", hän kertoo.
Kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi suosittelee syyttäjän työtä rohkeille, aktiivisille ja päätöksentekokykyisille henkilöille. "Lisäksi pitää sietää stressiä ja nopeasti muuttuvia tilanteita esimerkiksi oikeuden istunnossa", hän kertoo. Kuva: Katarina Sällylä HS

Kun kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi aloitti ensimmäisen määräaikaisen pestinsä syyttäjänä Espoossa kesällä 1998, hän oli viraston ainoa naissyyttäjä.

"Syyttäjän työssä kiinnostivat työn itsenäisyys ja vastuullisuus. Lisäksi kiinnostivat työn monipuolisuus ja ihmisläheisyys", hän muistelee tuloaan miesvaltaiselle alalle.

Nyt 17 vuotta myöhemmin Tamminiemen työpaikalla Helsingin syyttäjänviraston talousrikososastolla on nais- ja miessyyttäjiä yhtä paljon.

Tamminiemen työyhteisöjen sukupuolijako kuvaa yleisemminkin muutosta Suomen oikeuslaitoksessa.

Tosin nykyisin naisia on koko maan tuomareista ja syyttäjistä jo enemmistö.

Naisten määrä ylitti paikallissyyttäjien viroissa miesten määrän ensimmäisen kerran viime vuonna. Naisia toimii tuoreimman tilaston mukaan syyttäjinä 183 ja miehiä 180.

Sen sijaan tuomarikunnassa on ollut naisenemmistö jo vuodesta 2011 lähtien. Viime vuodenvaihteessa yleisten tuomioistuinten ja hallinto-oikeuksien tuomarin viroissa työskenteli 515 naista ja 473 miestä.

"Muutos on tapahtunut vuosien saatossa. Siitä ei ole kauhean kauan, kun lainkäyttöhenkilökunta oli vielä hyvin miesvaltainen", sanoo oikeusministeriön apulaisosastopäällikkö Heikki Liljeroos.

Liljeroos arvioi, että naisten osuus kasvaa myös tulevina vuosina. Merkittävä osa eläköityvistä vanhemmista työntekijöistä on miehiä, kun taas alalle tulee enemmän naisia kuin miehiä.

Yksi syy naisten osuuden kasvuun on Liljeroosin ja Tamminiemen mukaan se, että yliopistojen oikeustieteellisissä tiedekunnissa opiskelee enemmän naisia kuin miehiä.

"Miesten mielenkiinto voi suuntautua myös enemmän asianajajaksi ja muualle yksityiselle puolelle", Liljeroos pohtii.

Tähän viittaisi se, että asianajajista on miehiä yhä noin 70 prosenttia. Yksityisellä puolella voi ansaita enemmän rahaa kuin valtion palveluksessa.

Nelosen uutisten kymmenen vuotta sitten tekemässä selvityksessä kävi ilmi, että miestuomarit antoivat naistuomareita ankarampia rangaistuksia raiskausrikoksista.

Käräjäoikeuksien miestuomarit tuomitsivat selvityksen mukaan vuosina 2003–2004 ehdottomaan vankeuteen neljä raiskaajaa viidestä. Naistuomarit määräsivät vankilaan vain joka toisen.

Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen tyrmää mahdollisuuden, että tuomarin sukupuoli vaikuttaisi tuomioihin. Hän on itse tutkinut raiskausrikosten tuomiokäytäntöä.

"Suomessa tuomarit on koulutettu toimimaan mekaanisesti hyvin samalla tavalla. Päätösten tekeminen on erittäin kaavamaista, ja se on johtanut hyvin kapeaan rangaistuskäytäntöön", Utriainen sanoo.

"Sukupuolella ei ole merkitystä hölkäsen pöläystä."

Myöskään kihlakunnansyyttäjä Tuire Tamminiemi ja oikeusministeriön Heikki Liljeroos eivät ole havainneet sukupuolen vaikuttavan syytteisiin tai tuomioihin.

"En usko, että sellaista tapahtuu. Tuomarin sukupuolesta vedetään kuitenkin herkästi johtopäätöksiä etenkin julkisuudessa", Liljeroos sanoo.

Hänen mukaansa erityisesti huoltajuusriitojen yhteydessä on esitetty väitteitä, että tuomarin sukupuolella olisi voinut olla merkitystä tuomioistuimen ratkaisuun.

"Yleisen julkisuuskuvan kannalta olisi hyvä, että viroissa olisi sekä naisia että miehiä", Liljeroos toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat