Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutaman euron lahjoitus Otto-automaatilla kerää vuosittain jopa satojentuhansien edestä avustuksia

Ei ole kuitenkaan tiedossa, kuinka moni tekee lahjoituksen automaatilla, sillä lahjoittaminen tapahtuu anonyymisti

Kotimaa
 
Katarina Sällylä HS
Helsinkiläinen Elena Lednitskaia ei ole tehnyt lahjoituksia pankkiautomaatilla asioidessaan. Hän kertoo toimivansa ennemmin Unicefin kuukausilahjoittajana.
Helsinkiläinen Elena Lednitskaia ei ole tehnyt lahjoituksia pankkiautomaatilla asioidessaan. Hän kertoo toimivansa ennemmin Unicefin kuukausilahjoittajana. Kuva: Katarina Sällylä HS

Suomalaiset lahjottavat käteisnoston yhteydessä avustusjärjestöille jopa satoja tuhansia euroja joka vuosi. Otto-automaattien lahjoitustoiminto on ollut käytössä vuodesta 2011 lähtien, ja varoja on kerätty tähän mennessä 20 kohteeseen. Automaattikeräyksistä saadut summat näyttäisivät yllättäen olevan samaa suuruusluokkaa järjestöstä ja keräyskohteesta riippumatta.

Viime keväänä käteisautomaateillä pyörinyt Unicefin kampanja keräsi lahjoituksia kahdessa kuukaudessa ilman kuluvähennyksiä noin 53 000 euroa. Sitä ennen varoja kerättiin uuden lastensairaalan hyväksi, ja alkuvuodesta pyörinyt kampanja sai lahjoituksia kolmen kuukauden aikana 71 000 euroa.

Fakta

Automaattikeräystä ovat käyttäneet:

 Aivoliitto

 Fida

 Kirkon ulkomaanapu

 Lastenklinikoiden Kummit

 Mannerheimin lastensuojeluliitto

 Nenäpäivä

 Pelastakaa lapset

 Pieni ele

 Plan Suomi

 Reumaliitto

 SOS-lapsikylä

 Suomen Punainen Risti

 Syöpäsäätiö

 Unicef

 Uusi lastensairaala 2017 -tukiyhdistys

 WWF

 Yhteisvastuu

 

Lähde: Automatia
Pankkiautomaatit oy

Vuonna 2014 lahjoituksia pankkiautomaateilta hakivat muun muassa Pelastakaa lapset ry, Fida ja Syöpäsäätiö, jonka järjestämä Roosa nauha -kampanja keräsi lahjoituksia kolmessa kuukaudessa yli 80 000 euroa. Pelastakaa lapset ry:n kampanja keräsi puolestaan kahden kuukauden aikana noin 60 000 euroa. Fidan Eväät elämään – kampanjalle lahjoituksia sateli Otto-automaattien kautta peräti 100 000 euron edestä.

Pankkiautomaateista vastaavan Automatia Pankkiautomaatit oy:n kehitysjohtaja Jyri Marviala uskoo samansuuruisten keräyssummien kertyneen osittain sarjalahjoittajien ansiosta.

"Lahjoittajien joukossa on varmasti niin sanottuja sarjalahjoittajia, jotka ovat ottaneet tavakseen tehdä lahjoituksen pankkiautomaatilla asioidessaan. Kohteen suhteen he eivät välttämättä ole kovin valikoivia vaan kyse on ennemmin asenteesta lahjoittaa hyviin tarkoituksiin", Marviala arvelee.

Koska lahjoittaminen tapahtuu anonyymisti, ei ole tiedossa, moniko suomalainen tekee lahjoituksen pankkiautomaatilla asioidessaan. Lahjoitukset ovat kertaluonteisia, ja lahjoitussummat vaihtelevat kampanjasta riippuen eurosta viiteen euroon. Yleisin lahjoitussumma on Marvialan mukaan kolme euroa.

Parhaillaan pankkiautomaateilla pyörii Aivoliiton keräyskampanja puhevammaisten hyväksi. Kesäkuun puolivälissä alkanut kampanja on kerännyt parissa viikossa lahjoituksia noin 12 000 euroa, ja summan odotetaan kasvavan keräyksen jatkuessa elokuun loppuun.

"Harkitsimme pitkään automaattikeräyksen järjestämistä, sillä Aivoliitto on ei välttämättä ole suomalaisille yhtä tuttu toimija kuin esimerkiksi SPR. Keräystilanne näyttää kuitenkin jo nyt hyvältä", kertoo hallintopäällikkö Kirsi Haanperä Aivoliitosta.

Otto-automaatteja on Suomessa noin 1500, ja keräyskohteet ovat samat automaatista ja alueesta riippumatta. Vuoden aikana 2-3 kuukauden mittaisia keräyskampanjoita pyörii automaateilla yleensä neljä tai viisi. Automaattikeräyksestä kiinnostuneita järjestöjä riittää Marvialan mukaan jonoksi asti. Lopullisen valinnan siitä, mitkä keräyskampanjat otetaan pankkiautomaateilla käyttöön, tekee Automatia.

"Kerääjän tulee olla hyvämaineinen ja tunnettu, ja keräyksen on oltava vähintään valtakunnan laajuinen. Lisäksi keräyksellä pitää olla poliisihallituksen myöntämä keräyslupa", Marviala kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat