Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistön suosio on korkeammalla kuin koskaan

Eduskunnan uusi puhemies Maria Lohela on kansalle vielä melko tuntematon, selviää HS-gallupista

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kansansuosio jatkaa kasvuaan. Niinistö puhui Naantalin Kultarannassa kesäkuussa.
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kansansuosio jatkaa kasvuaan. Niinistö puhui Naantalin Kultarannassa kesäkuussa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Näin tutkittiin

 TNS Gallup selvitti Helsingin Sanomille, miten suomalaiset arvioivat tasavallan presidentin ja eduskunnan puhemiehen onnistuneen tehtävissään.

 Tutkimukseen haastateltiin puhelimitse noin tuhatta ihmistä 15.–25. kesäkuuta. Joukko edustaa 15 vuotta täyttäneitä suomalaisia Manner-Suomessa.

 Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kansansuosio jatkaa tasaista kasvuaan ja on nyt korkeammalla kuin koskaan ennen.

Tuoreimman HS-gallupin mukaan 86 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Niinistö on hoitanut tehtävänsä erittäin tai melko hyvin. Erinomaisen arvosanan antoi yli kolmannes eli 37 prosenttia.

Edellisessä mittauksessa huhtikuussa vastaavat osuudet olivat 79 ja 28 prosenttia.

TNS Gallup tutki Helsingin Sanomille presidentin ja eduskunnan puhemiehen suosiota haastatteluin kesäkuussa.

Vastaajilta kysyttiin, minkälaisen arvosanan he antavat tasavallan presidentille Sauli Niinistölle ja eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle (ps) onnistumisesta tehtävissään.

Maria Lohela
Maria Lohela

Kokoomuksen ja keskustan kannattajasta yli puolet antoi Niinistölle erinomaisen arvion.

Sdp:n ja perussuomalaisten kannattajista täysin tyytyväisiä oli noin 40 prosenttia ja vihreiden kannattajista 20 prosenttia. Vasemmistoliittolaisista erinomaisen arvion antoi vain 12 prosenttia.

Varsinaista kritiikkiä työnsä hoitamisesta Niinistö saa varsin vähän, sillä huono arvosana tuli vain kolmelta prosentilta.

Vasemmistoliiton kannattajista huonon arvosanan antoi 14 prosenttia.

Niinistön suosio on nyt huipussaan, mutta mittaustavan muutosten takia ei hänen lukemiaan voi tarkoin verrata aikaisempien presidenttien saamiin. Voidaan kuitenkin arvioida, että Martti Ahtisaaren suosion Niinistö on jo ylittänyt, mutta Tarja Halosen suosio oli vastaavaa luokkaa etenkin kauden alussa.

"Niinistön suosio osoittaa, että hän on onnistunut toimimaan hyvin uudessa presidentti-instituutiossa", sanoo valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Grönlundin mukaan uudistus oli sikäli hyvä, että presidentin rooli supistui päivänpolitiikassa.

"Niinistö ei ole ärsyttänyt ketään mutta on onnistunut ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Ei ole merkkejä siitäkään, että hänellä tulisi kahnauksia ulkoministeri Timo Soinin (ps) kanssa. Ehkä Niinistön Nato-myönteisyys vaikuttaa siihen, että vasemmistossa on hänellä vähemmän kannatusta", Grönlund arvioi.

"Suomi on tasavalta mutta tarvitsee silti omat kuninkaallisensa", Grönlund summaa presidentin muut kuin ulko- ja turvallisuuspoliittiset ansiot.

Niinistön kannatus on hyvin tasaista maan eri osissa, mutta ikä ja koulutus vaikuttavat niin, että hän on pidetyin vanhimmissa ja korkeakoulutetuissa ryhmissä.

Miehistä erinomaisen arvosanan antoi 40 ja naisista 34 prosenttia.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela on uudessa toimessaan vielä niin uusi tuttavuus kansalle, että lähes kolmannes ei osannut arvioida hänen työtään lainkaan ja liki puolet otti siihen neutraalin kannan.

Perussuomalaisista kolmannes valitsi "ei osaa sanoa" -vaihtoehdon. Hyviä arvosanoja Lohelalle heistä antoi 28 prosenttia. Myös keskustan kannattajista 27 prosenttia piti Lohelan onnistumista hyvänä.

Eduskunnan edellisen puhemiehen Eero Heinäluoman (sd) suosio oli ylimmillään viime vuoden lopulla, jolloin yli puolet arvioi hänen onnistumisensa hyväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat