Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän poissaolo varjostaa Etyj-kokousta

Ilkka Kanerva sanoo vievänsä matkustuskiellot EU:n uudelleen arviotavaksi

Kotimaa
 
Laura Mendelin HS
Sunnuntaina alkaneeseen kokoukseen osallistuu liki 300 kansanedustajaa yli 50 maasta. Kokous päättyy torstaina.
Sunnuntaina alkaneeseen kokoukseen osallistuu liki 300 kansanedustajaa yli 50 maasta. Kokous päättyy torstaina. Kuva: Laura Mendelin HS

Helsingissä sunnuntaina alkaneen Etyj-kokouksen pääaiheeksi nousi Ukrainan-kriisi, vaikka Venäjän valtuuskunta ei viikolla pidettäviin istuntoihin osallistukaan.

"Ukraina on kuumin kysymys koko viikon ajan", Etyjin  parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva kertoi sunnuntai-iltana.

Sunnuntai-iltapäivän kokous Finlandia-talossa alkoi muutamia minuutteja aikataulusta jäljessä, ja kohuttu Venäjän valtuuskunnan ainoa jäsen, kansanedustaja Nikolai Kovaljov saapui paikalle runsaan tunnin myöhässä.

Venäjä päätti viime viikolla lähettää Kovaljovin Helsinkiin vastoin aiempia puheitaan. Hänen oli kuitenkin määrä osallistua vain sunnuntain istuntoon.

Suomi päätti jo viime keskiviikkona, etteivät Venäjän valtuuskunnan kuusi jäsentä voi matkustaa kokoukseen, koska he ovat EU:n matkustuskiellossa. Kokouksessa juhlistetaan 40-vuotiasta Etykiä ja Helsingin henkeä.

Kanerva valitteli kiusallista tilannetta. Hän kertoi käyneensä kahdenkeskisiä keskusteluja Kovaljovin kanssa.

"Perustelin Suomen kantaa pitää kiinni EU:n asettamista matkustuskielloista", Kanerva sanoi.

Kanerva kertoi kuitenkin sunnuntaina saaneensa mandaatin yleiskokoukselta ehdottaa Euroopan unionille Venäjän sanktioiden tarkistamista.

"Käännyn EU-komission puoleen ja ehdotan, että EU ei vastaisuudessa estäisi matkustuskiellossa olevien pääsyä tämän kaltaisiin yleiskokouksiin. Toivon, että EU arvioisi sanktioita uudestaan", Kanerva kertoi.

"Etyjin perusajatuksen hengessä tilanne on epänormaali. Venäjällä olisi paljon sanottavaa varsinkin Ukrainasta ja mahdollisuus tuoda esiin omia näkökantojaan", San Marinon valtuuskunnan johtaja Oscar Mina harmitteli astuessaan kokoussaliin.

Yleiskokouksen varapuheenjohtajan, saksalaisen Doris Barnettin mukaan Ukrainan-tilannetta koskeva jonkinlainen ylimääräinen istunto aiotaan järjestää kokousviikon aikana.

"Keskusteluihin tarvitaan myös toinen osapuoli, mutta nyt niistä tulee valitettavasti yksipuoliset", Barnett sanoi.

Kanerva lupasi ottaa Ukrainan tilanteen kokouksessa esiin.

Minan mukaan aiheesta tuskin järjestetään virallisia keskusteluja. "Uskon, että käytävillä ja muissa yhteyksissä asiaa käsitellään", Mina arveli.

Siihen, olisiko Suomen pitänyt päästää EU:n matkustuskiellossa olevat edustajat kokoukseen, Minalla ei ollut vastausta.

Barnettin mukaan päätös oli puhtaasti Suomen. "Suomi on vapaa päättämään itse, kutsuuko se EU:n matkustuskiellossa olevia maahan vai ei, mutta Etyj ajattelee asiaa laajemmin ja olisi valmis joustamaan sanktioissa dialogin aikaansaamiseksi. Ilman Venäjää Etyjissä ei ole järkeä", Barnett muotoili.

Sunnuntain istunnossa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääsihteeriksi valittiin italialainen Roberto Montella.

Kanervan mukaan hän on hyvä valinta tehtävään.

"Montella on ollut kuudessa kansainvälisessä organisaatiossa töissä. Hänen osaamisensa on monipuolista."

Montella on viimeksi toiminut Etyjin johtotehtävissä Wienissä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta Helsingin Ety-kokouksesta, jossa 35 maan johtajat allekirjoittivat Helsingissä Etyjin edeltäjän Etykin päätösasiakirjan. Sunnuntaina alkaneeseen kokoukseen osallistuu lähes 300 kansanedustajaa yli 50 maasta. Kokous päättyy torstaina.

Korjaus 6.7. kello 11: Kokousta kutsuttiin jutussa aluksi virheellisesti Etyjin neuvoston parlamentaariseksi yleiskokoukseksi. Kyse on kuitenkin Etyjin parlamentaarisesta yleiskokouksesta. Montella valittiin Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääsihteeriksi, ei Etyjin pääsihteeriksi kuten jutussa aluksi kirjoitettiin.

Nikolai Kovaljov
Nikolai Kovaljov
Oscar Mina
Oscar Mina
Doris Barnett
Doris Barnett
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat