Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

12 500 astui asepalvelukseen – tällainen on ikäluokan tie armeijassa

Ukrainan sota on selkiyttänyt monelle varusmiespalveluksen merkitystä

Kotimaa
 
Näin jakaantuvat asevelvolliset eri tehtäviin kutsuntojen jälkeen
Näin jakaantuvat asevelvolliset eri tehtäviin kutsuntojen jälkeen
Puolustusvoimat sijoittaa varusmiespalvelukseen käsketyt asevelvolliset eri puolustushaaroihin ja joukko-osastoihin. HSTV näyttää, kuinka kulkee yhden ikäluokan tie.

Santahaminan varuskuntasaaren edustalla Helsingissä käy maanantaina puolilta päivin kuhina.

Sotilaspoliisit opastavat busseilla, henkilöautoilla ja moottoripyörillä saapuvia uusia alokkaita ryhmittymään riveihin palvelukseenastumismääräyksen ja henkilöllisyyden tarkistamista varten.

Fakta

Lähes 13 000 astui alkuviikosta palvelukseen

 Maanantaina 6. heinäkuuta 2015 palveluksensa aloitti noin 12 500 asevelvollista miestä ja vapaaehtoista naista. Naisten määrä on noin kolmesataa.

 Palvelus alkaa seitsemän viikkoa kestävällä peruskoulutuskaudella, jonka jälkeen määrätään palvelusaika. Palvelus kestää 165, 255 tai 347 vuorokautta.

 Varusmiespalveluksen suorittaa noin 85 prosenttia palveluksen aloittaneista.

 

Lähde: Puolustusvoimat

Saattajat räpsivät valokuvia, kun nuoret miehet ja naiset nousevat miehistönkuljetusvaunuun ja katoavat vartioidun portin tuolle puolen.

Pysäköintialueella vuoroaan odotteleva Henry Rinne saapui paikalle Brysselistä, jossa hän on asunut yksitoista vuotta.

"Kyllähän kaikille on tärkeää astua palvelukseen, kun on tämä Venäjän tilanne ja muut", Rinne sanoo ja viittaa epäilyihin Venäjän osallisuudesta Ukrainan sodassa. "Ja onhan tämä myös traditio."

Ulkomailla Rinteen kaverit ovat ihmetelleet suomalaisen asepalveluksen pakollisuutta.

Ukrainan sota ja lisääntynyt sotilaallinen aktiivisuus Itämerellä ovat pitäneet puolustuspolitiikan julkisessa keskustelussa läpi talven.

Asepalveluksesta puhuttiin etenkin alkuvuonna, kun Liettua ilmoitti palauttavansa asevelvollisuuden seuraaviksi viideksi vuodeksi, koska geopoliittinen tilanne on muuttunut.

Santahaminan kupeessa kesäpäivä on aurinkoinen, eikä turvallisuuspoliittinen tilanne suuremmin huoleta. Moni kertoo kuitenkin miettineensä palveluksensa alla Ukrainaa ja Venäjää.

"Kyllä se on pannut vähän miettimään, tulenko tänne vai en", kertoo palvelukseen astuva Taija Rantanen. Turvallisuusalalla ollut Rantanen kertoo uskovansa, että varusmiespalveluksesta on lopulta hyötyä myös siviilissä.

Kaartin jääkärirykmentissä palvelukseen astui maanantaina 730 alokasta. Heistä 24 on naisia.

Heinäkuussa varusmiespalveluksensa aloittaneiden ajatuksista on vaikea sanoa mitään laajempaa. Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos on kuitenkin sitä mieltä, että kansainvälisen tilanteen kiristyminen selkiyttää monelle varusmiespalveluksen merkitystä.

Vuornos muistuttaa, että Ukraina on paljon lähempänä kuin Georgia, jossa sodittiin syksyllä 2008.

"Aika usein intissä ajatellaan, että miksi me täällä olemme. Mutta kun tällaisia asioita sattuu, ajatus selkenee, miksi näitä asioita harjoitellaan. Palvelusmotivaation kannalta ihan hyvä herätys", Vuornos sanoo.

Ajankohtaiset asiat ovat monen mielessä ainakin jonkin verran, sanoo myös sotilassosiologian professori Teemu Tallberg Maanpuolustuskorkeakoulusta.

"Muutosta voi olla siinä, että varusmiehet joutuvat uudenlaisessa tilanteessa entistä tarkemmin pohtimaan asevelvollisuutta ja sitä, mihin ollaan kouluttautumassa. Sekin korostuu, mitä sota ja konfliktit tänä päivänä konkreettisesti tarkoittavat", Tallberg sanoo.

Hänen mukaansa Ukrainan sota ja sen vauhdittama julkinen keskustelu puolustuspolitiikasta ovat varmasti lisänneet maanpuolustustietoisuutta.

"Turvallisuuspolitiikan ja maailman tapahtumien seuraaminen tarjoavat aina peilauspinnan, jota vasten myös varusmiehet ja reserviläiset tulevat pohtineeksi Suomen puolustusratkaisuja ja omaa rooliaan maanpuolustuksessa."

Laajempi asenteenmuutos näkyy koko kansakunnassa, vihjaavat Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) viimevuotisen mielipidetutkimuksen tulokset.

Vastaajista 46 prosenttia uskoi sotilaallisen tilanteen Suomen lähialueilla muuttuvan uhkaavammaksi seuraavan vuosikymmenen aikana. Määrä on yli kaksinkertainen vuoteen 2011 verrattuna.

"MTS:n tutkimuksissa, jotka kohdistuvat kaikkiin siviileihin, nähtiin viime syksynä, että ihmisten asenne maanpuolustukseen oli selvästi muuttunut. Sen täytyy johtua Venäjän tilanteesta ja Ukrainasta", sanoo Risto Sinkko, joka tekee väitöskirjaa varusmiespalveluksen onnistumisesta.

Vielä suurempi muutos näkyy epäluulossa Venäjää kohtaan. Peräti 75 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kehitys Venäjällä aiheuttaa huolta vastaisuudessa. Vuotta aiemmin tätä mieltä oli 42 prosenttia.

Jukka Gröndahl HS
Isabella Arponen (mustassa paidassa) ja 729 muuta alokasta astui maanantaina palvelukseen Santahaminan varuskunnassa Helsingissä. Naisia oli 24.
Isabella Arponen (mustassa paidassa) ja 729 muuta alokasta astui maanantaina palvelukseen Santahaminan varuskunnassa Helsingissä. Naisia oli 24.
Uudet varusmiehet kertovat: Venäjä mietityttää muttei pelota
Uudet varusmiehet kertovat: Venäjä mietityttää muttei pelota
Maanantaina 750 uutta alokasta aloitti varusmiespalveluksensa Helsingin Santahaminassa. HS kysyi palvelukseen saapuvien tunnelmia sotilassaaren portilla. Toimittaja: Ossi Mansikka, kuvaus: Jukka Gröndahl, leikkaus: Arttu Luhtala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat