Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimat aloitti tonttien pakkolunastuksen

Lunastettavat alueet ovat ampuma-alueen vieressä Taipalsaarella

Kotimaa
 
Ari Nakari
Sarviniemen alue sijaitsee Salpausselän harjun juurella. Siellä 1940-luvulta lähtien toiminut lomakylä on alkanut viime vuosina rapistua.
Sarviniemen alue sijaitsee Salpausselän harjun juurella. Siellä 1940-luvulta lähtien toiminut lomakylä on alkanut viime vuosina rapistua. Kuva: Ari Nakari

Sarviniemen alueen pakkolunastus Taipalsaarella Puolustusvoimien ampuma-alueen lähellä on alkanut. Virallinen kuulutus Sarviniemen 80 hehtaarin lomakyläalueen lunastuksesta ilmestyi Puolustusvoimien sivuille perjantaina.

Lunastettavia tontteja on kuusitoista. Ne kaikki kuuluvat kahdelle lappeenrantalaissijoittajalle ja heidän yhtiöilleen. Sarviniemessä on lisäksi kymmenen yksityishenkilöiden omistamaa kesämökkiä, mutta niitä Puolustusvoimat ei halua.

Tausta

Lomakylätoimintaa 1940-luvulta lähtien

Puolustusvoimien varuskuntakyläksi 1940-luvun alussa rakennettu Sarviniemi kunnostettiin vuonna 1946 lomakyläksi.

Alueen omisti Tornator-yhtiö. Sen vuokralaisena Lomaliitto pyöritti tuettua lomatoimintaa kylässä vuoteen 2007 asti.

Lomaliitto luopui ajastaan jääneestä lomakylästä vuonna 2008. Tornator myi alueen lappeenrantalaissijoittajille.

Omistajat ovat kertoneet, että vuonna 2012 venäläinen kaasujätti Gazprom halusi ostaa alueen 10,5 miljoonalla eurolla mutta he kieltäytyivät kaupasta.

Tänä keväänä ostajiksi ilmestyi kaksi uutta venäläistä, joiden on sanottu tarjonneen alueesta 7,5 miljoonaa euroa.

Asianosaisilla on elokuun 20. päivään asti aikaa vastata puolustusministeriölle. Lunastushinnan määrittelee ulkopuolinen riippumaton taho.

Puolustusvoimat todennäköisesti purkaa alueen ränsistyvät lomakylärakennukset.

"Emme aio sulkea aluetta, vaan sitä voi käyttää virkistykseen. Emme kuitenkaan halua alueelle laajaa asutusta", perustelee erityisasiantuntija Matias Warsta puolustusministeriöstä.

Aiemmin keväällä valtio tarjosi alueesta 3,4 miljoonaa euroa. Omistajat pitivät summaa liian pienenä. Venäläinen ostajakandidaatti oli heidän mukaansa tehnyt merkittävästi paremman tarjouksen.

HS:n saamien asiakirjojen mukaan Pääesikunta harkitsi alueen ostamista jo vuonna 2010 mutta hankkeeseen ei ollut rahaa. Ostohaluja lietsoivat Sarviniemeen vuodeksi 2012 suunnitellut loma-asuntomessut, jotka osuuskunta Asuntomessut oli jo ehtinyt myöntää.

"Olisi ollut hankalaa, että messut olisi rakennettu ampumamelualueelle. Rakentamispaine vaarantaa meidän toimintamme alueella jatkossa", Warsta sanoo.

Messuja ei koskaan tullut, kun kunta ei vienyt vaadittua kaavamuutosta loppuun. Merkittävä syy oli, että Kaakkois-Suomen ely-keskus vastusti messuja etenkin ampumamelun vuoksi.

Pääesikunta teetti vuonna 2007 ampuma-alueesta toistaiseksi ainoan perusteellisen ympäristömeluselvityksen. Sen perusteella Sarviniemi ei poikkea muusta ampumamelun vaikutuspiirissä olevasta alueesta. Yli 50 desibelin melualueella on liki 200 mökkiä ja yli 55 desibelin alueella noin 50.

Melu ei haitannut myöskään lomakylää, joka toimi Sarviniemessä vuoteen 2007 asti. Alue on määritelty loma- ja matkailukäyttöön myös voimassa olevassa kaavassa.

Melun ohella lunastukseen on muita syitä.

"Meillä on ampuma-alueella myös valmiudellisia tarpeita, joiden suhteen meillä on selkeät suunnitelmat. Niistä tiedottamisessa meillä on nollalinja", Warsta sanoo.

Taipalsaaren ampuma-alueen käyttö on viime aikoina vähentynyt. Warstan mukaan toiminta tuskin lisääntyy tulevaisuudessa.

Outi Salovaara HS
Taipalsaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat