Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luontoasiantuntija lokkisodasta: "Ei Roomassakaan kukaan pidä rakkauden kyyhkyläisiä hygieniaongelmana"

Helsinki taistelee torilokkeja vastaan varoitusäänillä ja sähkökarkottimilla

Kotimaa
 
Aapo Huhta HS
Lokit parveilivat Mikhail Elxten ympärillä Helsingin Kauppatorilla.
Lokit parveilivat Mikhail Elxten ympärillä Helsingin Kauppatorilla. Kuva: Aapo Huhta HS

Uusista lokkien karkotukseen kehitetyistä keinoista ei ole linnuille vaaraa, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton viestintäpäällikkö Matti Nieminen.

HS kertoi maanantaina, että Helsinki taistelee Kauppatorin röyhkeitä lokkeja vastaan uusilla aseilla. Näitä ovat esimerkiksi varoitusäänet ja sähkökarkottimet.

Tästä on kyse

 Helsingin Kauppatorin myyjät ja asiakkaat pitävät alueella parveilevia lokkeja häiritsevinä.

 Lokkeja on yritetty pitää loitolla esimerkiksi torille viritetyillä verkoilla ja haukkaleijalla.

 Nyt Kauppatorilla aiotaan kokeilla aiempaa suurempia verkkoja. Käyttöön tulevat myös äänikarkote ja jäätelökioskin katolle asennettu pienijännitteinen sähkövastus.

Niemisen mukaan varoitusäänet, sähkökarkottimet ja verkot ovat hyviä tapoja pitää lokit toreilla kauempana ruokapöydistä. Hän painottaa, että lintujen karkotus on eettinen kysymys, vaikka lintujen karkotuskeinojen kovuutta ei määritellä laissa.

"Onneksi Helsingissä suhtaudutaan lintuihin sivistyneesti, eikä esimerkiksi suunnitella lokkien tappamista. Se ei ratkaisisi ongelmaa."

Lokkeihin ärsyyntyneet ihmiset saattavat luoda lokit vastaan me -asetelmaa. Niemisestä on vaarallista, jos luonnosta tulee ihmisen vihollinen. Silloin elämästä tulee sietämätöntä.

"Etenkin turistien mielestä taitavasti lentävät isot valkoiset linnut voivat olla mielenkiintoista seurattavaa. Ei Roomassakaan kukaan pidä rakkauden kyyhkyläisiä hygieniaongelmana, vaan niiden ruokkimiseen myydään pullanmuruja. Toivon, että meidän luontosuhteemme kestää lokkien kesäiset syöksyt", Nieminen summaa.

Kauppatorille asennettava äänikarkote soittaa lokkien luontaisia varoitusääniä. Tämä saa lokit lähtemään lentoon, ja ne pysyvät ilmassa jonkin aikaa. Niemisen mukaan äänikarkotteen teho voi laskea käytössä, kun lokit tottuvat siihen. Tottumisesta ei kuitenkaan ole vaaraa linnuille.

"Lokit eivät mene hämilleen tai vaarallisen sekaisin karkotusäänistä. Pesintäpaikkojen lähellä ne voisivat olla ongelma."

Lokit voivat oppia olemaan reagoimatta varoitusääniin tietyssä paikassa, kuten Kauppatorilla. Muualla ollessaan ne edelleen pakenevat varoituksia.

Kauppatorin jäätelökioskin katolle asennetaan pienijännitteinen sähkövastus, jotta lokit eivät pystyisi istumaan katolla.

"Myös esimerkiksi lehmien ja hevosten aitauksissa on pieni sähkövirta eikä siitäkään ole linnuille haittaa", Nieminen muistuttaa.

Lokit ovat lintumaailman fiksuimmasta päästä, ja lisäksi ne ovat pitkäikäisiä, Nieminen kertoo. Helsingin Kauppatorilla saattaa hänen mukaansa olla vuodesta toiseen samoja lokkeja, jotka ovat oppineet ryöväämään ruokaa ihmisiltä.

"Karkottimet eivät yksin auta, jos ruoka- ja hygieniaongelmaa ei saada ratkaistuksi", Nieminen sanoo.

Nieminen viittaa siihen, että ihmiset itse houkuttelevat linnut paikalle jättämättä niille ravintoa saataville.

Ihmisten ja lokkien rinnakkaiselosta on ollut hyötyä uhanalaiselle selkälokille. Laji on oppinut käyttämään ihmisten ruokaa ravintonaan ja pesii etenkin Kruunuvuorenselällä Helsingin edustalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat