Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kylmä kesä viivyttää mansikkasatoa

Viljatiloilla sato jää tavanomaista heikommaksi

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Joel Laineen mukaan mansikan kova hintataso ja sadon myöhästyminen ovat harmittaneet asiakkaita Helsingin Kauppatorilla.
Joel Laineen mukaan mansikan kova hintataso ja sadon myöhästyminen ovat harmittaneet asiakkaita Helsingin Kauppatorilla. Kuva: Markus Jokela HS

Mansikan satokausi on viileän alkukesän vuoksi myöhässä koko maassa. Etelä-Suomen rannikon mansikkaviljelmillä satokausi on kuitenkin parhaillaan hyvässä vaiheessa, ja satohuippu saavutetaan Suomen eteläisimmissä osissa lähiaikoina.

Maanantain vastaisena yönä lämpötila laski pakkasen puolelle etenkin Lapissa sekä paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Kylmintä oli Sallan Naruskassa, jossa lämpötila laski –1,7 asteeseen.

Fakta

Mustikkakin myöhästyy

 Mustikan kukinta on ollut runsasta. Sato on kuitenkin kypsymässä tavallista myöhemmin kylmien säiden vuoksi. Raakileita on ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa paljon, mutta sadon onnistuminen on epävarmaa.

 Myös puolukka on kukkinut runsaasti. Se kypsyy poimittavaksi vasta elokuun lopussa ja syyskuun alussa.

 Lakka on kukkinut kohtalaisesti. Marjat kypsyvät heinäkuun puolivälin jälkeen.

Lämpötilat on mitattu kahden metrin korkeudelta, joten maanpinnalla on ollut monin paikoin kylmempää. Esimerkiksi Jyväskylän lentoasemalla maanpinnan lämpötila oli –2,8 astetta, kun kahdessa metrissä oli lähes kuusi astetta lämpimämpää.

Helsingin kauppatorilla marjoja ja vihanneksia myyvä Joel Laine kertoo, että kotimaista avomaan mansikkaa on ollut myynnissä juhannuksesta lähtien. Sen litrahinta on nyt noin kuusi euroa.

Myös kotimaisia herneitä on ollut myynnissä kolmisen viikkoa, mutta kotimaista avomaan vadelmaa ei ole vielä ainakaan Laineen myynnissä. Mansikat ovat peräisin Taivassalosta Varsinais-Suomesta.

"Litrahinta laskee vielä ehkä neljään euroon. Marjat ovat olleet hyvälaatuisia ja makeita. Ehkä se johtuu kesän viileydestä."

Mansikkaviljelmille kylmä alkukesä on ollut hyväksi. Kun ei ole liian kuumaa, mansikat kasvavat suuriksi eivätkä kypsy liian varhain ja liian nopeasti.

"Viime vuoteen verrattuna mansikan satokausi on myöhässä kaksi viikkoa, mutta kaikki saavat kyllä mansikoita, kun vain jaksavat odottaa", sanoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Kesän sateisuus altistaa hedelmätarhojen satoa kasvitaudeille. Kosteus ei kuitenkaan ole viileässä yhtä huono asia kuin lämpimässä kesäsäässä.

"Lämmin ja hautovan kostea ilma on kasvitautien leviämisen kannalta huonompi kuin viileä ja kostea. Toisaalta pelto-olosuhteissa kasvavat ja hyvin leikatut hedelmäpuut eivät ole niin alttiita taudeille kuin kotipuutarhojen puut", Salo kertoo.

Viljatiloilla satokauden tilanne on parhaillaan epävarma. Kylmä alkukesä on vaurioittanut viljaa, mutta loppukesä näyttää, millaiseksi sato kehittyy.

"Huippusatoa ei voida odottaa, sillä alkukesä leikkasi satopotentiaalia ja märkyys vaurioitti kasvustoja. Tulevaisuus huolestuttaa, kun lämmintä säätä ei ole luvassa", sanoo asiantuntija Jukka Rantala Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitosta.

Jos sää jatkuu kylmänä ja sateisena, viljelijät pääsevät puimaan viljaa vasta elokuun lopulla ja syyskuussa. Se lisää satovahinkojen riskiä.

"Kosteus lisääntyy, päivät lyhenevät ja kuivauskustannukset kasvavat", Rantala kertoo.

Viljatilallisten peltojen tilanne vaihtelee silti alueittain paljon. Osa on saamassa kunnollisen sadon.

"Yksittäisissä paikoissa on odotettavissa huippusato."

Tällä erää kurjimmassa osassa on vehnä, joka tarvitsee hyvät olosuhteet erityisesti kasvukauden lopussa.

"On olemassa iso riski, että vehnän laatu kärsii syyspuolella. Siksi pitää toivoa, että kesä alkaa syksyllä", Rantala sanoo.

Oikaisu 7.7. klo 17.44: Puolukka kypsyy poimittavaksi vasta elokuun lopussa ja syyskuun alussa, ei heinäkuun lopulla ja elokuussa, kuten jutun faktalaatikossa aiemmin mainittiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat