Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Parjattu kalarosvo ja mökkiläisten kiusa ei ole tappamisen väärti

Merimetson aiheuttamat häiriöt mökkiläisille ovat koko maan näkökulmasta tarkasteltuna varsin vähäisiä

Kotimaa
 
Kiistelty merimetso viihtyy ulkoluodoilla
Kiistelty merimetso viihtyy ulkoluodoilla
Merimetso palasi Suomen saariston pesimälinnustoon 1990-luvun lopulla kymmenien vuosien tauon jälkeen. Sittemmin kanta on kasvanut rajusti. Merimetsoa syytetään laajalti niin kalarosvoksi kuin maisemanpilaajaksikin. Tutkijoiden mukaan linnun ympäristövaikutuksia kuitenkin liioitellaan. Esimerkiksi typpilannoittusta suosivat kasvit kukoistavat merimetsoluodoilla. Kirkkonummen edustan yhdyskunnassa pesii lähes 900 merimetsoparia. Toimitus: Heli Saavalainen, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Hertta Tuomi

Arrr, arrr, arrr!

Pesistä kuuluu taukoamaton huuto. Poikaset odottavat emojaan, jotka vahtivat lähistöllä.

Pesiä on satoja, ja jokaisessa on jopa neljä poikasta. Osa on jo isoja lintuja, osa vastakuoriutuneita nahkapintaisia rääpäleitä. Merimetsoyhdyskunta Kirkkonummen edustalla Gaddien linnustonsuojelualueella on voimissaan.

"Nämä aloittivat vuonna 2005, mutta kesti yhdeksän vuotta, ennen kuin yhdyskunta kasvoi nykyiseen mittaansa. Nyt pesiä on lähes 900", kertoo tutkija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

Gaddien luodot ovat tyypillinen Suomenlahden ulkosaariston

Juha Metso
Tutkija Pekka Rusanen on seurannut merimetsoja 20 vuotta.
Tutkija Pekka Rusanen on seurannut merimetsoja 20 vuotta.

merimetsoyhdyskunta. Merimetsot ovat valloittaneet osan luodoista pesintäänsä, mutta luodoilla pesii runsaasti muitakin vesi- ja rantalintuja, kuten lokkeja, valkoposkihanhia ja haahkoja.

Merimetso palasi Suomen saariston pesimälinnustoon 1990-luvun lopulla. Linnut tulivat muista Itämeren maista.

Sittemmin kanta kasvoi rajusti, mutta nyt kasvu on tasaantunut. Merikotka on oppinut saalistamaan merimetson poikasia ja alkanut tasapainottaa merimetsokantaa.

"Tänä vuonna kasvu näyttää alustavasti hillityltä. Se voisi olla kymmenen prosentin luokkaa mutta näyttäisi keskittyneen vain muutamaan jo ennestään suurikokoiseen yhdyskuntaan", Rusanen sanoo.

Kalastajien vihollisena pidetty mutta EU:n lintudirektiivin suojelema merimetso on kiistanalainen ja tunteita herättävä laji. Se näkyy maisemassa ja muuttaa elinympäristöään.

Merimetsoa on syytetty kalarosvoksi, maiseman pilaajaksi ja mökkiläisten kiusaajaksi. Tutkimukset eivät kuitenkaan tue sitä, että koetut haitat olisivat sellaisia vakavia vahinkoja, joiden vuoksi lintuja tulisi tappaa.

Rusasen mukaan monia merimetson aiheuttamia haittoja onkin liioiteltu vahvasti.

"Tietysti merimetsoyhdyskunta häiritsee, jos mökki on ihan vieressä ja haju kantautuu rantaan. Mutta täällä ulkosaaristossa näistä ei ole kenellekään haittaa."

Lajia 20 vuotta seurannut Rusanen toivoo, että saaristossa liikkuvat oppisivat sietämään merimetsoa ja hyväksymään Suomeen luontaisesti tulleen lajin aiheuttamia muutoksia.

Juha Metso
Gaddien luodoilla Kirkkonummen edustalla on lähes 900 asuttua merimetson pesää. Osa poikasista on jo isoja, osa vasta kuoriutuu.
Gaddien luodoilla Kirkkonummen edustalla on lähes 900 asuttua merimetson pesää. Osa poikasista on jo isoja, osa vasta kuoriutuu.

"Nykyisistä yhdyskunnista vain pari kolme on sellaisia, jotka ovat hajuhaittojensa takia ongelmallisia kesämökkiläisille. Valtakunnallisesti mökkiläisongelma näyttää yhä marginaaliselta", Rusanen sanoo.

"Maisemahaitatkin ovat jääneet pienialaisiksi. Metsäisiä merimetsoluotoja on Suomessa vain kymmenkunta eikä hehtaarejakaan juuri sen enempää."

Fakta

Merimetso tuli takaisin Suomeen

 Merimetso palasi Suomen pesimälinnustoon vuonna 1996. Tuolloin varmistui pesintä Tammisaaren saaristossa.

 Laji hävitettiin Itämereltä 1900-luvun alussa, mutta se palasi pesimään Tanskaan 1930-luvulla ja Ruotsiin 1950-luvulla.

 Suomessa kanta kasvoi erittäin voimakkaasti 1990-luvun lopulla. Kannan kasvu on hidastunut 2000-luvun kuluessa.

 Kesällä 2014 Suomen merialueilla pesi 20 250 merimetsoparia.

 Vuosina 2008–2014 saaristossa pesi vuosittain 34–50 merimetsoyhdyskuntaa.

 Suomessa todetaan joka vuosi merimetsoon kohdistuvaa vainoa: pesiä ja munia on tuhottu ja lintuja on karkotettu pesimäluodoilta.

 Merimetso on rauhoitettu EU:n direktiivillä ja luonnonsuojelulailla. Pesinnän häiritseminen on luonnonsuojelurikos.

 Poikkeuslupia merimetsojen tappamisen voidaan myöntää, jos se on tarpeen vakavien vahinkojen estämiseksi.

 Poikkeuslupahakemusten käsittely on keskitetty Varsinais-Suomen ely-keskukseen.

Kaiken kaikkiaan pieniä saaria ja luotoja Suomen merialueilla on kymmeniätuhansia.

Gaddien luodoilla kaikki pesät ovat maassa. Puut – muutama mänty ja tervaleppä – ovat kuolleet. Valkoinen uloste peittää rantakallioita.

Kallioiden lomassa luotojen keskellä avautuu kuitenkin monipuolinen väriloisto: puna-ailakkia, keto-orvokkeja, ruohosipulia, maksaruohoa . . .

"Nämä ovat lintuluotojen lajeja, jotka hyötyvät merimetson typpilannoituksesta", kertoo vanhempi tutkija Terhi Ryttäri Sykestä.

"Ei tämä tosiaan mikään kuollut saari ole."

Ryttäri on tutkinut merimetsojen asuttamia luotoja vuosia. Tulokset ovat osin yllättäviä: pesien välittömässä läheisyydessä puut, pensaat ja kasvillisuus kuolevat, mutta monet lajit hyötyvät, kun ulosteen sisältämät ravinteet lannoittavat muuten vähäravinteista maata.

"Täällä lajimäärä on pysynyt suunnilleen ennallaan, mutta osa kasveista on vaihtunut", Ryttäri kuvaa Gaddien kasvistoa.

Uhanalaisia kasveja luodoilla ei ole. "Siitä ei tarvitse olla huolissaan, että merimetsot hävittäisivät lajeja."

Merimetsokin näyttää pitävän väreistä. Pesiä on koristeltu kukkasin. Osa poikasista on vielä kuoriutumatta. Yksi kopauttaa munankuoren rikki ja kömpii auringonvaloon.

Pesien lähellä on oksennettuja särkiä, silakoita ja pieniä ahvenia.

Merimetsokannan rajoittamista on perusteltu myös ammattikalastajien kuhasaaliiden pienenemisellä. Tutkimusten mukaan kuhan osuus on kuitenkin vain muutamia prosentteja merimetson ravinnosta: suurin osa koostuu juuri ahvenesta ja särjestä sekä kivinilkasta.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkijan Outi Heikinheimon mukaan tutkimuksissa ei ole osoitettu yhteyttä merimetsojen määrän ja arvokkaina pidettyjen kalalajien saaliiden välillä.

"Merimetsot syövät lähinnä sitä, mitä on paljon saatavilla. Ulkosaaristossa ravinto koostuu pääasiassa kivinilkasta ja pienistä ahvenista", hän sanoo.

"Nyt on tullut paljon ahventa, ja tämä näkyy varmasti myös merimetson ruokavaliossa."

Kalastajien kuhasaaliit taas määräytyvät Heikinheimon mukaan ensisijaisesti kesien lämpötilan perusteella.

Kirkkonummella aikuiset merimetsot kaartelevat luotojen yllä. Heti kun vieraat siirtyvät kauemmaksi, ne palaavat pesille ruokkimaan ja varjostamaan poikasiaan auringolta.

Juha Metso
Ulkosaaristo on merimetson valtakuntaa.
Ulkosaaristo on merimetson valtakuntaa.

Juha Metso
Typensitojakasvit, kuten puna-ailakki ja maksaruoho, hyötyvät merimetron typpilannoituksesta. Kasvillisuus toipuu nopeasti, kun merimetsot vaihtavat paikkaa.
Typensitojakasvit, kuten puna-ailakki ja maksaruoho, hyötyvät merimetron typpilannoituksesta. Kasvillisuus toipuu nopeasti, kun merimetsot vaihtavat paikkaa.
Juha Metso
Puut pesien lähellä kuolevat, mutta typestä hyötyvät kasvit kukoistavat.
Puut pesien lähellä kuolevat, mutta typestä hyötyvät kasvit kukoistavat.

Juha Metso
Särkikalat ovat merimetson pääasiallista ravintoa.
Särkikalat ovat merimetson pääasiallista ravintoa.

Heli Saavalainen HS
Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat