Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolais­nuorukainen sai ehdollista vankeutta yli 50 000 tietomurrosta

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Espoon käräjäoikeus on tuominnut 17-vuotiaan pojan muun muassa 50 700 törkeästä tietomurrosta kahdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Nuori hakkeri murtautui tuomion mukaan 50 700 palvelimelle yli sadassa eri maassa, ohjasi yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n verkkoliikenteen Harvardin yliopiston palvelimelle sijoitetulle pilasivustolle sekä kaappasi MIT:n yliopiston 15 000 käyttäjän sähköpostiliikenteen noin tunnin ajalta.

Lisäksi hänet tuomittiin tekemästään palvelunestohyökkäyksestä ja tunkeutumisesta MongoHQ-nimisen yrityksen palvelimelle.

Nuorukainen oli rikosten aikaan vuosina 2012–2013 vasta 15–16-vuotias. Tuomion mukaan hän teki osan rikoksista tuntemattomaksi jääneiden muiden henkilöiden kanssa.

Käräjäoikeuden mukaan poika syyllistyi kymmenientuhansien törkeiden tietomurtojen lisäksi tietoliikenteen häirintään, törkeään petokseen, törkeään viestintäsalaisuuden loukkaukseen ja tietomurtoon.

Nuorukainen sai tuomion myös rahanpesusta ja kahdesta törkeästä maksuvälinepetoksesta. Hän oli tuomion mukaan luovuttanut eteenpäin huomattavan määrän luottokorttitietoja ja käyttänyt verkkokaupoissa toisten henkilöiden luottokorttitietoja.

Käräjäoikeus määräsi pojan menettämään valtiolle rikoksen tekovälineenä käyttämänsä tietokoneen sekä 6 558 euroa, jotka olivat rahanpesurikoksen kohteena. Rikosten uhrit eivät ole esittäneet korvausvaatimuksia.

Oikeus määräsi pojan myös valvontaan.

Käräjäoikeuden mielestä rikosvahingoista huolimatta ei ollut painavia syitä langettaa hänelle ehdotonta vankeustuomiota. Oikeus otti rangaistusta määrätessään huomioon pojan nuoren iän rikosten tekoaikaan sekä sen, että hän oli ollut esitutkinnan aikana vangittuna noin kuukauden.

Tuomittua nuorukaista epäillään muistakin tietoverkkorikoksista. Poliisin mukaan hänen teoistaan on parhaillaan käynnissä useita rikostutkintoja.

Nuorukainen esiintyi viime joulukuussa brittiläisellä Sky News -televisiokanavalla hakkeriryhmä Lizard Squadin edustajana sen jälkeen, kun ryhmä ilmoitti olevansa vastuussa mittavasta palvelunestohyökkäyksestä Sonyn ja Microsoftin peliverkkoihin.

Poika kiisti osallistuneensa itse hyökkäykseen myöhemmin joulukuussa HS:n Nytin haastattelussa. Hän kertoi olleensa hakkeripiireissä jossain määrin aktiivinen 4–5 vuotta eli ainakin 13-vuotiaasta lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat